BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarMorningstar CEO’su: Kripto vaatlerini karşılayamadı----

Morningstar CEO’su: Kripto vaatlerini karşılayamadı

Morningstar CEO’su: Kripto vaatlerini karşılayamadı
25 Ağustos 2022 - 12:17 www.finansgundem.com

Finans devi Morningstar’ın başındaki isim Kunal Kapoor kripto dünyasının kitleleri ikna etmek öne sürdüğü enflasyon koruması sağlayan ‘dijital altın’ vaatlerini gerçekleştiremediğini söyledi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Warren Buffett 1991 yılında yatırımlar konusunda oldukça önemli bir söz söyledi: “Yatırımlar rasyonel olmalı eğer anlamıyorsanız yatırım yapmayın.” Buffett bu ünlü aforizması kurumsal yatırımcıların fena halde karmaşık dijital varlıklar piyasasına atlamak için sıraya girmesiyle arkada bırakılmış gibi görünüyor.

Financial News’in haberinde konunun en önemli uzmanlarından sayılabilecek Morningstar’ın CEO’su Kunal Kapoor’un görüşlerine yer veriliyor. Finans devi Morningstar’ın elinde bulundurduğu araştırmalar ve veri setlerine rağmen Kapoor kriptonun finans sektöründeki rolüne şüpheyle bakmayı sürdürüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre birçok yatırımcının kripto para yatırımlarını tercih etmesinin asıl sebebi enflasyon koruması olarak lanse edilmesiydi. Dijital altın olarak pazarlanan çok sayıda kripto varlık geleneksel varlık sınıflarıyla bağlantısız olarak gösteriliyordu.

Kapoor konu ile ilgili açıklamasında “Çoğu insana gerçeklerle uyuşmayan bir malın senetleri satıldı” ifadelerine yer verdi. Ünlü CEO dijital altın söylemlerine dikkat çekerek “Bunların hiçbiri yaşanmadı. Kriptolar kitlelere kendi davalarını kanıtlayamadı” dedi.

Kapoor’un görüşleri diğer birçok finans yöneticisinden ayrılmasına sebep oluyor. Kripto varlıkları savunanlarsa bir zamanlar bilgisayar kurdu perakende yatırımcılar tarafından tercih edilen bu varlıkların şimdilerde sayısız kurumsal fırsat sağladığını düşünüyor.

BlackRock'un iShares Başkanı Salim Ramji, Haziran ayında verdiği bir demeçte, dünyanın en büyük fon yöneticisi olan firmasının blockchain uygulamalarıyla ilgilenmeye devam ettiğini söylemişti. Avrupa'nın en büyük para yöneticisi olan Amundi de gözlerini NFT pazarına dikiyor. Yatırım firması Fidelity Investments ise Bitcoin'in emeklilik planlarına nasıl dahil edilebileceğini inceliyor.

'Kripto kışı’ öncesinde AIMA, PwC ve Elwood Asset Management'ın ortak araştırması, 10 hedge fonundan yaklaşık dokuzunun kripto yatırımlarını artırmayı amaçladığını buldu.

Bu arada, işe alım istatistikleri de dijital varlık uzmanlarına olan talebin arttığını gösteriyor. Yüzlerce yeni pozisyonun açılmasıyla birlikte, işe alım uzmanlarına göre genç quant tacirleri 400.000 dolar kazanabilir.

Londra ve Wall Street yatırımcıları artık nelerin yanlış gidebileceğini gördü. Kripto varlıklar sadece gündelik yatırımcıları veya Reddit yatırımcılarını değil Three Arrows ve Celsius gibi kripto kredi kuruluşlarını ve uzman hedge fonlarını da batırabilir nitelikte. Kapoor kripto dünyasındaki son gelişmeleri de değerlendirerek daha fazla ana akım varlık yöneticisinin bu trene binmeyeceğini düşünüyor:

“Ben şahsen istikrar ve öngörülebilirlik eksikliğini bir endişe kaynağı olarak görüyorum. Sınırlı kullanım ve piyasa desteği bana bir şey söylüyor. Kriptoların fiyatı bir savaş olduğunda ve insanlar paralarını ülkeden çıkarmaya çalıştıklarında yükseliyor.”

Söz konusu tablo kurumsal yatırımcıların perakende ticaretin püf noktalarını terk etmeleri gerektiği anlamına gelmez. Varlık yöneticileri için ESG yatırımından spekülatif hisse senetlerine kadar birçok alanda farklı kitlelerle bağlantı kurmanın öğrenilmesi gerektiğini söyledi.

ESG yatırımları ve spekülatif yatırımcı orduları

Kapoor başlangıç olarak, yeşil yatırım dilinin basitleştirilmesi gerektiğini belirtiyor: "Tüm yaşamları boyunca Finans dünyasının içinde ve çevresinde bulunan insanlar için bir şeymiş gibi konuşuluyor. ESG uzun vadeli bir olgudur. Zira insanlarla etkileşime giriyor. Paralarını bugüne kadar görülmemiş bir şey için bağlıyor.”

Benzeri yönde fırsatlar perakende yatırımcı ordusu için de geçerli. Pandemi sürecinde borsalara giren bu yatırımcılar Kapoor’a göre yatının varlık yönetimi müşterilerine dönüşebilir.

Kapoor spekülatif hisse senedi hayranları için, “Bunlar sizin bildiğiniz ortalama yatırımcı değiller. Daha genç olma eğilimindeler, bir tasarruf hesabı bile açmamış doğrudan yatırıma yönelmiş olabilirler. Uzun zamandır bu tür yatırımcılar üzerindeki cazibesini genişletmeye çalışan bir sektör için sonunda bu insanlarla etkileşime girmenin harika bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Pizza Hut, ilk pizzanızı nereden aldığınızı umursamaz. Ancak aldığınız ikinci pizzayı önemser” ifadelerine yer verdi.

Morningstar CEO’su spekülatif hisse yatırımcılarının önünde sonunda “bedava hisse senedi ticareti diye bir şeyin olmadığını” öğrenebileceğini söyledi. Ancak CEO’ya göre hem deneyimli hem de yeni yatırımcıları kazanma mücadelesinde kesinlikle en önemli şey maliyetler olacaktır.

 Aktif-pasif fon tartışmaları

Kapoor önünde sonunda fon yöneticilerinin tercih ettiği pahalı ofislerin ortadan kalkacağını söyledi. Aktif ve pasif fon yönetimi tartışmalarına da işaret eden CEO, “Asıl konu aktif-pasif tartışması değil düşük maliyete karşı yüksek maliyet tartışmasıdır. Düşük maliyetli aktif fonlar da kazandı ve bu konuda kimse konuşmuyor” dedi.

Big Three olarak da adlandırılan pasif yatırım fonlarının liderleri BlackRock, Vanguard ve State Street yönetimleri altında toplamda 20 trilyon dolarlık varlık bulunduruyor. Bu miktar tüm S&P 500 şirketlerinin toplam değerinin yarısından fazla. Kapoor bu yatırım devlerinin piyasalara olması gerekenden fazla bir etki yaratıp yaratmadığını da değerlendirdi:

“Aktif bir fon bu tür bir paya sahipken kimse şikayet etmiyordu. Fonlar yatırımcılar için iyi bir şey yaptığında firmalar kazanır. Pasif fonlar da yatırımcılar için iyi şeyler yapmaya devam ederse, kazanmaya devam edeceklerdir.”

 

Kripto dünyasında devrim

 

Morningstar dev teknoloji fonunun notunu düşürdü

 

CEO’lar maaşlarını gizlemek istiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)