BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez'den enflasyona savaş hazırlığı----

Merkez'den enflasyona savaş hazırlığı

Merkez'den enflasyona savaş hazırlığı
25 Mayıs 2018 - 10:07 www.finansgundem.com

TCMB'nin enflasyonla mücadele konusunda uzun süredir hazırlık içinde olduğu öğrenildi.

Merkez Bankası’nın, son dönem TL’nin değer kaybıyla ortaya çıkan gündemden bağımsız olarak uzun süredir enflasyonla mücadeleye yönelik yenilikleri içeren bir hazırlık içinde olduğu öğrenildi.

Kaynaklar bu hazırlıkların, para politikasının etki gücünün artırılmasını ve bankanın fiyat istikrarı/enflasyonla mücadelede siyasi ve idari kurumlarla iş birliğini derinleştirici yönde mekanizmalar içerdiğini vurguladı. Hedef enflasyon oranlarının yakalanamamasına bağlı olarak, zaman zaman Merkez Bankası’nın eleştirilmesine yol açan, enflasyon hedeflemesinde elde edilen deneyimlere bağlı olarak bazı yenilikler yapılabileceği belirtilirken, bunların enflasyon hedeflemesinin mevcut uygulama ve teorik temellerinden uzaklaşmadan yapılacağı belirtildi. Bankanın bu hazırlıkları uzun süredir yaptığı, tartışmaya açılması konusunda herhangi bir zamanlama yapılmamış olmasına karşılık, yaz ayları planlanırken, erken seçim kararı ve ortaya çıkan dalgalanmaların da çalışmayı aksattığı vurgulandı.

Kararlar gecikebiliyor

Merkez Bankası’nın çalışmasının mevcut mekanizmalar olan finansal istikrar komitesi, ekonomi koordinasyon kurulu, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu gibi yapıların yeni idari ortamda işleyişlerini ve rolünün tanımlanmasından, fiyat istikrarına yönelik Merkez Bankası’nın çalışmalarına başta regülasyon kuruluşları olmak üzere siyasi otoritenin nasıl destek verebileceğine yönelik bir öneri paketi olacağı kaydedildi. Türkiye’nin maliye politikası, borçlanma politikası ve para politikası arasında OVP ve OVMP hazırlık süreçleriyle şekillenen bir koordinasyon bulunduğu ancak bunun gevşek düzeyde kaldığı, süreç içinde ortaya çıkan dış şoklar, enflasyon veya cari açık sorunlarına yönelik karar alma mekanizmalarının zaman zaman gecikebildiği ya da tam koordine olamadığı belirtilerek, bunların işlevselliğinin artırılması öneriler arasında yer alacak.

Yapısal reform

Merkez Bankası uzunca bir süredir finansal istikrarın sağlanmasında yapısal düzenlemelere ihtiyaç da bulunduğuna yönelik iletişim yürütüyordu. Bu alanda atılan enerji, sanayinin kullandığı girdilerin yerli üretimi, stratejik sektörlerde yatırım adımları Bankanın önerileriyle örtüşüyor. Rekabet ve hukuku güçlendirici kapsamlı düzenlemeler ile kur riski konusunda ise siyasi kanatta henüz bir metin ya da proje açıklanmış değil.

Diğer yandan enflasyon hedeflemesi konusunda da bir analiz yapıldığı ve bazı değişikliklerin gündeme geleceği vurgulandı. Banka yetkilileri, “enflasyon hedeflemesi revizyondan mı geçirilecek” sorusuna, revizyon düzeyinde olmayan düzenlemeler önerileceği, uygulama ve teorik temellerinden uzaklaşmadan bir yaklaşım belirleneceği yanıtını verdiler. (Mehmet Kaya/Dünya)

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Adalet milliywtçisi27 Mayıs 2018 03:03

    Tasarrufu olağan üstü teşvik edilmeli bunun için lirayı itibarlı değerli hale getirilmeli gösterişli konut edinme özenme ve özendirilmesi yapılmamalı .konut giderleri yüzde elli azaltılmalı. Konutlarda geniş aile değerlerini korumaya yönelik politika üretilmeli. Tasarrufun getirisi konut getirisi den kat kat yüksek olmalı. Konut sektörü abartılı zengin olma sebebi olmaktan çikartilmali. Maalesef günümüzde köşe dönemin en popüler yöntemi konut oldu zenginliği anasida babasıda deddeside bir ebeside nineside kitabı da peygamberine bu sektör oldu. Türk lirası ulaştı tetasarruf edenler adeta cezalandırılıyor spotaj vergi ve develivasyon lirası olanları. Olağan üstü cezalanmiş durumdadır!!!!!!!!¡!!!!!¡

  • erol g.25 Mayıs 2018 13:48

    Merkez bankamıza işsizlikle mücadele görevi de verilmeli

  • Hasanby25 Mayıs 2018 13:34

    Katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Üretmedikçe ne enflasyonla ne yükselen kurlarla mücadele edemeyiz

  • KERİM 25 Mayıs 2018 13:09

    ENFLASYONU DURDURACAK EN İYİ ÇARE VATANDAŞTIR.UYGUN BULMADIĞI FİYATI GÖRÜNCE BUNU BU FİYATA ALIRSAM ALLAH BELAMI VERSİN DEMESİDİR

  • vedat25 Mayıs 2018 12:47

    sen doların artması için elinden geleni yap ondan sonra enflasyonla savaşacam de. bu ülkede enflasyonu dolar kadar arttıran bir şey var mı. tüm ithalat dolarla enerji,ham madde, yarı mamül, tam mamül hepsi dolarla geliyor. sokaktaki amele bile bunu bildiğinden bunlardan iyi ekonomi yönetir.

  • misafir25 Mayıs 2018 11:01

    neden ki? eflasyon yine %6-7 aciklanmiyacak mi? illa dolarin gözünüze mi girmesi gerekiyor du? yillardir pazar %20-%30 artiyor, eflasyon %6-7 aciklaniyor. bu yilda hadi dolar deyin %9 aciklalayin.

  • bu dünyadan biri25 Mayıs 2018 10:37

    Yapısal reform yapılacakmış. Geçen sene de yapısal reform yaptınız, ondan önceki yılda yaptınız, daha önceki yılda yaptınız, yıllardır yapıyorsunuz. Hiç bir şey değişmiyor, niye çünkü üretim az tüketim çok. Manavdan biraz önce havucu 8 liradan aldım, çok az üretildiği için pahalandığını söylediler. Ekonominin en temel kuralı arz taleptir. Arz yani üretim azsa fiyat yükselir, Arz fazlaysa fiyat düşer. Tarım arazilerine yapısallaşma izni verirsen, çiftçiyi desteklemezsen üretim artmaz. Yapısal reformlarınızla saman ithal ediyoruz, et ithal ediyoruz. Aman reform filan yapmayın sıkıldık artık.