BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMorningstar dev teknoloji fonunun notunu düşürdü----

Morningstar dev teknoloji fonunun notunu düşürdü

Morningstar dev teknoloji fonunun notunu düşürdü
04 Nisan 2022 - 15:27 www.finansgundem.com

Cathie Wood’un 2020 yılında %156 oranında getiri sağlayan Ark Innovation fonu için kötü haber geldi. Morningstar yaklaşık iki yıldır düşük performans gösteren fonun notunu nötrden negatife düşürdü


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü teknoloji yatırımcısı Cathie Wood’un amiral gemisi fonu Ark Innovation’ın, fon derecelendirme kuruluşu Morningstar tarafından notu düşürüldü. Morningstar fonun stratejilerinin “daha büyük kayıplara karşı savunmasız” hale geldiğini açıkladı.

Financial News’in haberine göre Morningstar, Ark Innovation EFT’nin notunu nötrden negatife çevirdi. Derecelendirme kuruluşu 2020 yılında %156 getiri sağlayan fon için ABD borsalarında satılan “en kötü performans gösteren fonlardan biri” olarak sıralandırdı.

Ayrıca Morningstar’dan yapılan açıklamada Wood'un 2014 yılında kurduğu firmanın "risk yönetimi personeli olmadığını" da kaydedildi.

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'yı en büyük yatırımları arasında sayan 12,5 milyar dolarlık inovasyon fonu, geçmişte de analistlerin eleştirilerinin hedefi olmuştu. Analistler fonun elinde bulundurduğu hisselerin daha az likit olduğu daha küçük şirketlere büyük yatırım yaptığını iddia etmişti.

Fonun düşüşünü bir araştırma raporunda açıklayan Morningstar Analisti Robby Greengold, Wood'un iki yıl önceki başarısını tekrarlayabilmesi umuduyla "tehlikeli yaklaşımını iki katına çıkardığını" söyledi. Greengold fonun yüksek getiri sağladığı dönemde piyasaların büyüme odaklı hisselerin lehine hareket ettiğini ve Kovid salgını sırasında teknoloji hisselerine olan güçlü yatırımlar sayesinde fonun şaha kalktığını hatırlattı.

Bununla birlikte, Morningstar'a göre Ark Innovation ETF'si 2021 yılında %23'ün üzerinde ve 2022'nin başından bu yana ise %27'nin üzerinde değer kaybederek performansında önemli bir düşüş gerçekleştirdi.

Fonun varlıkları Şubat 2021'de yaklaşık 28 milyar dolara ulaşarak zir ve yapmasının ardından yarıdan fazla düştü. Ark Innovation ETF’si Morningstar’a göre "para kaybeden şirketlerde yüksek miktarda yatırımlara" sahip.

Greengold, Ark Innovation ETF’sine ilişkin raporunda, “Wood bir yıldan kısa bir süre önce hisse senedi sayısını 60'tan 35'e düşürdü ve böylece hisse senetlerine özgü riskleri yükselterek Ark Yatırım Yönetimi'nin büyük hissedarı olduğu şirketlere toplam yatırımlarını büyüttü ve portföyünü daha riskli bir hale getirdi. Fonun stretejisi etkili bir şekilde daha az likit ve ciddi kayıplara karşı daha savunmasız hale geldi” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Wood’un bazı yatırımları hisse senedi fiyatlarında ciddi düşüşlere maruz kaldı. Ark Innovation ETF'nin dördüncü büyük yatırımı olan dijital medya firması Roku’nun hisse fiyatı 2022'nin başından bu yana %42'den fazla düştü. Wood’un amiral gemisi fonundaki ilk 10’da yer alan diğer şirketlerden olan Coinbase, Teladoc Health ve Twilio son üç ay içinde sırasıyla %24,4, %18,5 ve %32,1 değer kaybetti.

Greengold ayrıca, keşif uzay yatırımları ve inovasyon ürünü de dahil olmak üzere dokuz ETF ürününden oluşan bir ürün paketini denetleyen Ark Invest'in "risk yönetimi personeli bulunmadığına" da dikkat çekti.

Analist, “Wood'un portföyü inşa ederken içgüdülerine güvenmesi ciddi bir yüktür” ifadelerine yer verdi

Cathie Wood’un daha önce yakaladığı güçlü performans teknoloji yatırımcısının üne kavuşmasına ve internet dünyasında takipçi orduları kazanmasına yol açtı. Ancak Morningstar, Ark Invest'te 66 yaşındaki fon yöneticisinden en üst görevi devralacak potansiyel haleflerin eksikliğinden de endişe ediyor.

Greengold, "Kilit isim riskinin şiddetlenmesi, firmanın yeni yetenekleri geliştiremediğini ve koruyamadığını gösteriyor. Firmanın analistlerinin çoğu gelip geçici olmuştur ve geri kalan dokuz kişinin çoğu derin endüstri deneyiminden yoksundur" dedi.

Hisseler fon yatırımlarından daha avantajlı

 

Borsaların lideri en riskli fonlar oldu

 

Fon yöneticileri doğru zamanı bulamıyor

 

Cathie Wood teknoloji hisselerinden ‘olağanüstü getiriler’ bekliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)