BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMevduat mı bono mu? Hangisi daha çok kazandırır?----

Mevduat mı bono mu? Hangisi daha çok kazandırır?

Mevduat mı bono mu? Hangisi daha çok kazandırır?
07 Ocak 2019 - 23:19 www.finansgundem.com

Mevduat mı bono mu? Hangisi daha çok kazandırır?

2005 yılı sonrasında ülkede yaşanan hızlı büyümeye rağmen yurtdışından sağlanan kaynakların bu büyüme için yeterli olmaması, ayrıca kurumsal yatırımcıların azlığı nedeni ile son 13 yıldır bankalar mevduat ağırlıklı bir fonlama ile kredi büyümesini sağladılar. Bu sebeple mevduat faizinin hazine faizinden hem daha yüksek, hem kısa vadeli olması nedeni ile bireysel yatırımcılar ağırlıklı mevduat yatırımına yöneldiler. 2002 ve 2003 yıllarında hazine bonolarına yatırım yapan bireysel yatırımcı sayısı ve toplam yatırım tutarı olarak çok yüksek iken şu anda hazine bonolarında bireysel yatırımcılar nerde ise yok denecek kadar azaldı.

Son altı ayda ise bu eğilim tersine döndüğünü gözlemliyoruz. Kredi büyümesinin düşmesi, emeklilik fonlarının büyümesi, banka ve şirketlerin bono ihraçlarının artması ile mevduat faizleri hazine bonosu getirisine göre daha az cazip olmaya başladı. Ayrıca banka ve Banka sahipliği olan şirketlerin; finansal kiralama, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, menkul kıymet gibi iştiraklerinin çıkardığı bonolar da risk ve getiri açısından mevduata alternatif cazip yatırım fırsatı sunmaya başladı. 2019 yılı boyunca bu eğilimin devam etmesini bekleniyor.

Bonolara yatırım yapma ile ilgili önemli konu vergi. Bilindiği gibi TL mevduatlarda %15 stopaj varken bonolarda stopaj oranı %10. Buna göre %20 faiz olduğu ortamda, bonolar ilave olarak %1 ve daha fazla vergiden sonra gelir sağlıyor. Yani %22 hazine bonosu basit faizi ile %23,29 mevduat faizi vergiden sonra aynı getiriyi sağlar.

Aşağıdaki tabloda farklı ihraççılara ait kısa vadeli bonoların mevduat eşdeğerlerini görebilirsiniz. Banka aylık mevduatlarının %23 ler civarında olduğu ortamda ikincil piyasaları olması nedeniyle vadeden önce kısmi satış imkanı ile bonolar, yüksek getiri isteyen yatırımcıların radarına giriyor.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN TIKLAYIN

İhraç edilen bonolar iskontolu ya da TL libor, enflasyon veya hazine bonoları getirilerine endekslidir. Yatırımcılar değişken faizli bonolara yatırım yapmaları halinde faiz riski almazlar, aynı şekilde kısa vadeli bonolarda da Faiz riski çok düşüktür. Hazine nin ve şirketlerin çıkardığı enflasyona endeksli bonolar ise enflasyon kısmının vadede ödenmesi nedeni ile yatırımcılara vergi ertelemesi ve ertelenen vergiden de ek getiri sağlama fırsatı sunmaktadır.

Bireysel yatırımcılara önerilen, yatırımlarının küçük bir kısmı ile bono yatırımını test etmeleri ve sonrasında toplam yatırım oranına karar vermeleridir. Büyük ve güvenilir şirketlerden, vadeyi ve ihraççı şirketleri çeşitlendirerek dağınık geniş bir portföy oluşturabilirsiniz. Değişken faizli bonolarda ise TL Libor ve enflasyona endeksli bonoları tercih edebilirsiniz.

Yatırımcılar, şu anda ihraç edilmiş bonolar, getiriler ve mevduat getirisi ile karşılaştırmasını www. yatırımdirekt.com sitesinin tahvil bono sayfalarından inceleyebilirler.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN TIKLAYIN

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)