BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMobilya ihracatı 2022'ye rekorla giriş yaptı----

Mobilya ihracatı 2022'ye rekorla giriş yaptı

Mobilya ihracatı 2022'ye rekorla giriş yaptı
15 Şubat 2022 - 12:08 www.finansgundem.com

2021'de 4,3 milyar dolar ile tüm zamanların rekorunu kıran mobilya ihracatı, 2022'ye yüzde 14'lük artışla giriş yaptı.

Mobilya ihracatı ocak ayında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 14 arttı ve 325,5 milyon dolara ulaştı. Böylece, tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracatı gerçekleşti. İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği verilerine göre 2021'de 4,3 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşılan mobilya ihracatı yeni yıla da rekorla başladı.

Ocakta mobilya ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 325,5 milyon dolar oldu.

En yüksek artış Katar'da

Ocakta en çok ABD, Almanya, İngiltere, Irak ve Libya'ya ihracat yapan sektörün, bu alanda en yüksek artışı yüzde 90 ile Katar'da gerçekleşti. Bu dönemde en çok çocuklar için karyola ve beşikler, oturmaya mahsus mobilyalar, yemek ve oturma odaları için ahşap mobilyalar metal mobilyalar, yatak haline getirilebilen oturmaya mahsus mobilya ihraç edildi.

Geçen yılı 7 milyar dolara yaklaşan ihracatla kapatan mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün ihracatı ise ocakta yüzde 23 artarak 558,1 milyon dolara yükseldi.

'Yıl sonunda yeni rekorlar kıracağız'

İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, AA'ya, yeni yıla çok iyi bir ivmeyle başladıklarını, sektör olarak 3 milyar dolarlık iş bağlantısının temellerini attıklarını belirterek, "Bu fuardan aldığımız motivasyon, gerçekleştirdiğimiz iş bağlantılarımız, mobilyacılarımızın devam eden yatırımları ve ocakta gerçekleştirdiğimiz ihracat rakamları bize yıl sonunda yeni rekorlar kıracağımızı gösteriyor." diye konuştu.

'2022 sonu hedefi: En büyük 5 mobilya ihracatçısı arasına girmek'

Ahmet Güleç, Türkiye'nin 2020'de dünyanın en çok mobilya ihraç eden 8'inci ülkesi olduğunu, 2021'e ilişkin rakamların henüz çıkmadığını ancak Türkiye'nin rakiplerine göre ihracatını daha fazla artırdığını ve bu alanda yukarılara çıkmayı beklediklerini söyledi.

Güleç, "Geçen ay tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracat rakamına ulaştık. Geçen yıl da çok iyi rakamlar elde etmiştik. 2021 rakamları çıktığında 8'incilikten yukarılara basamak atlayacağımızı öngörüyoruz. 2022 sonunda da dünyanın en büyük 5 mobilya ihracatçı ülkesi arasında yer almayı hedefliyoruz" dedi.

Yeni hedef pazarlar: Türk Cumhuriyetleri ve Suudi Arabistan

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan ise, ihracat rakamlarının yeni yıla da güzel başladığını ve sevindirici olduğunu belirtti. Gürcan, "ABD pazarına yönelik çalışmalarımızı derinleştireceğiz ve Avrupa pazarına kilogram başına yüksek katma değerli ürünler ihraç etmek için çalışmalarını sürdüreceğiz. Bu yıl aynı zamanda Türki Cumhuriyetlere ve Suudi Arabistan pazarına da odaklanacağız. Biliyorsunuz Türkiye ile Suudi Arabistan arasında yeniden yakınlaşma var ve bu ülke önemli mobilya ithalatçılarımız arasındaydı. Burada yeniden yükseliş göreceğimizi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Modoko 2022'yi "ihracat yılı" olarak belirledi

Mobilya üreticileri kooperatifi Modoko'nun Başkanı Koray Çalışkan da 2022'yi ihracat yılı olarak belirlediklerini ve bu alanda yoğun bir çalışma başlattıklarını kaydetti.

Çalışkan, "İhracatla ilgili özel bir birim oluşturduk. İstanbul'daki mobilya ihracatının yaklaşık yüzde 30'unu Modoko gerçekleştiriyor. 2022'de bu payı yüzde 40'a çıkarmayı hedefliyoruz. Geçen ay İstanbul Mobilya Fuarı'nda ağırlıklı İsrail olmak üzere Katar, Rusya, Romanya, Pakistan, Hindistan, ABD gibi pek çok satın almacı ile bir araya geldik. Ocak ihracat rakamları hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğimizi gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin kuru meyve ihracatı 1,5 milyar doları aştı

 

Türkiye'nin makine ihracatı 1,7 milyar dolar oldu.

 

"Hamsi ihracatta önemli bir potansiyel"

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)