BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMortgage kredilerinde kriz yaklaşıyor ----

Mortgage kredilerinde kriz yaklaşıyor

Mortgage kredilerinde kriz yaklaşıyor
25 Kasım 2021 - 18:06 www.finansgundem.com

Mortgage kredisi sağlayan kurumlar, pandemide yaşanan patlamanın ardından zorlu bir dönem geçirebilir. Bu zorlu süreçte yeni taktikler geliştirmeleri gerekecek.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mortgage kredisi sağlayan kurumlar için zor dönem yakın. Pandemi döneminde mortgage kredileri yükselişe geçerken kurumlar marjlar üzerindeki rekabet baskısını telafi edebiliyordu. Özellikle de oranlar düşerken ve yeniden finansman talepleri yükselirken. Ancak bazı kilit segmentlerde hacim şimdilerde düşük faiz oranlarına rağmen oldukça zor yakalanıyor. Mortgage kredilerinde zaman zaman “tükenmişlik” etkileri görülebiliyor.

Tüketiciler yeniden finansman için düşük faiz oranlarından faydalanırken, bu durum bu hamleden fayda gören insan sayısını düşürebilir. Wall Street Journal’ın haberine göre döngünün bu aşamasında, oranlarda daha fazla düşüş her zaman hacim olarak geri dönmez. Mortgage Bankacıları Birliği (MBA) tarafından hazırlanan endeks, yeniden finansman başvurusu alan kredilerin hacminin, geçtiğimiz yılın bu dönemine göre daha düşük olduğunu gösteriyor. Bu durumun kısmi nedenlerinden biri oranlar. Zira 30 yıllık sabit mortgage oranlarında bu süre içinde %0,3 yükseliş görüldü.

Ancak yine de yıl boyu görülen pik seviyesinin altında seyrediyor. Ancak mortgage kredilerinin bir yıl içinde ödenmesi beklenen kısmı da yavaşlıyor. Faiz oranını yeniden finansman aracılığıyla %1 ya da daha fazla iyileştirmek isteyenler arasında, pandeminin pik noktasında 30 yıllık mortgage destekli menkul kıymetlerin oranı %50 seviyesindeydi.

Şimdi bu rakam %40’a yakın. Ancak yine de pandemi öncesi %30’luk seviyenin oldukça üzerinde. Ancak bu rakamın hangi noktada sabitleneceği yeniden finansman hacminin hareketinde kilit değişkenlerden biri olacak. Aynı zamanda Faiz oranları da rol oynayacak. Teoride kredi sağlayıcılar fiyatlama aracılığıyla düşük talebi telafi edebilir ve satışını yaptıkları her mortgage kredisinden daha fazla kazanabilirler. Ancak sektörde halen yüksek kredi kapasitesi var ve pandemide görülen yükselişi karşılayabilir.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD’de emlak kredisi alanında çalışan kişi sayısı eylül ayı sonunda iki yıl öncesine kıyasla %25 daha yüksekti. Mortgage ve diğer kredileri sağlayan kurumların sayısı ise aynı sürede %50 yükseliş gösterdi. Bunun sonucunda ise ortaya çıkan rekabet fiyat baskısı yarattı. Bu da kredi kurumlarının marjlarının daralması anlamına geliyor. Ancak bu durumun telafisi de var. Bunlardan bir tanesi satın alımları genişletmeye devam etmek.

Piyasaların bu kısmında ev fiyatları dip noktasına ulaşır ya da daha fazla ev inşa edilirse hacim yükselebilir. Aynı zamanda pandeminin etkileri ortadan kalkarken taşınmak isteyen ya da evlenen insanların sayısındaki yükseliş de katkı sağlayabilir. Yine de sektördeki kapasitenin düşme ihtimali yüksek. Bu da hayatta kalan oyuncuların fiyatlarını yükseltmesine imkan tanıyacak. Ancak bu durumun gerçekleşmesi yıllar alabilir.

Yeni kripto çılgınlığı: Emlak NFT’leri

 

Küresel bankaların Çin sınavı

 

İklim değişikliğinin emlak fırsatı yarattığı 3 bölge

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)