BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMerkez’in zorunlu karşılık kararı ne anlama geliyor----

Merkez’in zorunlu karşılık kararı ne anlama geliyor

Merkez’in zorunlu karşılık kararı ne anlama geliyor
03 Ocak 2020 - 10:02 www.finansgundem.com

Uygulama, tesisi 10/01/2020 tarihinde başlayacak olan 27/12/2019 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yabancı para zorunlu karşılıklara komisyon uygulamasına başlıyor. Bu hamle ile döviz tevdiat hesabı tutmanın maliyetini artıran TCMB, son zamanlarda artan döviz tevdiat hesaplarını azaltmayı hedefliyor.

ABD Doları olarak tutulan döviz tutarlarının ABD Doları cinsinden mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) yükümlülükleri için tutulması gereken tutara kadar olan kısmı üzerinden yıllık %0.025 (binde 25) oranında komisyon alınması, Euro ve ABD Doları olarak tutulan döviz tutarlarının ABD Doları dışındaki dövizler cinsinden mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) yükümlülükleri için tutulması gereken tutara kadar olan kısmı üzerinden yıllık % 0,0025 (on binde 25) komisyon alınması kararlaştırıldı.

Söz konusu uygulama, tesisi 10/01/2020 tarihinde başlayacak olan 27/12/2019 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacak.

Düzenleme kapsamında yurt içindeki mevduat/katılım fonları tutarları üzerine komisyon uygulanıyor. Altın hesapları düzenleme kapsamında hariç tutuluyor.

Geçtiğimiz dönemde de euro cinsi hesaplar için benzer bir komisyon uygulaması gerçekleştirilmişti.
Analistler, bu hamleyi kısaca şu şekilde özetledi;

Döviz tevdiat hesabı tutmayı banka açısından pahalı hale getiren TCMB, döviz tevdiat hesabı zorunlu karşılıklarından komisyon alacak. Komisyon oranı dolar hesaplarında binde 25, dolar dışı dövizlerde on binde 25 olarak uygulanacak. Amaç, artan döviz tevdiat hesaplarını çözmek.

Son dönemde yabancı para mevduatlarda görülen yükseliş, özellikle Merkez Bankası'nın 12 Aralık'taki faiz indiriminden sonra biraz daha hızlanmıştı. Geçtiğimiz günlerde yabancı para zorunlu karşılık oranlarında bir artışa gidilmiş ve böylece bankaların yabancı para mevduat maliyetlerinin artması sağlanmıştı. Şimdi son kararla Merkez Bankası'nda tutulan bu zorunlu karşılıklardan komisyon alınmasıyla, önceki adımlara paralel olarak bankaların yabancı para mevduat maliyetlerinin artırılması amaçlanıyor. Bu şekilde piyasadaki dolarizasyonun önlenmeye çalışıldığını düşünüyoruz."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)