BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez sürpriz yapıp faiz artırabilir----

Merkez sürpriz yapıp faiz artırabilir

Merkez sürpriz yapıp faiz artırabilir
20 Ocak 2021 - 11:15 www.finansgundem.com

Son iki PPK toplantısında faizleri 675 baz puan artırarak yüzde 17’ye çeken Merkez Bankası’nın yarın yapacağı toplantıdan çıkacak sonuç piyasalar için büyük önem taşıyor.

Ekonomistler, yarınki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinin sabit bırakılacağını, olası bir faiz artışının ise sürpriz olarak değerlendirileceğini belirtti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen ayki PPK toplantısında politika faizini 200 baz puanlık artışla yüzde 15'ten yüzde 17'ye çıkarmıştı. Karar metninde, gelecek dönemde parasal duruşun sıkılığının, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürüleceği ifade edilmişti.Ekonomistler, yarın gerçekleştirilecek toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının sabit bırakılacağını tahmin ediyor.

TCMB'nin parasal duruştaki sıkılığı piyasaya göstermesi ve kredibilitesini güçlendirmesi adına ölçülü Faiz artırımının da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen ekonomistler, karar metninde enflasyon ve dolarizasyona ilişkin verilecek mesajların yakından takip edileceğini dile getirdi.

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, aralık enflasyonunun yıllık yüzde 14,6 ile beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini, enflasyonun bu seviyesi ile gerçekleşen enflasyona göre hesaplanan politika reel faizinin yüzde 2,1 ve beklenen enflasyona göre hesaplanan reel faizin yüzde 5,6 seviyesinde bulunduğunu söyledi.

Benzer gelişmekte olan ülkeler için son durumda yüzde 0,5 civarı olan ortalama reel faizin belirgin üzerine çıkılmasının, yabancı yatırımcı girişi açısından gerekli olan şartların sağlandığını anlamına geleceğini belirten Bürümcekçi, "Nitekim, son haftalarda portföy ve swap girişlerinin süreklilik kazandığını izlemekteyiz. Buna karşılık, hane halkı dolarizasyonunun faizlerin yeni seviyesine rağmen devam etmesi henüz faizlerde arzulanan dengenin sağlanamadığını göstermektedir. Bu bağlamda, ocak ayı faiz karar açısından TCMB'nin yakın dönem enflasyon patikasını nasıl öngördüğü de kritik olacak. Ancak bunu en erken 28 Ocak'ta yayınlanacak Enflasyon Raporu'nda görebileceğiz." ifadelerini kullandı.

Bu ayki karara ilişkin anketlerin medyan beklentiyi, enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 15 civarını fazla aşmayacağı öngörüsü ile TCMB'nin politika faizini bir süre bu seviyede tutacağı yönünde gösterdiğini dile getiren Bürümcekçi, "Gerek hane halkı dolarizasyonunun devam etmesi gerekse enflasyonda yukarı yönlü sürprizlerin devam edebileceğini düşündüğümden TCMB'nin ılımlı bir faiz artışı (en fazla 100 baz puan) ile artırım sürecini sonlandırmasının mevcut dengeler açısından daha doğru olacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

DEVAM EDEN DOLARİZASYON KRİTİK KONULARDAN BİRİ

Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Özlem Bayraktar Gökşen de kurum tahmininin piyasa medyan tahminine paralel, politika faizinde herhangi bir değişim olmaması yolunda olduğunu söyledi.
PPK'nın ilk olarak kasım ayında 475 baz puan faiz artırımı sonrasında geçen ay beklentinin üzerinde 200 baz puan faiz artırımı gerçekleştirdiğini hatırlatan Gökşen, "Ocak ayı toplantısında herhangi bir faiz değişikliği beklemiyor olmamıza rağmen, bir faiz artırımı ihtimalini de tamamen göz ardı etmiyoruz. Sürpriz olarak nitelendirilebilecek bir faiz artırımı kararı gelmesi durumunda, bir sonraki hafta yayınlanacak olan çeyrek dönemli TCMB Enflasyon Raporu'nda, enflasyon tahmin patikasının çok daha yüksek bir seviyeyi takip edilmesinin beklendiği anlaşılabilir." ifadelerini kullandı.
Gökşen, ayıllık enflasyonun nisan ayında en yüksek seviyesine ulaşacağını ve yaklaşık yüzde 15,5 seviyelerini görebileceğini ve özellikle birikimli kur etkisi ve yüksek gıda fiyatları etkisinin devam edebileceğini belirtti.

Bu çerçevede, mevcut politika faizinin halen anlamlı bir pozitif reel faiz verdiğinin altını çizen Gökşen, şöyle devam etti:

"Enflasyon bekleyişlerindeki yüksek seviye devam ediyor olsa da, son dönemde ek bir kötüleşme kaydedilmedi. TCMB tarafından geçen hafta açıklanan beklenti anketi sonuçlarına göre 12 ve 24 aylık ileriye yönelik yıllık enflasyon tahminleri yüzde 10,84 ve yüzde 9,24 seviyelerinden yüzde 10,53 ve yüzde 9,14'e revize edildi. Mevcut eşit ağırlıklandırılmış sepet/TL değeri bir önceki aya göre reel olarak değer kazanımına işaret ediyor. Hesaplamalarımıza göre bir önceki ay 62,34 olan endeks değerinin 65 seviyelerine gelebileceğini tahmin ediyoruz. Finansal koşullar endeksinde ek sıkılaşmaya ilişkin sinyaller takip ediliyor. 2020'nin 4. çeyreğinde yüksek faiz seviyelerine rağmen, finansal koşulların önemli bir sıkılaşma kaydetmediği ve iç talep koşullarının canlı kalmaya devam etiğini takip etmiştik. Yeni yılla beraber finansal koşulların sıkılaşmaya başladığı izleniyor. Bu durumda PPK atılan para politikası adımlarının parasal aktarım mekanizması üzerindeki gecikmeli etkilerini takip etmeyi tercih edebilir."

Gökşen, halen devam eden dolarizasyonun kritik konulardan birini oluşturduğunu vurguladı.
TL mevduat faizlerindeki yükselişe rağmen yerleşiklerin uzun döviz pozisyonlarını artırmayı sürdürdüklerinin takip edildiğini söyleyen Gökşen, "Buna ek olarak yılın ilk yarısında beklentimizin üzerinde seyredebilecek bir yıllık enflasyon, ölçülü faiz artırımı beklentisini besleyen unsurlar olarak öne çıkıyor. Yine TL tarafında daha güçlü bir seyir olmasına rağmen, oynaklığının halen yüksek seyretmeye devam ettiğini görüyoruz. Bu resim politika faizinin sabit kalacağına ilişkin tahminimiz üzerinde risk oluşturan bir diğer faktörü işaret ediyor." görüşlerini paylaştı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Analist20 Ocak 2021 23:10

    Faiz armazsa geçmis olsun aynı terrane döner durur.

  • Metin20 Ocak 2021 17:16

    Bence sabit tutarsa sürpriz olmaz. Ancak bankaların yüksek faizle kredi veremedikleri müşterilerine piyasa faizinden daha düşük oranla kredi verdiklerini dinlemiştim bir tv programında. Bence de merkez bir miktar indirim yapabilir. Ytd

  • Oksenis Karert20 Ocak 2021 16:32

    eğer faizler artırılır ise  5 milyon dolar getiririm faizlere.çok tatlı bir faiz oranı bence.% 10 kur artışına versen % 10 yine kardayım.

  • Sadiye çelik20 Ocak 2021 15:09

    TOBB şimdiden ağlamaya başladı. Şirketler çok zor durumda artıramaz. Acilen faizler düşürülmeli. Bu yıl iflaslar artacak. Kamunun tasarruf tedbirleri uygulamaya başlamalıdır.

  • mehmet20 Ocak 2021 13:42

    nerden artırıyo.. element uydurmayın.. şu an ki faizler zaten yüksek ve piyasayı tatmin eder vaziyette. bu borsayı da olumsuz etkiler.  yabancı kar satışı yapar çıkar. bu arada yabancıda faiz artış beklentisi yok..!

  • mehmet20 Ocak 2021 14:19

    ayrıca siz bunu yazdıktan sonra artık "sürpriz" de olmaz 

  • Cengiz 20 Ocak 2021 12:59

    Ülkeni dıviz cari açığını kapatmak ülke finans dengeleri üzerindeki tehditi kaldırmak için En önemli olan ihracatı artırmaktır ve turizmin tekrar iyi yerlere getirilmesi ile olur ama şimdilik kısa dönemli şunlar yapılırsa; Ülkede parti yandaşı olma marşfetleri ile kısa yoldan kısa sürede köşeyi dönenler ülkeye parayı geri getirir, yabancıya önemli miktarda varlık satılışı yapılırsa, bir süreliğine yüksek faizle doviz girişi sağlanırsa, emir komuta zinciri içinde berbatlaştırılmış hukuk ve adalette çeki düzen verilirse,

  • Emre20 Ocak 2021 12:42

    Doğrudürüst cergi vermeden ülkede bir sanati ve tarım üretimi olmadan kusa zamanda mucizevi şekilde ülkenin en zengini olanlar, açıklayamayacağı bu zenginliği yurtdışına taşıyınca ülkenin finans dengeleri altüst oldu! Sonuçta adamlar endişeli, iktidar değişir biri gelşr bunları sorarsa “ 15 yılda milyon sevetten milyarlarca dolar servete ulaşmışsın, verdiği vergi ise uç beş kuruş, nasıl oluyor bu iş?” “ ülkede hiç bir tarım sanayi üretimi yapnadan, bir üretim yapmadan nasıl bu servete ulaştın, bu başarının sırrı ne”

  • Cemil 20 Ocak 2021 12:35

    Son yıllar ülkenin en zengini olanlar ülke dışına talışıdıklarını , ülkeye geri getirirlerse , doviz cari açığı önemli derecede aşılabilir.. kusa sürede ülkenin en zengini olan onlar, Para onlarda belirleyici olan onlar. İtalya isviçre amerika katar malezya vergi olmayan adalara falan götürdüklerini getirirlerse cari açık önemli oranda kapanır.

  • Dolares20 Ocak 2021 12:31

    Sekronize şekilde hem “şok faiz artırırsa” hem de başka kaynaklardan ülkeye önemli miktar doviz girişi sağlandığı açıklanırsa, dovizşn orta dönemli yukarı harejet yapmayacağı kanısı oluşursa, hem faize yurtdışından doviz akışı gelir hem doviz altın hesapları çözülür, MB kasayı dovizle doldurmasına olanak oluşur. Tabi bu şok dovşz artışı uzun dönemli olmamalı. MB kasayı dovşzle doldurana kadar sadece. Sonra enflasyona göre faiz tekrar ayar verilir

  • Michael borakoğlu20 Ocak 2021 11:55

    Tespitlerim 100 bp faiz artırması yönünde enflasyondaki artış sebepli

  • Fuat20 Ocak 2021 11:41

    Arttırır arttırır merak etmeyin , siz gaza getirin yeterli :))