BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMoody's'in sicili bozuk geleceği de karanlık!----

Moody's'in sicili bozuk geleceği de karanlık!

Moody's'in sicili bozuk geleceği de karanlık!
26 Eylül 2016 - 09:40 www.finansgundem.com

Finans çevrelerinin ‘finansal kitle imha silahı’ dediği Moody’s, şirket tarihindeki skandallar zincirine yenisini ekledi. ABD Senatosu, Moody’s’i 2008 krizini tetiklemekle suçluyor

ABD Adalet Bakanlığı sadece Moody’s özelinde ciddi bir soruşturma yürütüyor. Moody’s’in 2008 krizindeki rolünü inceleyen bakanlığın, kuruluşa 2 milyar dolara yakın bir ceza vermesi bekleniyor.

Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşüren Moody’s, bozuk sicilinin yeniden tartışılmasına yol açtı. Karar sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada şaşkınlıkla karşılandı. Uluslararası finans çevrelerine göre bu karar, önümüzdeki günlerde de tartışılmaya devam edecek. Moody’s’in geçmişine bakıldığında, sayısız skandala ve etik dışı karara imza attığı görülüyor.

DÜNYAYI YANGIN YERİNE ÇEVİRMİŞTİ

Bu yanlış değerlendirmelerden en bilineni 2008 kriziyle ortaya çıktı. O yıl Lehman Brothers’ın çökmesiyle patlak veren kriz tüm Avrupa’dan Çin’e kadar dünyaya dalga dalga yayıldı. ABD’de mortgage kredileri teker teker batarken Moody’s ve diğer kredi derecelendirme kuruluşları mortgage kredilerini içeren finansal ürünlere ‘Aaa’ notunu vermeye devam etti. Aynı şekilde batık kredilerin en fazla risk yarattığı yatırım bankalarına da en üst seviye notları vermeyi sürdürdü. Batık finansal ürünlere verilen bu yüksek notlar yüzünden denetleyici kurumlar herhangi bir önlem alma gereği dahi duymadı. Finans çevreleriyse büyük krizin patlak verip dünyayı ateşe vermesinin ardından, Moody's gibi reyting kuruluşlarına "Finansal kitle imha silahları" lakabını taktılar.

11 TRİLYON $'IN SUÇLUSU: MOODY'S

2011 yılında iki senelik bir araştırma sonunda ABD Senatosu, Moody’s ve S&P’yi ele alan bir rapor açıkladı. Raporda bu iki kuruluşun emlak piyasasındaki çöküşe rağmen 2007 başında mortgage ürünlerine yüksek notlar vermeye devam ettiği belirtildi. Raporda en dikkat çekici detay ise bu kuruluşların 2007 Temmuz ayında aldığı kararlarla krizi tetiklediğinin tespit edilmesi oldu. Rapora göre S&P ve Moody’s o yıl temmuz ayına kadar bol keseden not dağıtırken bu tarihten sonra bir anda çeşitli mortgage ürünlerini ‘çöp’ seviyesine düşürdü. Bu seri indirimler zaten zordaki piyasayı iyice krize soktu. 2008 krizini araştıran komite Moody’s ve S&P’nin ABD’de hane halkının toplam servetinin 11 trilyon dolar erinmesinde önemli bir katkısı olduğu sonucuna vardı.

DOĞRU SÖYLEYENİ İŞTEN KOVDU

Senato’nun araştırması Moody’s’in en büyük önceliğinin ‘not satmak’ olduğunu gösterdi. Araştırma kapsamında bilgisine başvurulan eski şirket yöneticilerinin açıklamaları ise finansal piyasalarda şok etkisi yarattı. Eski yöneticilerin ifadeleri ışığında Moody’s’in 2007 yılından önce mortgage pazarı konusunda uyarılarda bulunmaya çalışan uzman ve analistleri kovduğu anlaşıldı. Moody's'de yönetici olarak çalışan Eric Kolchinsky bazı not kararlarını sorguladığı için kovulduğunu açıkladı.

KADERİ BELLİ OLACAK

Yatırımcıları yanılttığı için Moody’s’e birçok dava açıldı. Ancak kuruluş, tarihinin en önemli davasıyla karşı karşıya. ABD Adalet Bakanlığı uzun süredir Moody’s’in 2008 krizindeki rolünü inceliyor. Soruşturmanın bu yıl sona ermesi ve Moody’s’in 2 milyar dolarlık cezaya çarptırılması bekleniyor.

Brezilya'nın notunu düşürdü, BOVESPA yüzde 36 yükseldi

Moody’s, 2016'da aslında tüm gelişmekte olan ekonomiklerle ilgili tartışmalı ve ciddiye alınmayan kararlara imza attı. Kuruluş, 25 Şubat 2016'da Brezilya'yı yatırım yapılabilir seviyeden çöp seviyeye indirdi. Ülkedeki borsa endeksi (BOVESPA) o tarihten sonra yüzde 36 yükseldi. Moody's düşük petrol fiyatları nedeniyle borç ödeme kabiliyetindeki zayıflığı sebep göstererek 5 Mart 2016'da Rusya ile Suudi Arabistan'ın notunu düşürdü. Brent petrol o günden sonra yüzde 56 arttı.

Ash: Kesinlikle adil karar değil

Moody’s’in Türkiye’nin notunu düşürmesi, yabancı analistlerin de tepkisine yol açtı. Nomura Stratejisti Timothy Ash, sosyal medya hesabından "Moody's'in kararı bana göre hiç de adil değil” yorumu yaptı. Türkiye'nin makro verilerde ya da ödemelerde bozulma içermeyen son derece uzun bir sicili olduğunun altını çizen Ash, "Moody's'in kararı subjektif" dedi.

İki eyalet ve 14 müşteriye karşı suçunu kabul etti

ABD Adalet Bakanlığı’nın Moody’s soruşturması, kuruluşun boğuştuğu tek dava değil. Birçok müşterisi, yanlış yönlendirdiği için Moody’s’e dava açıyor. Kaliforniya Kamu Çalışanları Emeklilik Sistemi (Calpers), 2009'da mortgage'a kasten yanlış not verdiği gerekçesiyle kuruluşa dava açtı. Moody’s, martta Calpers’e özel bir anlaşmayla 130 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Moody's'in, anlaşma yolunu seçmesi, suçunu kabul etmesi olarak kabul edildi. 2013'te 14 büyük müşterisi de benzer bir sebeple 638 milyon dolarlık tazminat davası açtı. Moody’s söz konusu müşterilerle yine anlaşma yoluna gitmiş ancak anlaşma miktarı açıklanmamıştı. 2011 yılında ise Moody’s ve S&P Connecticut eyalet tahvillerine hakkettiğinden düşük not verdiği için 900 bin dolar ödemek zorunda kalmıştı.

Rasyonal bir yanı bulunmuyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal: Türkiye'nin bugün ortalama büyüme potansiyelinin yüzde 4 civarında olduğunu içeride, dışarıda herkes biliyor. Bütün yapısal reformlar devam ediyor, faiz, enflasyon göstergeleri iyi… Moody's'in almış olduğu kararının kendi içinde bir rasyonalitesi yok.

Ismarlama bir karar

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Sipariş üzerine subjektif değerlendirme yaparak Moody's'in, güçlü Türkiye ekonomisini zayıflatma kararına desteğidir. Türkiye ekonomisi, ısmarlama, subjektif ve kurgu Moody's'in not düşürme raporuyla çökecek, krize girecek bir ekonomi değildir.

Türkiye hâlâ diri

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan: Moody's'in açıklamış olduğu not düşürümü adil değil. Seçimlere ve darbe girişimine rağmen ülkemiz 27 çeyrektir büyümesini sürdürüyor. G20, AB, OECD ülkelerine kıyasla da ekonomik performansı, hâlâ diriliğini ve dinamizmini muhafaza ediyor.

Komşu'ya bela olmuştu

Yunanistan'a en büyük darbe 2010'da Moody’s’den geldi. IMF heyetinin Atina’da görüşmeler yaptığı sırada Moody’s, Yunanistan’ın notunu çöp seviyesine indirince görüşmeler zora girdi. Avrupa Mali İşlerden Sorumlu Üyesi olan Olli Rehn kararın talihsiz olduğunu belirtti.

Toparlanmayı sabote etti

Bir diğer örnek de İrlanda'dan. Fitch, krizin yaralarını üzerinden atan İrlanda’nın notunu indirmediğini açıkladı. Bu karar İrlanda tahvillerine destek sağladı. Ancak Fitch açıklamasından sadece 1 hafta sonra Moody’s ülkenin notunu çöp seviyesine düşürdü.

Akşam-Selim Karahan

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Baran26 Eylül 2016 13:59

    Ne raporundan bahsediyorsun (t) gözlerini aç da etrafta dünyada neler oluyor bi bak..resmen alay eder gibi olumlu haber verip sonra not düşürdü..bunu da mı görmüyonuz?? Halen gelmiş yok adamlar yatırımcıları uyarıyor bilmem ne....

  • t26 Eylül 2016 13:29

    Mudy , sadece ülkelerin ekonomik durumlarını değil, seçim sistemi , dış politika gelişmeleri, demokrasinin işleyişi, siyasal partiler, iktidar, muhalefet ilişkileri, liderin durumu, siyasal gündemdeki riskler, Merkez Bankası'nın bağımsızlık derecesi ve benzerleri gibi siyasi durumları da göz önüne almakta ve hazırladığı raporları dünyanın büyük yatırım kuruluşlarına sunmaktadır. Bu kuruluşlar da yapacakları yatırım için bu raporlara itibar etmektedirler. Hükümetlerin atıp tutmalarına , ahkam kesmelerine değil. Türkiye’den de olağan üstü bir durum meydana gelmiş ve risk oluşturmuştur. Bu konuda yatırımcıları uyarmak kadar daha doğru bir hareket olur mu. bunların da yaptığı budur .bundan niçin gocunuyoruz anlamış değilim.

  • KIRIMLI26 Eylül 2016 12:40

    Küçük fonlar için sıkıntı, moodys ve diğerlerininde mal sahibi olan “kudretliler” için fırsat..Sn Mehmet Şimşek piyasa kökenli olduğundan bu konuda ustalıkla demeç veriyor çok haklısınız not düşürmekte biz daha çok reform yapacağız diyor. Brezilya örneği oldukça açık o halde ağlamayı bırakıp oyuna katılsak olmazmı ?Yeni kurulan Türkiye Varlık Fonu böyle durumlarda sadece dengeleyici unsur değil oyunu fon ve Türkiye hanesine kar yazacak şekle dönüştürmek için adımlar atabilir.Notmu düşürdün çok iyi öyleyse ben alıcıyım gibi…Sakın kimse aman devlet piyasaya müdahale etmesin tantanasına girmesin.Böyle sahtekarlıkların olduğu yerde devletinde kendini savunma hakkı hatta bu durumdan yararlanıp para kazanma hakkı vardır.Bunu birkaç kez uygularsak bir daha ki not indirimi niyetinde kırk kere düşünmek zorunda kalırlar..Caydırıcı olmak bile istikrara büyük katkı yapar.

  • Borsacı26 Eylül 2016 09:48

    Bunu zaten biliyoruz, adamlar kötü niyetli. 3-4 gün önceki açıklamalarına bakalım, resmen manipülasyon yaptılar. Onbinlerce yatırımcıyı zarara uğrattılar.