BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMoskova ile Atina arasında tehlikeli ilişkiler----

Moskova ile Atina arasında tehlikeli ilişkiler

Moskova ile  Atina arasında tehlikeli ilişkiler
10 Nisan 2015 - 13:12 www.finansgundem.com

Yunanistan Başbakanı Tsipras’ın Rusya ziyareti nasıl okunmalı? AB’ye gelen bilgiler ne? İşte yanıtları…

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM
 
AB Rusya Federasyonu Delegasyonu tarafından hazırlanan özel raporda Yunanistan Başbakanı Tsipras’ın Moskova ziyaretine ait Rus basınında yapılan değerlendirmeler yer alıyor.
 
Raporda Tsipras’ın  Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Putin’le Çarşamba günü yaptığı görüşmelerin medyanın başlıca gündem maddesini oluşturduğu belirtiliyor. Yapılan değerlendirmelerde Tsipras’ın ziyaretinin Brüksel’de ve diğer Avrupa başkentlerinde  endişeleri arttırdığı da kaydediliyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz’un Yunan Başbakanı’nı Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlarda Avrupa Birliği’ni tehlikeye atmaması hususunda uyardığı da hatırlatılıyor. Kremlin’de Putin ile gerçekleştirilen görüşmenin ardından Tsipras, Yunanistan’ın bağımsız bir devlet olduğunu ve “çok yönlü bir dış politika” izlemeye hakkı olduğunu ifade etmişti. Ayrıca Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlara karşı olduğunu  ve yaptırımların “yeni bir soğuk savaşa” yol açabileceğini de vurgulamıştı.
 
Putin ise “AB içerisindeki herhangi bir ülkeyi genel olarak AB ile ikişkileri iyileştirmek için kullanmayacaklarını” belirtmişti. Putin’in ifadesiyle problemleri sona erdirmenin yolu yaptırım savaşına son vermekten geçiyor. Putin ayrıca Yunanistan’ın Moskova’ya finansal yardım başvurusunda bulunmadığını da vurguladı.  Ancak Rusya’nın Yunanistan ile uygulanacak ortak projeler  için Rusya’nın kredi sağlamaya hazır olduğunu ve Yunanistan’ın özelleştirme ihalelerine katılacağını açıkladı.  Putin Yunanistan’a sağlanacak olası bir kredinin ülkedeki  ortak Rus-Yunan projelerinin karlarından ödenebileceğini de ifade etti.
 
YÖN DEĞİŞİKLİĞİ DEGİL TAKTİK ZİYARETİ
 
Raporda, görüşmelerde Türk Akımı projesinin de önemli bir yer tuttuğu da belirtiliyor. Putin Atina’nın Türk Akımı  projesine katılımının Yunanistan’ı Avrupa’da başlıca enerji dağıtıcısı ülke konumuna getirebileceğini vurguladı. Kommerstant gazetesinin yorumuna göre Putin, Tsipras ile Rusya’nın Yunan tarım ürünlerine olan ambargosunun herhangi bir kuralı ihlal etmeden  ortak girişimlerin  (joint venture) yaratılması yoluyla by-pass edilebileceği hakkında anlaşmaya vardı. Rusya Ekonomi Bakanı Ulyukayev’in ise Çarşamba günü Yunanistan’a uygulanan tarım ürünleri ambargosunun hafifletilmesi yönünde açıklama yaptığı da ifade ediliyor. Ancak şu ana kadar resmi bir anlaşma imzalandığına dair açıklama yapılmadığı kaydediliyor. Raporda, Vedomosti gazetesinde  Yunanistan uzmanı Konstantinos Filis’in Tsipras’ın Moskova ziyaretinin bir dış politika yön değişikliğinden çok bir taktik olduğu ve “Rusya ile ilişkilerin sıcaklaşmasının Tsipras için ek bir koz” olduğu yorumuna yer verildiği de kaydediliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)