BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez'in rezervleri ne kadar azaldı----

Merkez'in rezervleri ne kadar azaldı

Merkez'in rezervleri ne kadar azaldı
13 Mayıs 2015 - 06:17 www.finansgundem.com

Mart ayında giriş yerine finansman çıkışı 1 milyar 681 milyon dolar olunca, Merkez Bankası rezervleri 6.5 milyar dolar azaldı

TÜİK dün Mart ayı cari işlem rakamları açıklandı. Uğur Gürses, Hürriyet'teki yazısında bu rakamları değerlendirdi. İşte Gürses'in o yazısı:

Mart ayı cari işlemler açığı, TÜİK tarafından beklentilerin üzerinde 4 milyar 960 milyon dolar olarak açıklandı. Son 12 aylık cari açık da 43.9 milyar dolardan 45.5 milyar dolar yükseldi. Ekonomik yavaşlama, düşen emtia ve petrol fiyatları nedeniyle küçülen cari açık, mart ayında ithalatın ve portföy yatırımlarında oluşan temettü transferleri nedeniyle yükseldi. Ancak bunun sınırlı kalması muhtemel.
Asıl çarpıcı olanı; finansman tarafında Şubat ayında ortaya çıkan net çıkışın devam etmesi. Mart ayında giriş yerine finansman çıkışı 1 milyar 681 milyon dolar olunca, Merkez Bankası rezervleri 6.5 milyar dolar azaldı. Şubat-Mart toplam finansman çıkışı 3.9 milyar dolar olurken, bunun sadece kabaca 3 milyar dolarlık bölümü Mart ayındaki portföy çıkışlarından oluşuyor. Bunun nedeni malum; 16 Ocak'tan itibaren Merkez Bankası'na yapılan 'faiz indir' baskısı, ülkeye gelmiş olan kısa vadeli sermayeyi ürküttü. Öyle ki; mart ayındaki 2.9 milyar dolarlık portföy çıkışı ülke tarihindeki aylık bazda dördüncü büyük çıkış olarak kayıtlara geçti. İlk üçü ise birincisi Kasım 2000 krizinde, ikincisi Ekim 2008'de küresel krizin başlangıcı sayılan Lehman krizi, üçüncüsü ise Temmuz 2013'de Bernanke konuşması sonrası döneme ait. Geçmişteki rekor portföy çıkışlarına dair tarihçenin Mart ayı hariç tamamının dışsal kaynaklı olduğu görülüyor. Ama Mart mayında 'faiz indir' baskısıyla içsel bir nedeni rekor sıralamasına kaydetmiş olduk.
Daha fazlası, bir ayda 6.5 milyar dolarlık Merkez Bankası rezerv kaybı tarihi rekor. Bunda da dikkat çeken, rekor rezerv kaybı tarihçesi çok geriye uzanmıyor. Son üç rekor rezerv kaybının hepsi iç nedenlerle oldu; Ocak ve Aralık 2014 ve Mart 2015.
Peki, bu neyin işareti; zorlaşan küresel koşullara rağmen politik olarak ekonomik kurum ve kuralları zorlamanın, baskı altına almanın, çerçevesi belli olmayan bir ekonomi politikasıyla gitmenin faturası çıkmaya başladı demek. Türkiye giderek daha az sermaye çekebiliyor demek. Türkiye cari açığından daha az sermaye çekmeye başladıkça hem rezerv kaybedecek, hem de giderek daha az cari açık vermeye zorlanacak. Sonucu ise kur artışı demek. Nitekim geride kalan 3 ayda neden kurun yükseldiğinin de iyi bir açıklaması bu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)