BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinMesai 6 saate iner mi?----

Mesai 6 saate iner mi?

Mesai 6 saate iner mi?
18 Nisan 2014 - 08:26 www.finansgundem.com

İsveç'te Gothenburg şehir yönetimi, günlük çalışma süresini altı saate indiren yeni bir uygulamayı deneme kararı aldı

Avrupa günlük mesai süresinin altı saate inmesinin daha faydalı olup olmayacağını tartışıyor. Bu yöndeki iddiaları denemek isteyen İsveç'teki Gothenburg şehir yönetimi, bir deney yapma kararı aldı.

Buna göre belediyenin yaşlı bakımevinde çalışan personel ikiye ayrılacak. Bir grup personel günde altı saat çalışırken kalanlar sekiz saatlik mesaiye devam edecek. Gothenburg'da yaşlı bakımında çalışanların stresten en çok etkilenen ve erken emekliliği en çok seçen personel olduğu belirtildi.

VERİMLİLİĞİ ARTIRACAĞI İDDİA EDİLİYOR

Daha kısa mesai süresinin stres seviyelerini ve hastalık izinlerini azaltarak personelin daha verimli çalışmasını sağlayabileceği iddia ediliyor.

DAHA ÖNCE DE DENENMİŞTİ

1930 yılında Kellog şirketi günlük çalışma süresini altı saate indirmişti. Yedi yıl süren uygulama boyunca personelin daha verimli çalıştığı bildirilmişti. Uygulama, daha fazla saat çalışıp daha çok maaş almak isteyen personel nedeniyle sonlandırılmıştı. Finlandiya'da ise belediyeler 1996 ile 1998 yılları arasında mesai süresini altı saatle sınırlandırmıştı. Çalışanlar bu uygulamayla genel anlamda hayatlarından daha memnun olduklarını söylemişlerdi.

SEKİZ SAAT MESAİ NEREDEN GELİYOR?

19. yüzyıl başlarında günlük çalışma süresi 10-16 saat arasında değişiyordu. 1817 yılında İngiliz fabrikatör Robert Owen, "Sekiz saat iş, sekiz saat eğlence, sekiz saat dinlenme" fikrini ortaya atarak uygulamanın zamanla hayata geçmesini sağladı.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gelir vergisi 18 Nisan 2014 09:29

    devletimizin maaşımzdan aldığı gelir vergisini kaldırsalar yeter , biz günde 10 saat te çalışsak memnun oluruz. ülkemizde para kazanmak için devlete aylık kazancımızın %30 unu haraç veriyoruz.

  • Onur18 Nisan 2014 09:28

    Siz hangi dünyada yaşıyorsunuz Türkiye de hiç mesai yapmayan insan bile 9 saat çalışıyor zaten ortalama 10-12 saat hakikaten 8 saat de nereden çıktı ?