Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) eylül ayı faiz kararı merakla beklenirken, piyasalarda gözler olası faiz indirimi beklentisine çevrilmiş durumda. Bankacılık sektöründe bu beklentinin etkileri şimdiden hissedilmeye başlandı.
TCMB Para Politikası Kurulu, bugün eylül ayına ilişkin kararını duyuracak. Mevcut yüzde 50 oranındaki politika faizinde bir değişiklik beklenmiyor, ancak yıl sonunda veya en geç 2025'in ilk çeyreğinde Faiz indirimi sürecine başlanacağı tahmin ediliyor.
Bu beklenti, bankacılık sektörü tarafından standart TL mevduat faizlerine yansımış durumda. Yılın ilk yarısında 3 aydan uzun vadeli mevduatlar için yüzde 50’nin üzerinde faiz sunan bankalar, artık bu tür mevduatlarda faiz oranlarını yüzde 32-38 seviyelerine çekmiş durumda.
Uzun vadelinin payı çok hızlı yükseldi
Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, Merkez Bankası geçen yıl hazirandan bu yana sonuncusu bu yıl mart ayında olmak üzere yüzde 8,5 politik faizini 4.150 baz puan artırarak yüzde 50 seviyesine çekti. Bu yükseliş hem kredi hem de mevduat faiz oranlarını da hareketlendirdi ve sabit getirili TL yatırımı yeniden vatandaşın ilgisiyle karşılaşmaya başladı.
Bu yıl hem yüksek faizler hem de borsanın da dalgalı seyri standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payının yüzde 52’nin üzerine çıkmasını sağladı. Yılın ilk yarısında yatırımcıların en çok tercih edilen 3 aya kadar vadeli mevduatın yanı sıra yüksek faiz oranlarının etkisiyle 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli mevduatlara da ilgi gösterdiği dikkat çekti. Öyle ki bu yıl nisan itibariyle yatırımcının yüksek TL mevduat faizinden daha uzun süre yaralanma talebi ve dezenflasyon sürecinde faizlerin düşüş trendine gireceği beklentisiyle 1 yıla kadar vadeli mevduatın toplam mevduat yatırımları içindeki payı 1 yılda neredeyse 5’e katlandı.
Bankalardan yılın ilk yarısında yüksek faiz
Öyle ki bankaların ilk yarıda özellikle 1 milyon lira üzeri standart TL mevduat için verdikleri faiz oranı mart ve nisan aylarında yüzde 50’nin üzerine çıktı. 50 bin liraya kadar olan mevduatlar için de uzun vadeli planlamalarda mevduat faizi yüzde 50’ye dayandı. Yaz aylarında Haziran sonunda 6 aya kadar vadede standart TL mevduatı yüzde 47, 6 ay-1 yıl arası ise yüzde 43,5’e indi. Yılın ikinci yarısının başlaması ve temmuz ile ağustosta baz etkisiyle yıllık enflasyonda gözlenen sert gerileme mevduat faizlerine yansıdı. Özellikle uzun vadeli mevduat faizleri daha hızlı geriledi.
Bankaların verilerine göre temmuz başında yüzde 41’e inen 6 aya kadar vadeli standart TL mevduat faizi 8 Temmuz’da yani haziran enflasyon verisinin açıklanmasının ardından yüzde 40’a 6 aydan uzun vadeli mevduat faizi ise yüzde 38-34 seviyelerine geriledi. Bu dönemde 3 aya kadar vadeli mevduat faizleri ise yüzde 45-48 arasında değişim gösteriyordu.
Yaz aylarında gerileme eğilimi
Ağustosta yine temmuz enflasyon verisi sonrası yeniden politika faiz indirimi ne zaman olacağına yönelik tartışmalarının artmasıyla birlikte uzun vadeli mevduat faizleri bunu fiyatlamaya başladı. 50 bin liraya kadar olan mevduat tutarlarına 6 aya kadar vadede yüzde 38 ile yüzde 40’ın altına eylül başında inilirken 6 ay vadeli mevduat yüzde 36-34’ya, 6 aydan uzun vadeli mevduat yüzde 34-32’e, 1 yıla kadar vadeli mevduat ise yüzde 32-30’e indi. 1 yıldan uzun vadeli mevduatlar ise her mevduat miktarında en fazla yüzde 30 seviyesinde belirlendi.
Bankacılık sektörü kaynakları Merkez Bankası’nın enflasyonda göreceği iyileşmeye paralel olarak bu yılın son aylarında en geç ise 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 50 politika faizinde indirim beklendiğine işaret etti. Bu indirim beklentisiyle bu yıl yüzde 50’lerde getiri elde eden mevduat yatırımcılarının gelecek yıl yüzde 30’lar seviyesinde getiri elde edebileceğine vurgu yaptı. Bu düşüş öngörüsü şimdiden bankacılık sektöründe uzun vadeli mevduatlara yansıtıldı ve daha fazla faiz maliyetine katlanmamak için bankalar yüzde 40’ın altına indi uzun vadeli mevduat faizlerinde.
Bankacılık sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre politika faizinde indirim döngüsünün başlamasıyla birlikte 3 aya kadar vadeli mevduat faizleri de gerileyecek. Şu an yüzde 40-45 arasında olan faizlerde önümüzdeki aylarda düşüş başlayacak.
Politika faizinin yüzde 30’un altına çekileceği düşünülüyor
Merkez Bankası bugün Para Politikası Kurulu eylül kararını açıklayacak. Reuters’in anketine göre eylülde de politika faizinin yüzde 50’de sabit kalması bekleniyor. Reuters anketine katılan 16 ekonomistin tamamı politika faizinin bu ay sabit tutulacağı tahmininde bulundu.
Anketteki soruya cevap veren 14 ekonomistin medyanına göre enflasyondaki düşüşle beraber yılsonundan önce TCMB’nin ilk faiz indirimini gerçekleştirmesi hala genel beklenti. Ancak ankette hem yıl sonuna kadar yapılması beklenen faiz indirimi miktarı azaldı ve hem de tahminler daha ileriye kaydı.
Katılımcıların yıl sonu politika faizini tahminlerinin medyanı yüzde 47 seviyesinde gerçekleşirken soruya cevap veren ekonomistlerden üç tanesi ilk faiz indiriminin ekim ayında, dört tanesi kasım ayında üç tanesi ise aralık ayında yapılacağını belirtti. İki kurum ise TCMB’nin ilk faiz indirimini 2025 yılının ilk çeyreğinde yapmasını beklediklerini belirtti. Merkez Bankası’nın önümüzdeki yıl ise politika faizini yüzde 30’un altına çekmesi genel beklenti.
Yatırımcı mevduattan konuta mı kayıyor?
Bankacılık sektörünün mevduatı 146 milyar lira azaldı
Mevduat faizlerinde işte yeni oranlar...
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.