BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMersin'de hasat başladı----

Mersin'de hasat başladı

Mersin'de hasat başladı
16 Mayıs 2017 - 08:12 www.finansgundem.com

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası tarafından bu yıl ilki düzenlenen Mersin Meyve ve Hasat Günleri, Tarsus’un Çakırlı Mahallesi’nde gerçekleştirildi.

KAYHAN ÖZTÜRK - FINANSGUNDEM.COM / MERSİN

Türkiye’nin genel meyve ihtiyacının yüzde 15’ini, örtü altı meyve ihtiyacının ise yüzde 69’unu karşılayan ve çilek, muz, limon üretiminde ilk sırada yer alan Mersin’de, yılın ilk hasadı yapıldı. Yıl boyunca 290 bin tonu sert çekirdekli meyve olmak üzere, toplam 2.3 milyon ton meyve elde edilmesi beklenen hasat, üreticilerin yüzünü güldürecek.

Meyve ve Hasat Günleri’ne Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Tarsus İlçe Emniyet Müdürü Salim Çakan, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu, MHP Tarsus İlçe Başkanı Ertuğrul Bodur, Ziraat Odası Mersin Şube Başkanı Üzeyir Öztürk, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal, ziraat mühendisleri, meclis üyeleri, muhtarlar ve basın mensupları katıldı.

Mersin’in tarım alanındaki potansiyelinin öne plana çıkarmak, verimli topraklara sahip olan ve birçok ürün çeşidinin yetiştiği Mersin’i tanıtmak ve üreticiye destek olmak amacıyla gerçekleştirilen Mersin Meyve ve Hasat Günleri’nin geleneksel hale getirilmesi hedefleniyor.

Çiftçilerin sorunlarına farkındalık yaratmak amaçlanıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi halk oyunları ekibinin gösterisiyle başlayan etkinlikte Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, büyük sıkıntılar çeken üreticilerin sorunlarına dikkat çekmek istediklerini söyledi. Üreticinin gösterdiği her türlü fedakârlığa rağmen ekonomik anlamda karşılığını alamadığını söyleyen Başkan Kocamaz, “Üreticilerimizin bu sorunlarına çözüm bulmak için ortaklaşa hareket etmeliyiz. Çiftçilerimizin yaşadığı sorunlar konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan bu gibi etkinliklerin sayısının artması gerekiyor” dedi.

Bölge halkı üretken ve çalışkan

Mersin ve Tarsus’un bereketli topraklarından bahseden Başkan Kocamaz, “Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan bir kentte bulunuyorsak ve bereket peygamberi Danyal Peygambere komşuluk ediyorsak, bu toprakların bereketli olması kadar doğal bir şey olmaz. Dağıyla ovasıyla, taş ekseniz taşın biteceği, insanlık tarihiyle yaşıt bir bölgede yaşıyoruz. Tarımla ilgili her konuda bizim insanımız maharetli ve çalışkan. Üretme konusunda hiçbir problem yok. Son yıllara kadar teknoloji, bilgi ve bilinç konusunda yeterli düzeyde değildi ancak özellikle son yıllarda modern sistemlerin hayat geçmesiyle bölgemizdeki ürün kalitesi her geçen gün biraz daha artmakta, insanlarımız daha sağlıklı ürünlere kavuşma imkanı bulmaktadır” şeklinde konuştu.

Sorunlara ve çözümlerine hakimler

Mersin ve Tarsus üreticisinin şanslı olduğunu söyleyen MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek ise, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can’ın ziraat ile iç içe olduklarını söyleyerek, sorunlara ve sorunların çözümlerine oldukça hâkim olduklarını belirtti.

Etkinlikte konuşan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can da çiftçilerin ve üreticilerin ürünlerini pazarlaması konusunda verilebilecek tüm desteklerin verilmesi gerektiğini ifade etti.

65 çeşit meyve yetiştiriliyor

Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu ise Mersin Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa düzenledikleri etkinliğin Mersin tarımının potansiyelini tüm Türkiye ve dünyaya duyurmak olduğunu söyledi. Mersin’de açık alanda ve örtü altında yetiştirilen turfanda meyveciliğini tanıtmayı hedeflediklerini belirten Karaoğlu, “Mersin öncelikle bir tarım kenti olup, sonra da Türkiye’nin en uzun sahiline sahip, tarihi varlıklarını içinde barındıran bir liman ve bir turizm şehridir. Mersin’de tropikal, suptropikal, sert çekirdekli ve yumuşak çekirdekli meyveler olmak üzere üzüm, zeytin, çilek, keçiboynuzu ve yenidünya gibi 65 çeşit ürün yetiştiriliyor” dedi.

200 rakımda kiraz yetiştiriliyor

Havaların ısınmasıyla birlikte bölgede, turfanda meyve olarak kayısı, şeftali, nektarin, Japon eriği, kiraz ve serada üzüm hasadına başladıklarını söyleyen Karaoğlu şunları söyledi: “Sert çekirdekli meyve olarak şeftali, kayısı, nektarin ve Japon eriğine ilaveten kirazı da sahilde yetiştirmeye başladık. Kiraz normalde 1000 rakımın üzerinde yetişmesine rağmen, uzun bir çalışma 200 rakımda yetiştirmeyi başardık. Ayrıca Mersin, adına marka olmuş Anamur muzu, Silifke çileği, Tarsus Beyazı üzümü, Sarıulak zeytini, Mut kayısısı, Erdemli limonu gibi marka ürün çeşitleriyle de ön plana çıkıyor.”

Konuşmaların ardından “Hasatta Dirlik ve Birlik Halayı” çekildi. Renkli görüntülere sahne olan etkinliğin sonunda tüm katılımcılar dalından şeftali ve kiraz topladı. Etkinlikte ayrıca Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve diğer katılımcılara Ziraat Mühendisleri Odası tarafından günün anısına plaket verildi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)