BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa"Merkez doğru kararı vermiştir"----

"Merkez doğru kararı vermiştir"

Merkez doğru kararı vermiştir
22 Aralık 2015 - 19:42 www.finansgundem.com

AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Turhan, TCMB'nin faiz kararını doğru bulduğunu söyledi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Vekili, AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Turhan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun (PPK), faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmamasına ilişkin, "Böyle bir ortam içerisinde Merkez Bankamız bütün verileri değerlendirerek doğru bir karar vermiştir" dedi.

Turhan, İzmir'deki Başbakanlık Ofisi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Merkez Bankasının faiz kararını değerlendirdi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) Faiz artış kararında temkinli davrandığına dikkati çeken Turhan, "Fed önümüzdeki dönemdeki belirsizliklere işaret ederek, temkinli ve gelen verilerin gösterdiği istikamette, yani biraz 'bekle gör' şeklinde tavır izleyeceğini gösterdi" diye konuştu.

Küresel ekonomide ciddi sorunların halen kendini hissettirdiğini vurgulayan Turhan, şunları kaydetti:

"Gelişmekte olan ülkeler, başta Çin olmak üzere bir yavaşlama içinde. Emtia fiyatları, dünyada düşüyor. Enerji başta olmak üzere petrol fiyatları son derece düşük seviyelere geldi ve daha da düşmesi bekleniyor. AB'de ekonomik toparlanma halen istenilen ölçekte gözlenmiyor, orada da gevşek bir para politikası izleniyor. Japonya para politikasını gevşetiyor. Gelişmekte olan ülkelerin çoğu hem maliye hem para politikası yoluyla hem de ekonomik faaliyetle üretimi desteklemeye çalışıyor. Bütün bu açıdan baktığımız zaman dünyada ve ABD'de doların aşırı güçlenmesi, emtia ve enerji fiyatlarının düşmesiyle birlikte dezenflasyon ortamının devam edeceği, bunun da Fed kararlarını etkileyeceği hususunda konsensüs oluşmaya başladı."

Türkiye'nin hiçbir enflasyonist baskı oluşturmadan yüzde 5'e kadar ekonomisini büyütme potansiyelinin bulunduğunu savunan Turhan, iş gücü piyasasındaki göstergelerin de ekonomide bir talep baskısı olmadığını işaret ettiğini dile getirdi.

Finansal sektörde aşırı kredi genişlemesi ve büyümenin söz konusu olmadığına da işaret eden Turhan, "Mali disiplin alabildiğine korunuyor. Neredeyse bütçemiz denk bir bütçe haline gelecek. Bu çok önemli bir başarı. Çünkü geçtiğimiz 20 ayda 1 yerel, 2 genel seçim ve 1 de cumhurbaşkanlığı seçimi yaşanmasına rağmen 2015'in 10 aylık döneminde bütçemiz 5 milyar 400 milyon açık verdi. Bu, dünya mali disiplin tarihine geçecek bir rekordur bence. Böyle bir ortam içerisinde Merkez Bankamız bütün verileri değerlendirerek doğru bir karar vermiştir."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)