BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMısır'dan ihracat kararı----

Mısır'dan ihracat kararı

Mısır'dan ihracat kararı
10 Mart 2022 - 17:11 www.finansgundem.com

Mısır, buğday dahil bazı ürünlerin ihracatını üç ay süreyle yasakladı.

Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, 11 Mart tarihinden itibaren üç ay süreyle mercimek, makarna, buğday, un ve fasulye ihracatının yasaklanacağını açıkladı.

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli’nin dün akşam hükümet merkezinde düzenlediği basın toplantısında mevcut Rusya-Ukrayna krizinin yansımaları ele alındı.

Maliye Bakanı Muhammed Muit, Mısır devletinin genel bütçesinin mevcut kriz ve sonuçlarıyla başa çıkabileceğini söyledi.

Tedarik ve İç Ticaret Bakanı Ali Musaylihi ise, “Bakanlık, sosyal boyutu da dikkate alarak, tüm sivil toplum kuruluşları ve tüm taraflarla işbirliği yaparak, temel ihtiyaç maddelerinin stratejik rezervlerini sağlamak için sürekli çalışmaktadır” dedi.

Geçtiğimiz dönemde iki enflasyon dalgası yaşandığına dikkat çeken Musaylihi şu açıklamayı yaptı:

“İlk dalga yeni tip koronavirüs salgını dönemindeydi. Örneğin bir ton buğdayın fiyatı 250 dolardı. Yılın başından bu yana salgından toparlandıktan sonra 350 dolara ulaştı. Ardından, Rusya-Ukrayna krizinin ardından, buğday fiyatı 430 doların üzerine çıkana kadar düzensiz bir şekilde hareket etmeye başladı. Bu nedenle, benzeri görülmemiş fiyat artış dalgalarından bahsediyoruz.”

Bu artışların, Rusya ve Ukrayna’nın dünyada ihracata uygun buğday hacminin yüzde 32’sini oluşturmasından kaynaklandığını söyleyen Musaylihi, buğday fiyatı açısından tüm dünyanın bu krizden etkilendiğini ifade etti.

Aynı durumun ayçiçek yağı için de geçerli olduğuna işaret eden bakan, “Ukrayna tek başına küresel ayçiçeği ihracat pazarının yüzde 30’unu temsil ediyor. Bu nedenle alternatifi, fiyatı kendiliğinden artan soya yağıdır” dedi.

Mısır İstatistik Kurumu verilerine göre, tüketici fiyat enflasyonu, gıda fiyatlarındaki önemli artışın etkisiyle Şubat ayında yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Gıda fiyatları aylık bazda yüzde 4,6, sebze fiyatları ise yüzde 17,2 arttı.

Bazı ekonomistler, Ukrayna’daki çatışmanın neden olduğu yüksek enerji ve gıda fiyatlarının Ortadoğu ve Afrika’da gıda güvenliğine ilişkin mevcut endişeleri daha da kötüleştirebileceğini ve artan toplumsal huzursuzluğu tetikleyebileceğini söylüyor.(Şarku’l Avsat)

Rusya ihracatı yasakladı

 

Ukrayna’dan ihracat kısıtlaması

 

Ayçiçek yağına ihracat yasağı kararı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)