BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez bugün faiz indirecek mi?----

Merkez bugün faiz indirecek mi?

Merkez bugün faiz indirecek mi?
25 Eylül 2014 - 07:04 www.finansgundem.com

Piyasalar Merkez Bankası'nun bugün açıklayacağı kritik faiz kararına odaklandı. Bu toplantıdan indirimi çıkacak mı?

Merkez Bankası bugün PPK toplantısı düzenleyerek kritik faiz kararını açıklayacak. Jeopolitik ve siyasi baskılar altında olan Merkez'in kararı merakla bekleniyor. Ama dikkat çeken nokta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bazı bakanlar tarafından uygulanan 'faiz baskısı' dolar 2.24’e gelince azaldı.

Vatan yazarı Ali Ağaoğlu Merkez Bankası'nın faizi indireceğini düşünmüyor. Peki neden? İşte nedeni...

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün toplanıyor. Dolar 2.24’e gelince politikacıların ‘Faizi indir’ baskısı da azaldı.
 
Bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı var. Yurt içi piyasalar için önemli bir karar günü. Geçtiğimiz ay yapılan PPK toplantısında üç değişik borç verme (Marjinal fonlama, repo yoluyla borçlanma ve Geç likidite) faizinde de 75’er baz puanlık indirime gidilmişti.  Bu faizler pratikte “iş gören” faizler değiller. Zira MB, bankacılık sistemini haftalık politika faizi olan ve Ağustos ayındaki toplantıda değişmeyen “politika faizi” olan yüzde 8.25’e yakın oranlardan fonluyor.

Geçen ay finans literatürümüze yeni bir kavram daha katıldı: “Simetrik faiz koridoru”. PPK toplantısı sonrasında yapılan açıklamada “Kurul, kısa vadeli faizlerdeki mevcut duruşun daha simetrik bir Faiz koridoru içinde sürdürülmesine karar vermiştir” denilmişti. Bu “simetrik” meselesinin ne olduğunu pek anlamış değilim. MB, bu ay da “simetriye” uygun aşağıdan yukarıdan faizleri kırpar mı derseniz, simetrinin ne olduğunu bilmediğimden birşey söylemem mümkün değil. Eski okula mensup birisi olarak “iş gören faiz” olan politika faizinde bir değişiklik yapılmasını beklemiyorum.
 
Faiz baskısı

 
Eylül başında 2.15 seviyelerinde olan dolar/TL kurunun 2.24’lere gelmesiyle azalsa da politikacıların MB üzerindeki “faizi indir” baskısı devam ediyor. MB faizleri indirse ne olacak? Yatırım mı artacak, ekonomik büyüme mi bir anda hızlanacak gerçekten merak ediyorum.
 
IŞİD tehlikesi
 
Yapısal sorunlarımızı geçtim. Yanı başımızda IŞİD gibi bir bela varken değil yabancı, yerli yatırımcıların bile uzun vadeli planlar yapıp sırf faizler 50-100 baz puan indi diye istihdam sağlayacak yeni yatırımlara yöneleceklerini hiç mi hiç sanmıyorum...  
 
ZK’lara telafi faizi başlayabilir

 
Bugünkü toplantıdan çıkabilecek bence tek “iyi haber” zorunlu karşılıklara faiz verilmesi olabilir. Başçı, ilk kez Mart ayındaki PPK toplantısı sonrasında bu olasılıktan söz etmişti. Önceki hafta Kastamonu’da yapmış olduğu bir konuşmada da Kasım ayında bu konuyu netleştirebileceklerini söylemişti. O kadar beklemeye gerek olmadığına karar verebilir ve “telafi faizi” uygulamasına hemen başlayabilirler.
 
Bu adım BIST’e de yarar. Mart ayında İstanbul Borsası yine bugünlerdeki gibi keyifsiz bir havadaydı ve “telafi faizi” açıklaması borsaya omuz vermişti. Bugünlerde BIST’in yine böyle bir desteğe ihtiyacı var. Ancak onun bile yaratacağı rüzgar çok uzun soluklu olmayacaktır.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)