BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMusk’ın U dönüşü, finansör bankaları zora soktu----

Musk’ın U dönüşü, finansör bankaları zora soktu

Musk’ın U dönüşü, finansör bankaları zora soktu
05 Ekim 2022 - 09:48 www.finansgundem.com

Musk’ın Twitter’ı satın alma sürecinde yeniden taraf olması, anlaşmanın finansörü bankaları ağır kayıplarla karşı karşıya bırakıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elon Musk, Twitter’ın satın alma konusunda yeniden U dönüşü yaptı. Birçok kişi bu gelişmeyi heyecan verici bulurken bir grup ise bu gelişmeden hiç hoşlanmadı: Finansör bankalar.

Elon Musk'ın Twitter’ı satın alma konusundaki U dönüşü, 44 milyar dolarlık anlaşmanın büyük bir bölümünü finanse eden bankalar için daha kötü bir zamanda gelemezdi. Bankaların ağır kayıplarla karşı karşıya kalma olasılığı oldukça yüksek gözüküyor.

Reuters’tan Anirban Sen’in haberine göre, her büyük satın almada olduğu gibi, Twitter’ın satın alma sürecinde de bankalar borç yükümlülüklerinden kurtulmak için onları satmaya çalışacak. Ancak hızlı ve agresif faiz artışları, resesyon korkuları ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden kaynaklanan piyasa oynaklığı nedeniyle yatırımcılar, kaldıraçlı krediler gibi daha riskli borçlara karşı iştahlarını kaybedeli çok oldu.

12,5 milyar dolar

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Musk, elektrikli araç üreticisi Tesla’daki hisselerini satarak ve büyük yatırımcılardan alacağı öz sermaye finansmanına güvenerek 44 milyar doların çoğunu karşılayacak olsa da, bu miktarın 12,5 milyar dolarlık kısmı büyük bankaların sorumluluğunda olacak. Bu miktarı sağlamayı taahhüt eden bankalar için Musk’ın U dönüşü, ağır kayıplar anlamına geliyor. Bu bankalar arasında Morgan Stanley, Bank of America ve Barclays bulunuyor. Bu büyük bankaların dışında ise Mitsubishi UFJ Financial Group, BNP Paribas SA, Mizuho Financial Group ve Societe Generale SA da bu konsorsiyumun içinde yer alıyor.

Bankacılık uzmanı ve endüstri analistlerinden oluşan bir grup, son zamanlarda kaldıraçlı piyasalarda bankaların yüksek profilli kayıplarına dikkat çekerek, borçlarını satmaya çalışan bankalar için görünümün zayıf olduğunu söylüyor. Twitter satın alma süreci borç paketinin 6.5 milyar doları kaldıraçlı kredilerden, 3 milyar doları teminatlı tahvillerden ve 3 milyar doları da teminatsız tahvillerden oluşuyor.

Twitter borcuna dahil olan Wall Street bankaları için potansiyel kayıplar yüz milyonlarca dolara ulaşabilir.

Kayıp, yüz milyonlarca doları bulabilir

Wedbush Securities Analisti Dan Ives, “Bankaların bakış açısından değerlendirildiğinde bu durum, ideal olandan oldukça uzak bir senaryo anlamına geliyor. Ancak bankaların kuyruğu kapana kısılmış durumda ve anlaşmayı finanse etmekten başka seçenekleri yok” diyor.

Kaldıraçlı piyasa uzmanları daha önce Reuters'e, böyle bir piyasada Twitter borcuna dahil olan Wall Street bankaları için potansiyel kayıpların yüz milyonlarca dolara ulaşabileceğini söylemişti. Societe Generale yorum talebine yanıt vermezken, diğer bankalar da yeni durumla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Bankaların Twitter’la başı dertte

Geçen hafta, Twitter anlaşmasını finanse eden konsorsiyumdan bir grup, Apollo Global Management'ın Lumen Technologies'den telekom ve geniş bant varlıkları satın alma anlaşmasını finanse eden 3,9 milyar dolarlık borcu satma çabalarını iptal etmek zorunda kalmıştı.

Bu gelişme, konsorsiyumda yer alan bir grup bankanın, ticari yazılım şirketi Citrix Systems'ın kaldıraçlı satın alımını destekleyen yaklaşık 4,55 milyar dolarlık borcun satışından kaynaklı 700 milyon dolarlık zarara uğramasının hemen ardından geldi.

Kellner Capital Portföy Yöneticisi Chris Pultz, “Bankaların Twitter'la başı dertte. Birkaç hafta önce Citrix anlaşmasında büyük bir kayıp yaşadılar ve bu anlaşmayla daha da büyük bir kayıpla karşı karşıyalar” şeklinde konuştu.

Bankalar, Citrix ve bilançolarında ağırlık oluşturan diğer anlaşmaların ardından kaldıraçlı finansmandan geri çekilmek zorunda kalmıştı. Bu durumun yakın zamanda değişmesinin ise pek mümkün olmadığı öngörülüyor. Ayrıca ikinci çeyrekte, ABD bankalarının kaldıraçlı kredi risklerinin darbe almaya başladığı görüldü. Bankalar gelecek hafta içinde ise üçüncü çeyrek kazançlarını raporlamaya başlayacak.

Musk'tan Twitter'a hisse başına 54,2 dolarlık teklif

 

Twitter eski CEO'sundan Musk'a gizli mesajlar!

 

Elon Musk ilk kez Forbes 400'ün en zengini oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)