BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMucize bebek anne karnında kalp ameliyatı oldu ----

Mucize bebek anne karnında kalp ameliyatı oldu

Mucize bebek anne karnında kalp ameliyatı oldu
01 Ocak 2021 - 14:19 www.finansgundem.com

Mucize bebek Ayla Derin'in anne karnındayken kalp hastaso olduğu tespit edildi. Ölüm riski bulunan Ayla, henüz 27 aylıkken, Türkiye'de ilk kez yapılan bir operasyonla hayatta kalmayı başardı.

Henüz anne karnında 27 haftalıkken kalp kapağı hastası olduğu belirlenen ve müdahale edilmediğinde ölüm riski bulunan bebek, dünyada nadir gerçekleştirilen bir operasyon sonrasında sağlıkla dünyaya geldi.

Operasyon hakkında bilgi veren Perinatoloji Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Özgür Deren, Aydemir çiftinin hastanelerine gebeliğin 27. haftasında akciğer damarında kritik darlık ve sağ kalp odacığının gelişmemesi nedeniyle başvurduğunu söyledi.

ANNE KARNINDA AMELİYAT OLDU

Genellikle böyle durumda gebeliğin sonlandırılmasının söz konusu olabildiğini ifade eden Deren, Çocuk Kardiyoloji ve Perinatoloji Bilim Dalı tarafından yapılan konseyle anne karnındaki bebeğe müdahale kararı alındığını anlattı. Deren, şunları kaydetti:

"Günümüzde doğumsal kalp hastalıklarının tanısı anne karnında konulabilmektedir. Normal bir kalpte 4 odacık bulunmaktadır. Anne karnındaki bebeğin kalp kapakçıklarından birinin gelişmemesi sonucu o kapağın bulunduğu kalp odacığının gelişimi de engellenmiş olmaktadır. Bebek doğumundan itibaren birçok cerrahi girişim gereksinimi duyabilmekte ancak tüm bu müdahalelere rağmen normal dört odacıklı bir kalbe sahip olamamaktadır. Bu nedenle bazı durumlarda gebeliğin sonlandırılması önerilmektedir. Anne karnındaki bebekte gelişmemiş veya dar olan kapağa müdahale edilmesinin bu zincirleme sürece engel olabileceği bilinmektedir.

Kalp normalde yüksek yüke karşı çalıştığında kalp kası iflas eder ve kalp yeterince çalışamaz hale gelir. Bizim planımız, bu engeli ortadan kaldırarak zaman kazanmak ve sonrasında da tedaviyi yapmak oldu."

BAŞARILI BİR OPERASYON OLDU

Prof. Dr. Karagöz, operasyon hakkında şu bilgileri verdi:

"Öncelikle kadın doğum uzmanı hekimler, özel bir iğne ile anne karnındaki bebeğin kalbine ulaşmak için işlemi gerçekleştirdi. Bebeğin kalbine girilen iğne, darlık olan kapağa kadar ilerletildikten sonra bu iğne içinden özel bir tel ilerletildi ve kapağın üzerinden geçildi. Kapak üzerinde uygun çapta bir balon şişirilerek kapaktaki darlık genişletildi. Oldukça başarılı bir işlem oldu. İşlem sonrası bebeğimizde bir sıkıntı yaşanmadı. Yakın takip edilen hastamızın akciğer damar kapağındaki darlığın azaltılmasıyla kalp odacık gelişiminin de düzeldiği izlendi"

DÜNYADA NADİR YAPILIYOR

Doç. Dr. Hakan Aykan da gerçekleştirilen operasyonun dünyada nadir yapıldığını vurgulayarak, "Ülkemizde de daha önce yapılan birkaç vaka var ancak başarı anlamında bizim vakanın ilk olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır." dedi.

37. HAFTADA DOĞUM GERÇEKLEŞTİ

Operasyonun oldukça riskli olduğunun altını çizen Aykan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşlemin riskleri, işlemden sonra devam edebiliyor. Bebeğimiz, uygulanan işlemden sonra da olası riskler açısından çok yakın takip edildi. Herhangi bir sıkıntı yaratacak durumla karşılaşılmadı. Bebeğimiz 37. haftaya geldiğinde doğum için uygun şartlar sağlandıktan sonra sezaryen ile 2500 gram olarak doğdu. Anne karnındayken yapılan işlemin amacına ulaştığını görmek bizi mutlu etti"

1-2 GÜN SONRA TABURCU EDİLECEK

Bebeğin genel sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Aykan, "Bebeğimizi şu an yeni doğan servisinde herhangi bir destek tedavisi almadan ve bir cerrahi gereksinimi olmayacağını düşündüğümüz pozisyonda izliyoruz ve 1-2 gün içinde taburcu etmeyi planlıyoruz." dedi.

GAYET SAĞLIKLI GÖRÜNÜYOR

Baba Hasan Göktan Aydemir de "Çok mutluyum. Türk hekimlerine teşekkür ediyorum. Bebeğimiz anne karnında bir kalp ameliyatı geçirdi. Şimdi gayet sağlıklı görünüyor. Umarım her şey güzel olacak." diyerek duygularını dile getirdi.

Bebeğe Ayla Derin ismini verdiklerini ifade eden Aydemir, güzel günler göreceklerine inancının arttığını söyledi.

Türkiye'nin 2020'de Google'da en çok aradıkları belli oldu

 

Uğur Şahin'den uyarı: Stok sorunu yaşanabilir

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)