BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMilyarder yatırımcıdan gençlere altın tavsiye----

Milyarder yatırımcıdan gençlere altın tavsiye

Milyarder yatırımcıdan gençlere altın tavsiye
26 Aralık 2022 - 16:50 www.finansgundem.com

4,6 milyar dolarlık kişisel servetini kapı kapı gezerek başlattığı küçük işletmesi ile inşa eden Mark Cuban genç girişimcilere kariyerlerinin başlangıcında en kolay biçimde yapabilecekleri işi yapmalarını tavsiye etti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder yatırımcı Mark Cuban ilk yatırımını 12 yaşında gerçekleştirdi. Erken yaşta girişimci olma konusunda tecrübeleriyle dikkat çeken Cuban bunu yapmak isteyenlerin göz önünde bulundurması gereken basit bir kural olduğunu belirtiyor.

CNBC’nin haberine göre ABD’nin Texas eyaletinde gençlerle bir araya gelen Cuban, “Gençken bir işletmeye başlamanın anahtarı, kendi başınıza kendi zamanınızla yapabileceğiniz şeyleri yapmaktır” dedi. 4,6 milyar dolarlık kişisel serveti bulunan Cuban genç girişimcilere şu tavsiyeleri aktardı:

“Eğer bu bir ürünse sahip olması ve satması kolay bir şey seçin. Gerçekten de her şey basit bir noktada birleşiyor. En iyi işletmeler kontrol edebildiğiniz ve kendi başına yapabildiğiniz işletmelerdir. Bir işletmeci olabilmenin tüm meselesi budur.”

Cuban nasıl milyarder oldu?

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Cuban’ın kendi hikayesi de küçük bir işletme üzerinden başlıyor. İlk gençlik yıllarında ABD’nin Pittsburgh şehrindeki banliyölerde kapı kapı gezip çöp torbaları satarak ilk işletmesini başlatan Cuban daha sonra ürün yelpazesini beyzbol kartlarından madeni paralara ve pullara kadar genişletti ve üniversite harcını bu işletmesi sayesinde ödeyebildi.

Cuban bir çocuğun erişebileceği ev eşyalarını ve koleksiyonları kullandı ve bunlar üzerinden kâr elde etti. Milyarder girişimci bugünün gençlerinin de kendi izini takip etmesini tavsiye ediyor.

Ünlü girişimci üniversite yıllarında da barmen olarak çalıştı ve ekstra para kazanmak için dans dersleri verdi. Cuban daha sonra 2007'de ABD’deki bir yarışma programı olan "Dancing With the Stars" (Yıldızlarla Dans) da yer alarak dans becerilerini gösterdi ve yarışmada 8. oldu.

Cuban 2016 yılında kendisiyle ilgili yaptığı bir açıklamada, “Ben girişken bir tiptim. Her zaman bir şeyleri satıyordum. Her zaman yaptığım bir şeyler verdi. Bu benim doğamda var” ifadelerinde bulunuyor.

Yeni işletmeleri yürütmek kolay değil

Cuban kendi işlerini yapmak isteyen gençlere de kendisi gibi çalışmalarını öğütlüyor. Milyarder girişimci eylül ayında verdiği bir demeçte girişimcilerin yapabilecekleri işlerin “arkadaşlarına, ailelerine ve komşularına sunabilecekleri bir hizmet” etrafında inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Elbette bunu başarabilmek kolay bir iş değil. Bireysel olarak başlatılan ve başarılı bir şekilde büyüyen işletmelerin sayısı oldukça az. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu rakamlarına göre yeni işletmelerin kabaca yüzde 20’si kurulduktan sonraki bir yıl içerisinde iflas ediyor.

Cuban gençlere verdiği tavsiyeler sırasında, “Girişimci olmak ve bir işletmeye başlamak, kolay olacağı ve aniden çok para kazanacağınız anlamına gelmez. Girişimci olmak daha zor bir yoldur” açıklamasında bulundu.

Aynı zamanda melek yatırımcı arayışındaki girişimcilerin fikirlerinin dinlendiği ABD’li yarışma programı ‘Shark Tank’in jüri üyelerinden biri olan Cuban, “Eğer girişimcilik kolay bir şey olsaydı hepiniz bunu başarmış olurdunuz ‘Shark Tank’e gelip yerimi alabilirdiniz” diyor.

Mükemmel bir işletme nasıl oluşturulur?

Kontrol edebilir ve kendi başınıza yürütülebilir bir iş fikri bulabilmek yeterince zor bir konu. Cuban’ın para kazanmanın 1 numaralı kuralı olarak gösterdiği ‘yaptığınız işte harika olma’ düsturu ise çok daha zor bir iş.

Milyarder girişimci bunun için iş planın ve potansiyel rekabetin kapsamlı bir şekilde araştırılması gerektiğini belirtiyor. Mükemmel bir girişimin finansman araması gerektiğine de dikkat çeken Cuban gerektiğinde esneklik sağlanması için yedek iş planlarının da oluşturulması ihtiyacını da mükemmel bir işletmenin gereksinimleri arasında gösteriyor.

Cuban çalışmayı göze alan gençlerin iş fırsatlarıyla karşılaşmasının ardından fırsatlar dünyasına açılabileceğini de sözlerine ekledi. Milyarder yatırımcı, "İnisiyatif almaya ve bir iş kurmaya istekliyseniz, her şey mümkündür" ifadelerine yer verdi.

Milyarder yatırımcılar kriptoya güveniyor

 

KOBİ'lerin girişim istatistikleri açıklandı

 

Patrondan çalışanlarına jest: 10 bin kişiyi tatile yolladı!

 

Uzaktan çalışma patronlar için de kârlı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)