BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMerkez Bankası'nın usulsüz harcamaları Sayıştay'a takıldı----

Merkez Bankası'nın usulsüz harcamaları Sayıştay'a takıldı

Merkez Bankası'nın usulsüz harcamaları Sayıştay'a takıldı
01 Eylül 2020 - 08:52 www.finansgundem.com

Sayıştay, Merkez Bankası'nın personel ve yakınlarının sağlık harcamaları için 2018 yılında anlaştığı özel bir sigorta şirketine ödediği 29 milyon 422 bin 470 liranın 'Banka zaten SGK'ya prim ödüyor' gerekçesiyle mevzuata aykırı ödeme olduğunu açıkladı.

Merkez Bankası, personelinin ve yakınlarının sağlık harcamaları için özel bir sigorta şirketiyle anlaştı. 1 Şubat 2018'de imzalanan sözleşmenin süresi de bir yıl olarak belirlendi. Bu süre içinde sigorta şirketine 29 milyon 422 bin 470 lira ödendi. Ancak Sayıştay, “Banka zaten SGK'ya prim ödüyor” diyerek sigorta şirketine verilen bu paranın mevzuata aykırı ödeme olduğunu açıkladı.

Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre, Merkez Bankası tarafından Sayıştay'a gönderilen yanıtta ise “Bankanın kendisine has bağımsız statüye sahip olduğu, personelin hak, yükümlülük ve sorumluluklarını düzenleme yetkisinin Banka Meclisi'ne ait bulunduğu, SGK Kanunu'nun da bu durumu hükümsüz kılmasının mümkün olmadığı, bu kapsamda mensuplarının sağlık hizmetlerine ilişkin haklarını kendi içinde düzenleyebileceği” ifadelerine yer verildi.

SÖZLEŞMESİ VAR

Sayıştay'ın Merkez Bankası 2018 Denetim Raporu'ndaki tespitte şöyle denildi:

“Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bütçesinden SGK'ya Genel Sağlık Sigortası primi ödenmesine rağmen, TCMB personeli ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin tedavi ve ilaç giderleri için, 2018 yılı TCMB bütçesinin 4'üncü faslında bulunan Sağlık Giderleri için konulan ödenekten karşılanmak üzere, dış kaynak temini yöntemiyle özel bir sigorta şirketi ile bağıtlanan sözleşme kapsamında 29 milyon 422 bin 470 TL tutarında mevzuata aykırı ödeme gerçekleştirildiği görülmüştür.”

MEVZUATA AYKIRI

Merkez Bankası'nın 30 milyon liraya yakın yaptığı özel sağlık harcaması Sayıştay tarafından tespit edilirken, bankanın SGK'ya prim ödediği ve yapılan özel sağlık harcamasının mevzuata aykırı olduğunu belirti. Merkez Bankası ise savunmasında “kendisine has bağımsız” statüye sahip olduğunu belirtirken, personelin hak, yükümlülük ve sorumluluklarını düzenleme yetkisinin kendilerine ait olduğunu kaydetti.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hüseyin YILDIRIM01 Eylül 2020 12:02

    Sadece Merkez Bankası değil tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bağlı ortaklıklarla ilgili olarak SAYIŞTAY tarafından düzenlenen raporların dikkate alınması çok önemli.Fakat ne yazıkki bu konuda oldukça kötüyüz.Bir ülkede devlet kurumlarının milletin temsilcilerinden TBMM den aldığı yetkiye dayanarak bağımsız bir şekilde denetleyen SAYIŞTAY ın maalesef etkinliği kalmamıştır.Bu durum kabul edilebilir bir durum da değildir.Esasen tüm kamunun ilgili birimlerinin bağımsız özel sektör denetim kurumlarınca denetlenmesi çok daha doğrudur.Bu fonksiyona da tek sahip denetim kurumu SAYIŞTAY dır.Bunun dışında kurumların kendi denetim birimlerinin bağımsız olmaları düşünülemez.

  • Kaptan01 Eylül 2020 09:14

    Ne yani özel sağlık sigortası yaptıramayacak anlamına mı geliyor? Devletin birçok kurumunda böyle uygulamalar var. Gerçi Sözcü'nün haberi olduğuna göre vardır bunda da bir bit yeniği :)))