BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMoody's'in uyarılarına dikkat edilmeli----

Moody's'in uyarılarına dikkat edilmeli

Moody's'in uyarılarına dikkat edilmeli
12 Nisan 2014 - 11:11 www.finansgundem.com

CHP'li Aydın Ayaydın, Moody's'in değerlendirmelerinde Türkiye ekonomisinin bazı hassas noktalarına dikkat çekildiğini söyledi

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu görünümünü negatife çevirmesinin Türkiye ekonomisindeki bazı hassas noktalara dikkat çektiğini vurguladı.

Ayaydın yaptığı açıklamada Moody’s’in değerlendirmesini iyi okumak gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Moody’s’in bu değerlendirmesi, Türkiye ekonomisinin bazzı hassas noktalara dikkat çektiği anlaşılmaktadır.

Tasarruf açığı ve dış kaynaklı finansman sorununa dikkat çekilmektedir. Dış kaynakğın pahalı olduğu böyle dönemlerde Türkiye’nın büyüme hızına dikkat çekilmektedir. Büyüme hızı yüzde 4-5 in altına düşmeye başlarsa kamu kesimi dengesini olumsuz yönde etkileyecektir.”
Moody’s’in bankacılık sistemine ilişkin uyarılarını vurgulayan Ayaydın “Bankacılık sisteminin böyle bir durumda aktif kalitesini olumsuz yönde etkiler. Sorunlu krediler büyür. Böyle bir durumda banka karları düşer. Banka karlarının düşmesi sermaye yeterlilik oranını aşağı çeker. Bu durumda büyüme ve bankacılık ilişkisi dahada zayıflar. Bankalar böyle bir durumda büyümeye destek veremez” dedi. Sorunlu kredileri olan şirketlerin de bankalarda kredi almalarının zorlaşacağını kaydeden Ayaydın şöyle devam etti: “Türkiye’de enflasyon zaten yükselme eğilimine girmiş, cari açık yüksek.  ekonominin daha sağlam olan iki ayağı kamu kesimi dengesi ve bankacılık sisteminin  gelişmelerden olumsuz etkileneceği düşünülerek bir uyarı verilmiştir. Yapılması gereken bankacılık sisteminin sağlam olması, kamu kesimindeki değişiminin sürdürülmesi ve özel sektörde tasarruf oranının yükseltilmesi gerekir. Bunun yanında diğer yapısal reformların tamamlanması gerekir. Küresel ekonomide son derece hassas ve kırılgan bir zemin varken Türkiye’nin uyarıları dikkatle değerlendirmesi ve özellikle özel girişimcilerin moralini yüksek tutmadı ve sermaye birikiminin özendirmesi büyük önem taşır. Uyarıları kızarak değil, doğru anlayarak yaklaşılmalıdır.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)