BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMevduat faizi yüzde 11'e çıktı----

Mevduat faizi yüzde 11'e çıktı

Mevduat faizi yüzde 11'e çıktı
16 Mart 2015 - 13:56 www.finansgundem.com

Bankalar bir ile üç ay vadeli mevduat faizlerini "sıkı pazarlık" yapan müşterileri için yüzde 10-11'lere yükseltti

Son aylarda döviz kurlarındaki hızlı tırmanış faiz oranlarını da yukarı çekti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kurlardaki çıkışı engellemek için para musluklarını kısması, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımını Haziran ayında yapacağına ilişkin kaygılar ve ABD Doları'nın global piyasalarda tarihi zirvelere ulaşması, son aylarda yurtiçinde hem kurları hem Faiz oranlarını yukarı çekti. Özellikle son bir ayda TCMB'nin faiz üst bandını Ü.50 puan aşağı çekmesine rağmen, kurlardaki hızlı tırmanışa bağlı olarak gerek mevduat, gerekse kredi faiz oranlarında bir ile iki puan arasında yükselişler yaşandı.

Esin Çetinel’in Para dergisindeki haberine göre Ocak ayında yüzde 9'lara kadar geri çekilen bir ay vadeli mevduat faizleri bugünlerde yüzde 10-11 bandına kadar yükselmiş durumda. Hatta bazı bankalarda 100 bin TL, bazı bankalarda ise 500 bin TL'nin üzerinde mevduatı bulunan yatırımcılara sıkı pazarlıklar sonucu yüzde 1 l'lerin de üzerinde faiz veriliyor. Tam da bu noktada bankalarla sıkı pazarlık öneriliyor. Ancak bankacılar faiz oranlarının artık bu seviyelerle zirve yaptığı görüşünde. Kısacası, bu konudaki genel görüş yükselişin devam et­meyeceği yönünde. Buna karşın Türkiye'de Haziran ayında yapılacak olan genel seçimler ve ABD Merkez Bankası'nın yine Haziran ayında yapması beklenen faiz artırımına kadar geçecek olan süreçte söz ko­nusu faiz oranlarında önemli bir gevşeme beklenmiyor.
 
MEVDUATA YATIRIM CAZİP


Bu nedenle haziran ayma kadar geçecek süreçte mevduat faizlerinin yatırımcılar için iyi bir alternatif olacağı ifade ediliyor. Halen Türkiye'de enflasyon yüzde 7'ler bandında seyrediyor. Mevduat faizleri ise yüzde 10-1 l'lerde... Başka bir ifadeyle mevduat yatırımcısına reel anlamda getiri sağlıyor. Bu nedenle bankacılar yatırımcıların bu faiz oranları ile mümkün olduğu kadar uzun vadeli mevduat yapmasını öneriyor. Burada dikkat edilmesi gereken ise vade uzadıkça faiz oranlarının düşmesi. Genellikle bankalar yüksek faiz oranlarım mak­simum 90 güne kadar vadeli olan mevduatlara uyguluyor. Vade uzadıkça faiz oranları da aşağı iniyor. Uzun sözün kısası, hem uzun vade hem de yüksek faizi aynı anda bulmak yatırımcıla­ra düşüyor...
 
17-18 MART’A DİKKAT!

Belirtmekte fayda var, parasına adres arayanlar için özellikle bu hafta kritik öneme sahip. Çünkü 17 Mart'ta TCMB'nin, 18'inde ise FED'in kritik toplantıları var. Buralardan çıkacak sonuçlar faiz ve döviz cephesinde en azından kısa vadeli trendi belirleyecek. Biz de bu kritik toplantılar öncesinde bankacılara faize yönelik orta vadeli beklentilerini sorduk. İşte yanıtlan...
 
"YÜKSELİŞ SÜRMEZ"

Anadolubank Hazine Bölüm Başkanı Akın Cihan Ateş, halen yüzde 10- 11 bandında seyreden mevduat faiz oranlarında çok sürpriz bir gelişme olmazsa yükseliş beklemiyor. Döviz kurlarındaki hızlı tırmanış nedeniyle faiz oranlarının yükseldiğine dikkat çeken Ateş, bu konudaki beklentilerini şöyle özetliyor:

"Mevduat faizleri  bugünlerde yüzde 10-11 aralığında seyrediyor. Merkez Bankası Şubat ayında yaptığı toplantıda faiz oranlarında indirime gitmesine rağmen, kurlarda oluşan volatilité nedeniyle likidite konusunda gevşek para politikasına geçemiyor. Bunun sonucunda da mevduat faizleri yılbaşına göre bir miktar yukarıda seyrediyor. Son aylarda faiz oranlarında yaşanan tırmanışın bir diğer nedeni ise kredi talebinde görülen artış. Ancak herhangi bir olumsuzluk olmadığı sürece faiz oranlarının da­ha yüksek seviyelere çıkmasını beklemiyoruz."

Enflasyonda düşüş olacağını hatırlatan Ateş'e göre, şu anda faizin bu seviyelerinde mevduata yatırım cazip...
 
KISA VADE DAHA AVANTAJLI

DenizBank Özel Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cem Önenç ise, 24 ay sonrasına dair enflasyon beklentisinin yüzde 6.42, gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 8.85 seviyesinde bulunduğu bu ortamda, mevduata yatırımın avantajlı olduğunu söylüyor. TCMB'nin kısa vadeli borçlanmayı zorlaştırıcı düzenle­meleri yüzünden bankaların yurtiçi yatırımcılara ve mevduata yöneleceğini söyleyen Önenç, bunun da mevduat faizleri üzerinde baskı oluşturacağı görüşünde. Önümüzdeki dönemde faizlerdeki yükselişin sürebileceği tahmininde bulunan Önenç, şu değerlendirmeyi yapıyor:

"2014'ün ilk yarısında oluşan olumlu algı, yurt dışında Amerikan Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırma adımlarını yıl içerisinde atacağına dair beklentinin yükselmesi ve ABD Dolarının değer kazanma sürecinin devam etmesi, yurt içinde ise Merkez Bankası'na yönelik bağımsızlık ve faiz indirim tartışmalarının şiddetlen­mesi gibi konular yüzünden bozuldu. Bu nedenle son haftalarda sektörde görülen trend ise yukarı yönlü." Önümüzdeki dönem faizin yönünü iç ve dış birçok faktörün belirleyeceğini  söyleyen  Önenç, "Örneğin haziran ayında gerçekleşecek genel seçimler öncesi belirsizliğin fiyatlandığı süreç devam edebilir. Seçim sonrası ise yeni ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağı, ne tarz uygulamaları hayata geçireceği ve Merkez Bankası'na yeni misyonların eklenip eklenmeyeceğinin netleşmesi önemli olacak. Yurt dışında ise FED'e dair belirsizlik ilk sıradaki yerini koruyor" diyor. Faizlerdeki yükselişin belirsizlik ortamında devam edebileceğini kaydeden Önenç, "Ancak bence artık kısa vadeli mevduat faizleri cazip ve daha fazla yükselme beklenmemeli" diyor.
 
"BU SEVİYELERDE KALMASI ZOR"

Odeabank Bireysel Bankacılık Yatırım Stratejisti Atilla Yenihayat, son dönemde bir aydan üç aya kadar olan vadelerdeki mevduatlarda faizlerin yüzde 11'in üstüne çıktığını hatırlatıyor. Buna karşın faizlerin yüzde 11'in üstünde uzun süre kalmasını beklemeyen Yenihayat, önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini şöyle özetliyor. "Ayın 17'sinde yapılacak TCMB ve ayın 18'inde sonuçlanacak FED toplantısı bu baskıyı ortadan kaldırabilir. Avrupa'nın genişleyici hamlesinin devam ettiği ve küresel faizlerin baskı altında kalacağı bir ortamda mevduat faizleri yüzde 11'in üstünde uzun süre kalamaz. Ancak küresel gelişmelere endeksli oluşan yabancı para talebi tüm para birimlerinde olduğu gibi TL'de de baskıyı artırıyor. Özellikle TL'deki kaybı engellemek isteyen TCMB'nin kısa vadeli likiditeyi kısması, tüm vadelerdeki faizler­de yükselişe neden oluyor. İç siyasetteki aktörlerin faiz üzerine yorumlarının FED' in Haziran’da faizlerde artırım yapacağı tedirginliği ile birleşmesi, TL'nin rakiplerine kıyasla değer kaybını artırıyor. Likidite sıkışıklığına paralel bankalar da mevduat faizlerini artırıyor."Yenihayat, yüksek faiz ortamının özellikle 3-6 aylık vadede yatırım yapmak adına fırsat sunduğunu da vurguluyor.
 
YURT DIŞINA MEVDUAT FIRSATI

Şekerbank, önümüzdeki dönemde para politikasındaki gevşemeye bağlı olarak mevduat faizlerinde sınırlı bir geri çekilme yaşanabileceği görüşünde. Ancak banka bilançolardaki vade dengesi ve tasarrufa yönelik yapılan teşvikler göz önünde bulundurulduğunda, uzun vadeli küçük tasarruf sahibine avantajlı oranlar sunulacağı öne sürülüyor. Banka bu kapsamda en son küçük mevduatlara ve yurtdışında yerleşik vatandaşlarımızın Türkiye'deki birikimlerine özel oranlar sunmaya başladı. Tasarrufu desteklemek amacıyla küçük yatırımcıların hem günlük ödemelerini yapıp hem vadeli mevduat sahibi olmasına imkan tanıyan Şekerbank, ilk 30 gün avantajlı tanışma faizi sunan yeni ürünü "Gece Gündüz Hesabı'nı hayata geçirdi.
 
"KUR BELİRLEYİCİ OLACAK"

HSBC Türkiye Portföy Yönetim Stratejisti İbrahim Aksoy'a göre, TL'deki değer kaybının devamı durumunda TCMB likiditeyi kısmaya devam edecek; bu da mevduat faizlerinde sınırlı da olsa artışa neden olacak. 2015 yılı makroekonomik görünümünün TCMB'nin faiz indirimine izin verebileceğine de dikkat çeken Aksoy, beklentilerini şöyle özetliyor:
"Makro görünüm halen olumlu olsa da kurun seviyesi olası faiz indirimleri için belirleyici olacak gibi görünüyor. Piyasada TL'ye dair para politikası bağımsızlığı algısının bir miktar düzelmesi, kısa vadede genel piyasa faizlerinde ve mevduat faizlerinde düşüşe neden olabilir. Öte yandan TL'de değer kaybının devamı ve dolayısıyla TCMB'nin likiditeyi kısmaya devam etmesi durumunda mevduat faiz­lerinde sınırlı da olsa artış görülebilir."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)