BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez'den iyimser mesajlar var!----

Merkez'den iyimser mesajlar var!

Merkez'den iyimser mesajlar var!
05 Eylül 2013 - 09:02 www.finansgundem.com

Milliyet yazarı Güngör Uras bugünkü köşesinde Merkez Bankası'nın ekonomistlerle yaptığı toplantıyı değerlendirdi

Milliyet yazarı Güngör Uras bugünkü köşesinde Merkez Bankası'nın ekonomistlerle yaptığı toplantıda çıkan kararları kaleme aldı.
İşte Uras'ın o yazısı;
Merkez Bankası, bankaların ekonomistlerini zaman zaman davet ederek onlar aracılığıyla iç ve dış piyasalara mesaj veriyor.
Şimdilerde her bankanın ekonomik araştırma birimi var. Bu araştırma birimlerinde çalışan iyi eğitim gören elemanlar piyasalarda olan biteni izleyerek, banka yöneticilerine bilgi aktarıyor. Banka yöneticileri de borçlanırken, borç para verirken ekonomistlerin verdikleri bilgilere, ekonomistlerin değerlendirmelerine göre hareket ediyor.
Bu tür toplantılarla Merkez Bankası piyasayı sözlü olarak yönlendiriyor, bankalar Merkez Bankası’nın neler yaptığını, neler yapacağını öğreniyor.
Dünkü ekonomistler toplantısında Merkez Bankası tarafından katılanlara verilen mesajlar özetle şunlar
FAİZ YÜKSELTİLMEYECEK
-  Merkez Bankası, finansal piyasalardaki çalkalanmada bankaların önlerini görebilmelerine yardımcı olmak için, bankalara kısa vadeli faizlerde açıklık-süreklilik sağlamak istiyor. Bu nedenle de açıklanan yüzde 6,75- yüzde 7,75 faiz bandı kısa vadede korunacaktır.
-  FED’in varlık alım programını azaltma ihtimalinin global piyasalarda ciddi bir belirsizlik yaratması nedeniyle bozulan istikrarın etkilerini sınırlamak için faizde öngörülebilirliğin artırılması önem taşıyor.
-  Kısa vadeli faiz oranlarını belirlerken TCMB’nin dayanağı, orta vadeli enflasyon beklentisidir. Enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 6.2’ye gerileyeceğine inanılıyor.
-  Merkez Bankası’nın önemli bir hedefi döviz kurundaki dalgalanmanın azaltılmasıdır.
-  Başkan, yılsonunda dolar fiyatının 1,92 TL olacağını söyledi. Çünkü normal şartlar altında gelişen ülke para birimleri değer kazanma eğiliminde. Yeterli zaman geçmesiyle TL’nin de değer kazanması bekleniyor.
-  Kısa vadede normal olmayan şartlar döviz fiyatını etkiliyor. Mayıstan bu yana küresel piyasalarda yeni bir fiyatlama eğilimi ortaya çıktı. Bu yeni fiyatlamanın ne kadarının geçici, ne kadarının kalıcı olacağı bilinmiyor.
-  Son 3 ayda toplam yaklaşık 9 milyar $ döviz satışı oldu.
DÖVİZ VERİLECEK
-  Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası zorunlu karşılıkları serbest bırakarak ve rezervden satış yaparak piyasaya döviz vermeyi sürdürecek. Açık anlatım ile bankaların döviz cinsi zorunlu karşılıklarını serbest bırakarak piyasadaki döviz likiditesinin artırması da alınacak tedbirlerden biridir.
-  TL’nin değer kaybı tüketim üzerinden (satın alma gücü ve servet etkisi nedeniyle) büyümeye kısa vadede olumsuz etki yaratabilir. Ancak uzun vadede ihracatı destekler ise büyümeye katkısı olacaktır.
-  Sanayi üretimi yılın ilk yarısından daha olumlu görünüyor. Ancak ekonomi şimdilerde potansiyelinin altında büyüyor.
-  Dış ticarette dengelenme sürüyor; altın hariç cari açıkta istikrarlı bir görünüm var. Altın ve enerji hariç cari açık ise sıfıra yakın düzeyde. İhracatta euro bölgesinin payının artması bekleniyor.
-  Yukarıdaki bilgileri, dün bankada yapılan toplantıya katılanların yaptıkları açıklamalardan özetledim.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)