BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez hamlesini yaptı sıra devletlerde----

Merkez hamlesini yaptı sıra devletlerde

Merkez hamlesini yaptı sıra devletlerde
18 Mart 2020 - 12:47 www.finansgundem.com

Devletler destekleyici kararlar almadan merkez bankalarının korona virüse karşı aldığı kararlar yetersiz kalacak

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsü salgını nedeniyle olağanüstü adımlarla faizleri sıfırlayıp piyasa için nakit musluklarını açan ABD Merkez Bankası (FED), şimdi de doğrudan şirket tahvilleri satın almaya hazırlanıyor. Banka, korona nedeniyle ortaya çıkabilecek iflas dalgasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Bloomberg’ün aktardığına göre, Fed, daha önce 2008-2009 döneminde küresel finansal kriz sırasında kısa vadeli fonlama piyasalarındaki likiditeyi artırmak için oluşturulan bir sistem olan Ticari Kağıt Fonlama Tesisi’ni (CPFF) tekrar devreye alacağını açıkladı.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, CPFF yoluyla kısa vadeli kredi sağlayarak ABD’li şirketlere bu zorlu dönemde yardımcı olacaklarını söyledi.

Fed, bu kapsamda A1/P1 notuna sahip şirket tahvillerini satın alacak ve uygulama bir yıl boyunca sürecek. Duruma göre, banka süreyi uzatma kararı verebilecek.

Türkiye de ise perşembe günü toplanması beklenen Para Politikası Kurulu korona virüsünün olası etkilerini değerlendirmek üzere toplandı. Merkez politika faizini 100 baz puan indirerek 9.75'e çekti. Politika faizi 2 yıl sonra tek haneye indi. Döviz kurları merkezin hamlesi sonrası kayda değer bir hareket sergilemedi. Reel sektöre finansman sağlanması amacıyla atılan adımlar dikkat çekti.

Merkez bankaları gerekli adımları atsa bile kararlar devletler tarafından desteklenmediği sürece yetersiz kalacak.

2008 finans krizinin aksine, COVID-19 salgını reel ekonomi için bir finansal kriz değildir. Hem talep hem de arz şoklarını uygulamaya koyduğu ve finansal sistem için geniş kapsamlı etkileri olan ve reel ekonomide başlayan bir krizdir.

Merkez indirimi ile faiz dünyanın en düşük seviyelerine indi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)