BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMimsan'dan Özbekistan'a yatırım... Orta Asya'yı ısıtacak----

Mimsan'dan Özbekistan'a yatırım... Orta Asya'yı ısıtacak

Mimsan'dan Özbekistan'a yatırım... Orta Asya'yı ısıtacak
11 Mart 2019 - 14:35 www.finansgundem.com

Özbekistan'da ülkedeki şehir ısıtma altyapısını yenileme anlaşması yapan Mimsan, başkent Taşkent'te kuracağı fabrikada üreteceği ekipmanlarla diğer 6 Orta Asya ülkesinde de hizmet verecek.

Mimsan Grup, Özbekistan devletiyle, bu ülkedeki şehir ısıtma altyapısını yenilemek üzere yatırım ve işbirliği anlaşması imzaladı. Mimsan, bu amaçla kullanacağı ekipmanı Taşkent’te kuracağı fabrikada kendi teknolojisiyle üretecek. Şirket, Özbekistan üzerinden diğer 6 Orta Asya ülkesine de hizmet sunacak.

Afyonkarahisar’dan Malatya’ya, Çorum’dan Adana’ya, Türkiye’nin dört bir yanında kurduğu biyokütle enerji santralleriyle atıktan enerji elde edilmesini sağlayan Mimsan Grup, yurt dışı atağına kalktı. Mimsan Grup, Orta Asya ülkelerinde faaliyet göstermek üzere, bölgenin merkezi bir konuma sahip ülkesi Özbekistan’da Mimsan Central Asia adlı bir şirket kurdu. Faaliyete başlayan şirket bayi ve teknik servis teşkilatı oluşturma çalışmalarını sürdürüyor. Mimsan Central Asia, kuruluşunun hemen ardından Özbekistan’da bir fabrika yatırımı yapmaya karar verdi. Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 40 bin metrekare alanda kurulacak tesiste 400 kişi istihdam edilmesi planlanıyor.

TEKNOLOJİ VE YATIRIM İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

Özbekistan yönetiminin daveti üzerine bu ülkeye gelme kararı alan Mimsan Grup’un gerçekleştireceği yatırımın çerçeve anlaşması da Taşkent’te düzenlenen bir törenle, Özbekistan Şehircilik Bakanlığı, İnşaat Bina Hizmetlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Camalov Ğofir Arıbcanoviç ile Mimsan Grup CEO’su Hacı Ahmet İlhan tarafından imzalandı. 

ÖZBEKİSTAN HÜKÜMETİ İŞ BİRLİĞİNİ DESTEKLİYOR

Mimsan Grup söz konusu anlaşma kapsamında, ısı cihazları ve termik enerji ekipmanları konusunda Özbekistan’a teknoloji transferi, yatırım ve üretim konularında sorumluluk üstlendi. Özbekistan Şehircilik Bakanlığı da, Mimsan Central Asia’ya ülkedeki yatırımı için, gerekli devlet desteklerinin sağlanması taahhüdünde bulundu. Anlaşma ile, başkent Taşkent başta olmak üzere, Özbekistan’daki şehirlerin ısıtma altyapısının Mimsan Central Asia tarafından yenilenmesinin önü açılmış bulunuyor.

İLHAN: TEKNOLOJİ VE YATIRIM GETİRİYORUZ

Mimsan Grup CEO’su Hacı Ahmet İlhan, törende yaptığı konuşmada Özbekler ve Türkler’in aynı tarih ve kültürden geldiklerini vurgulayarak, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de, güçlü tarihi ve kültürel ilişkileri yansıtacak bir canlılık içine girdiğini belirtti. İlhan, “Biz buraya malzeme satıp, sadece para alıp gitmeye gelmedik.  Biz bu ülkeye ve yönetimine güvendik. Bu ülkeye teknoloji getirmeye, insanına ve toprağına yatırım yapmaya geldik” dedi.

ÖZBEKİSTAN ÜZERİNDEN TÜM BÖLGE ÜLKELERİNE HİZMET

Hacı Ahmet İlhan, Mimsan Grup olarak Özbekistan’da kuracakları altyapıyla, bu ülkenin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Afganistan’a da hizmet vereceklerini vurguladı. İlhan, kendilerine gösterilen ilgi nedeniyle Özbekistan Şehircilik Bakanlığı ile tüm devlet yetkililerine teşekkür etti.

ÖZBEKİSTAN’IN ENERJİ KAYNAKLARINI ÇEŞİTLENDİRECEK

Mimsan, Özbekistan’da şehir ısıtma altyapılarının yenilenmesinin yanı sıra enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi konusunda aktif sorumluluk üstlenecek. Bu kapsamda şehir çöpünden enerji elde edilmesi konusunda geliştirdiği teknolojiyi Özbekistan’a taşıyacak. Mimsan Grup CEO’su Hacı Ahmet İlhan, Malatya’da kurdukları ve şehir çöpünden enerji elde eden tesisin, dünyada 5 ayrı teknolojiyi aynı anda kullanan ilk biyokütle tesisi olduğunu belirterek, bu teknolojiyi Özbekistan halkının da hizmetine sunacaklarını belirtti.

Ahmet ilhan; “Özbekistan’ın Zengin kömür yataklarını çevreci teknolojileri ile enerjiye dönüştürme potansiyellerinden de bahsetti.

Özbekistan’da Alman, Rus, Çinli ve Koreli şirketlerden oluşan güçlü rakipleri olduğunu ifade eden İlhan, “Kendimize güveniyoruz. Teknolojik üstünlüklerimizi ispatlamaya kararlıyız” diye konuştu.

YÜZDE 50 ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMKANI

Mimsan Grup’un geliştirdiği ısı ve enerji teknolojilerinin, Özbekistan’a enerji verimliliği konusunda da büyük katkılar sağlaması bekleniyor. Hacı Ahmet İlhan, Mimsan’ın geliştirdiği verimlilik teknolojilerinin Özbekistan’da enerji maliyetlerini yüzde 50 azaltmasını mümkün gördüklerini belirtti.  Mimsan’ın sağlayacağı katkının, Özbekistan’ın doğalgaz ihracat kapasitesini de artırması bekleniyor.

“GÜZEL ÖZBEKİSTAN GÜZEL KALMALI”

Mimsan, çevre konusunda da Özbekistan’a önemli bir artı değer ise sağlayacak. Özbekistan’daki enerji sistemleri, Mimsan’ın geliştirdiği filtre sistemlerini kullanarak çevresel atıklarını minimuma indirecek. Mimsan Grup CEO’su Ahmet İlhan “Geliştirdiğimiz elektrostatik baca filtreleri ile gaz arıtma sistemleri, katı atık bertaraf ve enerji üretim teknolojimiz ile güzel Özbekistan’ın güzel kalmasına destek sağlayacağız.”

ÖZBEKİSTAN: ORTA ASYA’NIN PARLAYAN YILDIZI

Özbekistan son yıllarda ulaştığı yüksek büyüme oranlarıyla dikkat çekiyor. Özbekistan 2018’in ilk 9 ayında yüzde 5.2 büyüdü. 2006-2018 arasında ise yüzde 7.72 büyüme oranı yakalandı.

Özbekistan’la Türkiye arasında gelişen siyasi ilişkilere koşut olarak ekonomik ilişkilerde de bahar yaşanıyor. Özbekistan Dış Ticaret Bakanlığı, 2018'in ilk yarısında Özbekistan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin yüzde 32,4 arttığını açıkladı.

YILLIK 300 MİLYON DOLARLIK FIRSAT

Özbekistan’da yıllık 300 milyon dolarlık ısı cihazları ve enerji ekipmanları pazar/iş fırsatı bulunduğu tahmin ediliyor. Devlet, ısıtma ihtiyacını bir kamu hizmeti olarak sağlıyor. Pazarda Rus, Alman, Kore, Çin ve Türk firmaları faaliyet gösteriyor. Özbekistan’da inşaat sektörü de hızlı gelişiyor. Mevcut konut sektörünün yüzde 80’i sosyal konut statüsünde bulunuyor.

"MİMSAN’I MALATYA’DA ZİYARET ETTİK, TEKNOLOJİ HEYECAN VERİCİ"

Özbekistan Şehircilik Bakanlığı, Konut, Isıtma, Enerji, Su ve Kanalizasyon işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Camalov Ğofir Arıbcanoviç, imza töreninde yaptığı konuşmada Mimsan’ın Malatya’daki üretim tesislerini ziyaret ettiklerini ve gördükleri karşısında heyecanlandıklarını belirterek, “Mimsan’ın teknoloji kapasitesi bizi tatmin etti, yaptığımız işbirliği bizim için heyecan verici” dedi.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ OLARAK DESTEKLİYORUZ"

Türkiye Cumhuriyeti Özbekistan Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Abdullah Yavuz Türker de imza töreninde yaptığı konuşmada iki ülke arasında büyük bir işbirliği potansiyeli bulunduğunu vurguladı. Ticaret Müşaviri Yavuz Türker, Mimsan’ın Türkiye’nin köklü bir firması olduğunu belirterek, işbirliğinin Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklendiğinin altını çizdi.

SÖZLEŞME İMZA TÖRENİNE YOĞUN İLGİ

MÜSİAD Özbekistan Temsilcisi Alparslan Uçar da imza töreninde bir konuşma yaparak, Mimsan’ın doğrudan yatırımının iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendireceğini belirtti.

Taşkent Wyndham Hotel’de gerçekleşen imza törenine, Özbekistan kamu bürokrasisi, iş dünyası, Türk- Özbek ticaret odası başkanı ile üyeleri ve Türk yatırımcılardan oluşan yaklaşık 200 kişilik geniş bir davetli topluluğu katıldı.

MİMSAN HAKKINDA

36 yıl önce Malatya’da kurulan Mimsan’ın kalorifer kazanı üretimiyle başlayan teknoloji yolculuğu, şu anda, anahtar teslimi enerji santrali kurma kapasitesine erişti. Mimsan, 40 ı aşkın mühendis olmak üzere, 400 doğrudan, 200 de dolaylı, toplamda 600 kişiye istihdam sağlıyor.  

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)