BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMilli elektrikli tren gün sayıyor----

Milli elektrikli tren gün sayıyor

Milli elektrikli tren gün sayıyor
25 Eylül 2022 - 11:13 www.finansgundem.com

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Sakarya'da üretilen milli elektrikli trenin çok yakında bölgesel hatlarda çalışacağını söyledi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, milli elektrikli tren, Kanal İstanbul, İstanbul Havalimanı Metrosu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dilek Güngör'ün Sabah'ta yer alan röportajında soruları yanıtlayan Karaismailoğlu, milli elektrikli tren için geri sayımın başladığını söyledi.

Karaismailoğlu, milli elektrikli trenin 10 bin kilometre yol katettiğini hatırlatarak, "Bu yıl içinde yolcu taşımaya başlayacağız. Şu anda maksimum işletme hızı 160 kilometre. Bu hıza 153 saniyede ulaşabiliyor. Bunu 225 kilometreye çıkarmak için çalışıyoruz. Bölgesel tren hatlarında elektrikli tren çalışabilecek" dedi.

Son dönemde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı demiryolları yatırımlarına ağırlık verdi. Şu anda devam eden hatlarda durum nedir? şeklindeki soru üzerine Karaismailoğlu şunları söyledi:

4 bin 500 kilometre demiryolu inşaatı sürüyor. Bunu artarak devam ettireceğiz. Şu anda Ankara-İzmir, Bursa-Ankara, Konya-Mersin oradan Gaziantep'e hızlı tren hatlarıyla ilgili çalışma devam ediyor. Üçüncü Köprü güzergâhını da yapacağız. İstanbul ile Ankara arasındaki yolculuğu 1.5 saate indirecek olan güzergâh 3 etap halinde yapılacak. Bu tamamlandığında Ankara-İstanbul arasında 350 kilometre hızla gidecek. 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı'na göre, hızlı tren bağlantısına sahip olan il sayısını 8'den 52'ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu da şu anda 19.5 milyon yolcu sayısının 350 milyona çıkması demek…

Hedef 225 kilometre

Karaismailoğlu, "Milli elektrikli tren ne zaman yolcu taşımaya başlayacak" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Şu anda 10 bin kilometre yol katetti. Sakarya'da bulunan TÜRASAŞ'ta yapılıyor. Bu yıl içinde yolcu taşımaya başlayacağız. Şu anda maksimum işletme hızı 160 kilometre. Bu hıza 153 saniyede ulaşabiliyor. Bunu 225 kilometreye çıkarmak için çalışıyoruz. Bölgesel tren hatlarında elektrikli tren çalışabilecek."

İstanbul Havalimanı metrosu

Karaismailoğlu, yapımı süren İstanbul Havalimanı metrosu ile ilgili de şöyle konuştu:

"Havalimanı metrosu 37 kilometre. O kadar kolay değil bu hattı yapmak. Burada 10 tane tünel açma makinası çalıştı. Dünyada bir projede bu kadar tünel makinesinin çalıştığını göremezsiniz. Hatta yerli sinyalizasyon olacak. ASELSAN sistemi kurdu. Şimdi sertifikasını bu hatta aldıktan sonra dünyaya satabilecek. Dünyada bu işi yapan 5 tane firma var. Tekel durumundalar. Biz yerli sinyalizasyon sistemini kurmuş olacağız. Sinyalizasyonun dışında trenler de yerli olacak. Başka bir yere gidiyor Türkiye…"

Kanal İstanbul projesi önünde sonunda hayata geçecek

Kanal İstanbul projesiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Bakan Karaismailoğlu, "Uzun soluklu bir iş. İmar planları yapıldı. Maliyet ilk baştaki hesaplamalardan biraz daha fazla… 15 milyar dolar olarak hesaplamıştık, 20 milyar doları bulacak. Burayı genel bütçeye yük olmadan yapmak istiyoruz. Proje eninde sonunda hayata geçecek. Bu bir ihtiyaç. Şu anda dünya ticaret hacmi 12 milyar ton. Rakam 2030'da 25 milyar tona çıkacak. Bu yüklerin yüzde 90'ı denizden taşınıyor. Şu anda Boğaz'dan 40 bin gemi geçiyor. Yarın gemi sayısı 60-70 bine çıkarsa Boğaz'dan geçmesi mümkün olmaz. O zaman ne olacak? Marmara Denizi gemi havuzuna dönüşür" dedi.

Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesi için Hollanda, Çin, Rusya, Danimarka, Belçika gibi dünyanın birçok ülkesindeki altyapı firmalarından teklif geldiğini de söyledi.

Boğaz'da gelir 200 milyon dolara çıkacak

Kanal İstanbul'un hayata geçmesiyle yıllık 200 milyon dolar gelir sağlanacağnı belirten Karaismailoğlu, bunun her yıl artacağını söyledi.

YSS'de yeni ihale yapılacak mı?

Bakan Karaismailoğlu,

"Yap-İşlet-Devret projelerinde işletme hakkı süreleri tamamlandığında ne yapılacak? İlk süresi bitecek proje sanırım Yavuz Sultan Selim…" şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:

"Yap-İşlet-Devret projeleri devletten bir kuruş çıkmadan yapılıyor… 2040'tan sonra bunlar tamamen kendini amorti etmeye başlayacak. Osmangazi Köprüsü'nden Kurban Bayramı'nda arife günü 80 bin araç geçti. Bu olmasa o araçların yarısı o seyahati yapamayacaktı. Feribot kapasitesi 25-30 bini geçemezdi. 2027'de Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün işletme süresi bitiyor. O tarihten sonra devlete geçecek. Fikrimi sorarsanız, yeniden ihale edip, oradaki parayla Siirt'teki yolları yaparım. İhaleye 'sen parayı topla, işletme maliyetlerini üstlen, yüzde 80'ini devlete ver' diye çıkarım. Bunlar hesaplanmıyor. Yolların işletme maliyetlerini de yüklenici firmalar üstleniyor. Bu da ciddi bir maliyet demek…"

Karaismailoğlu, havalimanı metrosu için tarih verdi

 

Karaismailoğlu, hızlı tren projesinin tünel yapım çalışmalarını inceledi

 

Bakan Karaismailoğlu: Denizcilik sektörü olmazsa olmazımız

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.25 Eylül 2022 21:52

    BİR İSE BAŞLAMAK BİTİRMENIN YARISIDIR DERLER FABRIKASI KURULMASA HİÇ ÜRETEMEYECEK İTHAL YOLUNA GİDECEKTİK YOLCU/SAVAŞ UÇAKLARI DAHİ ELEKTRİKLİ OLMAYA BAŞLAYACAKTIR BENZİNLİ/DİZEL ARAÇLAR ÜRETMEYİ BİLMEYEN İLKEL/GERİ KALMIŞ ÜLKELERE KALACAKTIR ZAMANLA ONLAR DA ELEKTRİKLİYE DÖNECEKTİR