BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez’in müdahalesi sonrası kurlarda sert düşüş----

Merkez’in müdahalesi sonrası kurlarda sert düşüş

Merkez’in müdahalesi sonrası kurlarda sert düşüş
01 Aralık 2021 - 12:49 www.finansgundem.com

Merkez Bankası, döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle satım yönünde doğrudan müdahale ettiğini açıkladı. Bankanın dolar satışının ardından kur, yüzde 10'a ulaşan düşüşle 12,40 seviyelerine doğru çekildi.

Türk Lirası’nda devam eden değer kayıplarının ardından Merkez Bankası'ndan bugün direkt müdahale geldi. Merkez Bankası, "döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale ettiğini" açıkladı.

Merkez Bankası piyasaya en son 23 Ocak 2014'te dolar/TL 2,27 seviyelerindeyken, doğrudan satım yönünde müdahale etmişti. Banka, yapılan müdahalelerde satış tutarını resmi olarak 15 gün sonra açıklıyor.

"Merkez Bankasının ben buradayım" yönünde bir mesaj verdiğini söyleyen ekonomistler rezervlere de işaret ederek, müdahalelerin ne kadar tutarda ne kadar süreceğinin soru işareti yarattığını söylüyor.

VİOP’TA DA İŞLEM YAPIYOR

Merkez Bankası bir sonraki açıklamasında ise "Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası nezdinde işlem yapılmaya başlanmıştır" dedi.

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Dün gece Erdoğan’ın konuşmasında faiz indirimlerinin devam edeceği ve “ciddi manada faiz düşüşü” açıklaması sonrasında 13,95 seviyesine ulaşarak rekor yenileyerek, bugün de 13,50'nin üzerinde dalgalanma göstermişti.

Merkez Bankasının dolar satış haberi öncesi 13,8 seviyelerinde yer alan dolar/TL, açıklama sonrası yüzde 10'a ulaşan düşüşle 12,40 seviyelerine kadar indi.

Merkez Bankası’nın direkt döviz satarak başlattığı müdahale ile yüzde 10’a yakın düşüş kaydeden döviz kurları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Faiz ile ilgili açıklamalarıyla yeniden yönünü yukarı çevirdi. Saat 13.00 itibarıyla Euro 14,84 dolar ise 13.09 dan alıcı buluyor.

TCMB'nin piyasaya müdahalesinin şu ana kadar 500 milyon doların altında olduğu iddia edilirken,  Dolar/TL'de sert geri çekilme kısa sürdü ve kur yeniden 13,20 seviyelerine çıktı.

Gecelik repo piyasasında faiz 100 baz puan artışla yüzde 16'ya yükseldi.

14.00 itibariyle, dolar/TL 13,2660 ve Euro/TL 15,0440 seviyesinden işlem gördü.

Merkez Bankası'ndan döviz müdahalesi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Haşim gulok01 Aralık 2021 13:25

    Düşmez faizi arttırmadıgın müddetçe mümkün değil müdahaleler geçici gercekleri görüp bilimsellik dışı saçmalıklarla arap hamasetleti ile helal haram diyerek cagdısı yöntemlerle yol almak asla çözüm getirmez boşa zaman harcamaktan öteye gitmez faizi arttırmaktan TL ye değer kazandırıp zaman kazanmaktan başka en ufak çözüm yoktur