BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMısır'da ilk kez bir kadın eşit miras hakkı kazandı----

Mısır'da ilk kez bir kadın eşit miras hakkı kazandı

Mısır'da ilk kez bir kadın eşit miras hakkı kazandı
02 Aralık 2019 - 18:05 www.finansgundem.com

Miras hukukunun şeriata göre düzenlendiği Mısır’da Kıpti Huda Nasrallah, geçen yıl yaşamını yitiren babasının bıraktığı mirastan iki erkek kardeşiyle eşit hak talep etmek için verdiği hukuk savaşını kazandı

İnsan hakları avukatı olarak görev yapan Kıpti Huda Nasrallah, iki mahkemeden eli boş dönmesi sonrası eşit mirasa ilişkin Hıristiyan doktrinini referans alarak yeni bir dava açmıştı.

Körfez Haber’in Step Feed’den aktardığı habere göre, 40 yaşındaki Nasrallah’ın mahkeme mücadelesi, eşit miras hakkına sahip olacak şekilde sonuçlanırken, avukatın kardeşleri de bu süreçte Nasrallah’a destek verdi.

Nasrallah yaptığı açıklamada, “Mücadele aslında mirasla ilgili değil, babam bize milyonlarca Mısır Poundu bırakmadı. Kardeşlerim gibi eşit muamele görmeyi isteme hakkım var” ifadelerini kullandı.

El Ezher: İslam hukukuna aykırı

Öte yandan Mısır El Ezher Üniversitesi ise cinsiyetten bağımsız eşit miras teklifini reddederek, bunun ailede kadınların erkek kardeşlerinden yarı oranda miras alabileceğini öngören İslam hukukuna aykırı olduğunu belirtti.

El Ezher temsilcilerinden Şeyh Abbas Şuman, “cinsiyetler arasında eşitliğin haksızlık olduğunu” savundu.

Şuman, “Mirasta, cinsiyet eşitliği çağrısı haksızlık çünkü kadınlar belli durumlarda erkeklerden daha fazla miras alabiliyor” dedi.

Mısır hukuk sistemi, Kıpti Kilisesi’ne cemaatlerinin evliliklerinde ve boşanmalarında kendi yasalarını uygulama konusunda tam yetki veriyor ancak miras meselelerinde devletin yasalarına uyulması şart koşuluyor.

Tunus’ta geçen yıl cinsiyetten bağımsız bir miras yasasının önerilmesinin ardından eşit miras hakkı talepleri Arap dünyasında yankılanmaya başlamıştı.

Ülkenin önceki Cumhurbaşkanı El-Beci Kaid es-Sibsi tarafından önerilen yasa, Tunus kabinesinde onaylandı ancak henüz parlamentodan geçmemişti.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)