BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez elinden geleni yaptı!----

Merkez elinden geleni yaptı!

Merkez elinden geleni yaptı!
21 Ocak 2015 - 07:35 www.finansgundem.com

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde Merkez Bankası'nın aldığı faiz kararının piyasaya etkisini yazdı...

Siyasilerin Merkez Bankası'na faiz konusunda yaptığı baskılarla gerilen bir ortamda dün faiz kararı açıklandı. Merkez, politika faizini 50 baz puan indirdi. Bir haftalık repo borç verme faizini yüzde 8.25’ten yüzde 7.75’e indirirken borç alma, gecelik borç verme ve Geç Likidite Penceresi faizlerini sabit tuttu.

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu Merkez'in bu kararının piyasaya yansımasını ve piyasanın tepkisini kaleme aldı. İşte Ağaoğlu'nun o yazısı;

Günlerdir politikacıların salvolarının hedefi olan Merkez Bankası, dün politika faizini 50 baz puan indirdi. Bir haftalık repo borç verme faizini yüzde 8.25’ten yüzde 7.75’e indirirken borç alma, gecelik borç verme ve Geç Likidite Penceresi faizlerini sabit tuttu. Karar öncesinde borç alma ve borç verme faizi arasındaki fark 75 baz puan iken, karar sonrasında 25 baz puana indi.

 
Merkez Bankası diğer tüm faizleri sabit tutarak özellikle döviz piyasalarındaki olası oynaklıklarda para piyasalarına “müdahale aracı” olarak kullandığı gecelik Faiz oranlarını indirmeyerek elini sıkı tutmuş oldu. Böylelikle politikacılardan gelen baskılara direnememiş ancak elinden geleni de yaparak enflasyon konusunda kararlıymış izlenimini korumak istemiş denebilir. Gerçekten de bu toplantı özellikle Başkan Başçı için oldukça zor bir toplantıydı. Bir yandan henüz daha rakamlara tam olarak yansımamış olan enflasyon düşüşü (beklentisi), diğer yandan kurlardaki yükseliş ve en önemlisi politika baskılar… 
 
Memnun etmedi
 
 Karar öncesinde dolar karşısında 2.3448’e kadar değer kaybeden Türk Lirası, “borç alma” faizinin yüzde 7.50’de tutulması ve Borç verme faizinin yüzde 11.25’te tutulmasıyla; 2.3235’e kadar değer kazandı, bir süre 2.33 seviyelerinde dengelendi. BIST tarafında beklenti 75 baz puan ve üstü bir indirim fiyatlanıyordu, 50 baz puana da razı olduklarından günü 1.36’lık yükselişle kapattı. 
 
Ancak alınan karar politikacıları memnun etmeye yetmedi. Karar sonrasında başta Numan Kurtulmuş’un “Merkez Bankası bu kararıyla siyasi iradenin ekonomi vizyonu ile ayrışan bir konuma düşmüştür” ve “Hem politika faizinin hem de üst limitin daha fazla indirilmesi gerekirdi” Şeklindeki Twitter mesajları olmak üzere diğer siyasi söylemlerin eleştiri dozunun artması döviz kurlarını yükseltti, bonoya satış geldi. Dolar/TL 2.3607’ye kadar yükselip, 2.3550’lerden günü kapatırken, yüzde 6.84’e kadar gerilemiş olan 10 yıllık tahvil bileşik getirisi de yüzde 7.23’e yükseldi ve günü bu seviyeden kapattı. 
 
Piyasalar Merkez Bankası’nın kararı “mutedil” karşılamışlardı, ancak siyasi cepheden gelen ağır salvolar gerilimi arttırdı. Aslında ahenk geçtiğimiz haftanın son günlerinde bozulmaya başlamıştı, karar sonrasında gelen eleştiriler işin tuzu biberi oldu! Piyasalar bir anlamda siyasi müdahaleden hoşnutsuzluklarını “fiyatlamalarıyla” dile getirdiler.
 
Gözler ECB toplantısında
 
Bundan sonra piyasalar bir yandan yarın yapılacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısına, diğer yandan da içerideki siyasi söylemin “tonuna” ve muhtemel “sonuçlarına” bakacaklar. Bu arada hafta sonu Yunanistan’da yapılacak erken genel seçimi de atlamayalım. Kamuoyu anketlerine göre Syriza, Yeni Demokrasi hareketiyle arasındaki farkı yüzde 4’e çıkarmış. Tek başına bir Syriza zaferi piyasalardaki oynaklığı daha da arttıracaktır.
 
Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizlerinde indirime gitmemesinin ardında bu olasılığın payı olsa gerek.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)