BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez'in swap işlemleri ve resmi rezervleri Mayıs'ta yükseldi----

Merkez'in swap işlemleri ve resmi rezervleri Mayıs'ta yükseldi

Merkez'in swap işlemleri ve resmi rezervleri Mayıs'ta yükseldi
28 Haziran 2019 - 10:46 www.finansgundem.com

TCMB'nin 1 aya kadar vadeli swap işlemleri Mayıs'ta 14.9 milyar dolara; resmi rezerv varlıkları 95.6 milyar dolara yükseldi

Resmi rezerv varlıkları Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 3.1 artarak 95.6 milyar dolar olurken, TCMB'nin 1 aya kadar vadeli swap işlemleri Mayıs'ta 14.9 milyar dolara yükseldi. Böylece swap işlemlerinin TCMB'nin 95.6 milyar dolarlık rezerv varlıklarına katkısı Nisan'daki 14.9 milyar dolardan Mayıs'ta 19.4 milyar dolara yükselmiş oldu.

Ocak'ta 1 aya kadar vadedeki yükümlülükler 30 milyon dolar, Şubat'ta 150 milyon dolar, Mart'ta 9.6 milyar dolar, Nisan'da 11.9 milyar dolar seviyesindeydi. TCMB'nin döviz rezervinin kısa vadeli borçlanma veya swap kullanımında olağandışı bir artışla yükseldiğine yönelik eleştiriler son dönemde artmış ve TCMB'nin rezervlerine yönelik gelişmelerin piyasada yakından izleniyor olması nedeniyle, TL üzerinde baskı yaratan ana unsurlardan biri haline gelmişti.

TCMB'nin bugün yayınladığı uluslararası rezervler ve döviz likiditesi raporuna göre TCMB'nin yurtiçi ve yurtdışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net yükümlülükler Mayıs'ta 19.4 milyar dolar olurken, bu tutarın 14.9 milyar doları bir ay, 1.56 milyar doları 2-3 ay, 3 milyar doları ise 4 ay-1 yıl vadeli oldu.

TCMB verilerine göre Mayıs'ta döviz varlıkları bir önceki aya göre %4 artarak 73.6 milyar dolar olarak kaydedilirken, altın cinsinden rezerv varlıkları bir önceki aya göre değişmeyerek 20.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. TCMB döviz varlıklarının yaklaşık 27 milyar dolarlık kısmını menkul kıymetlerde, 46.7 milyar dolarlık kısmını ise nakit ve mevduatlarda tutuyor.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış merkezi yönetim ve Merkez Bankası'nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) bir önceki aya göre net bazda %40.2 artarak 15.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. TCMB verilerine göre bu tutarın 10.4 milyar doları anapara, 4.7 milyar doları faizlerden oluştu.

TCMB açıklamasında şarta bağlı döviz çıkışlarının, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (Bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluştuğu, söz konusu yükümlülüklerin bir önceki aya göre %12.8 artarak 35.2 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtildi.

Öte yandan bankaların Merkez Bankası'nda tuttuğu yabancı para ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları Nisan itibariyle 33.4 milyar dolar, zorunlu karşılık kapsamında tuttukları standart altın miktarı ise 8.1 milyar dolar oldu. Söz konusu uluslararası rezervler ve döviz likiditesi tablosuna ilişkin bilgiler, Merkez Bankası ve Hazine verileri kullanılarak hazırlanıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)