BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez, iki endekse göre faiz kararını verecek----

Merkez, iki endekse göre faiz kararını verecek

Merkez, iki endekse göre faiz kararını verecek
24 Aralık 2015 - 10:58 www.finansgundem.com

Faize dokunmayan Merkez Bankası, bundan sonraki adımlarında VIX ve MOVE endekslerini izleyeceğini belirtti

Merkez Bankası, son toplantısında faizi sabit bırakarak piyasa beklentilerinin aksi yönde bir karar verdi. TCMB ile bir araya gelen ekonomistler, küresel volatiliteyi sadeleştirme adımlarının bir gerekçesi olarak gören TCMB'nin gösterge olarak gelişmekte olan ülke para birimlerindeki seyirde de belirleyici olan VIX ve MOVE endekslerini izleyeceğine işaret etti. Peki nedir VIX ve MOVE endeksleri?

VIX ENDEKSİ

Volatilite Endeksi (Volatility Index - VIX endeksi), hisse senedi piyasalarının 30 günlük süre içindeki oynaklık beklentisini gösteren bir endeks. İlk kez 1993 yılında Chicago Opsiyon Borsası (CBOE) tarafından oluşturuldu. CBOE VIX endeksi, S&P 500 endeksi üzerine yazılan opsiyonların volatilitesinden hesaplanarak piyasanın volatilite beklentisini ölçmeyi amaçlıyor. Endeks, geniş anlamda piyasanın risk algılamasını ölçmeye yarıyor. Nasdaq 100 ve Dow Jones Industrial Average endeksleri üzerine kurulu VIX endeksleri de olmakla birlikte en çok CBOE VIX endeksi kullanılıyor. VIX endeks değeri 30'dan yüksekse oynaklık yüksek ve dolayısıyla yatırımcıların gelecek korkusu fazla oluyor. VIX endeks değeri 20'nin altındaysa piyasalarda volatilite düşük ve yatırımcıların geleceğe bakışı korkusuz anlamına geliyor.

MOVE ENDEKSİ

MOVE Endeksi (Merrill Option Volatility Expectations Index) Merrill Lynch yatırım bankası tarafından geliştirilmiş bir oynaklık beklenti endeksi. Endeks, ABD Hazine tahvillerinin 30 günlük süre içindeki oynaklığına ilişkin piyasa tahminlerini yansıtıyor. Hisse senetlerine dayalı VIX endeksinin ABD Hazine tahvillerine dayalı hali olarak nitelenebilir. ki VIX endeksi yükseldikçe hisse senetleri piyasasında volatilite ve dolayısıyla risk beklentisi artarken, MOVE endeksi yükseldikçe tahvil piyasasında riskler ve volatilite artıyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)