BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez'den Hazine'ye 33 milyarlık avans----

Merkez'den Hazine'ye 33 milyarlık avans

Merkez'den Hazine'ye 33 milyarlık avans
18 Ocak 2019 - 11:03 www.finansgundem.com

TCMB tarafından yapılan açıklamada ''Kâr payı avansı ödenmesine karar verildi ve 33,7 milyar TL’nin hissedarlara dağıtımına başlandı'' denildi

Merkez Bankası Olağanüstü Genel Kurulu toplantısında, 2018 yılı kesinleşmemiş hesap dönemi kârından hesaplanan tutarın yüzde 90'ının avans olarak dağıtılması kabul edildi.

Toplantıda ayrıca, TCMB Genel Kurulunun nisan yerine her yıl hesap dönemi sonundan itibaren 3 ay içinde, banka meclisinin belirleyeceği günde toplanması kararlaştırıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, daha önce yaptığı bir konuşmada, Merkez Bankasından Hazineye devredilecek kârın 37 milyar lira seviyesinde olacağını öngördüklerini, "piyasaya daha erken likidite sağlamak için" kâr aktarım tarihini erkene çektiklerini söylemişti.

"Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale geldi"

Toplantıda bir hissedarın, Genel Kurul'un neden nisan ayı yerine bu dönemde yapıldığına yönelik sorusunu yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, "Yeni Türk Ticaret Kanunu, anonim şirketler için şirket genel kurul toplantılarının her faaliyet dönemi sonunda ilk üç ay içinde yapılmasını düzenliyor. Bankamızın bu düzenlemesi, mevcut şartlarda bir istisna gibi görünüyordu" diye konuştu.

Önceki düzenlemede nisan ayı içinde tarih belirleme yetkisinin yine Banka Meclisi'ne verildiğini belirten Çetinkaya, "Yetki yine Banka Meclisi'nde olmakla birlikte Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getirilip 'ilk üç ay' ile ifade ediliyor. Değişiklik tamamen bununla sınırlı" dedi.

"D grubu hissedarlara kâr payı dağıtımı"

Öte yandan D grubu hissedarların kendilerine kâr payı dağıtımı yapılmasına ilişkin talepleri üzerine Çetinkaya, "Mevcut yasal çerçeveyi yürütmekle mükellefiz. Bu yasal çerçevede yapılabilecek değişiklik elbette müzakere edilebilir. Bu konuda talepler olduğunu biliyoruz, bu talepleri de ilgili makamlarla Genel Kurul sonrasında elbette paylaşıyoruz" diye konuştu.

Çetinkaya, Genel Kurulda bir hissedarın oylama usulüne ilişkin gündeme getirdiği eleştiriye de yanıt vererek, "Bu konuda gerekli hukuki çalışma yapıldı. Burada hissedarların oyları arkadaşlarımız tarafından takip edilerek kayıt altına alındı. Toplantı sonunda tüm hissedarlarımızla açık bir şekilde tutanakla paylaşılacak. Orada bir boşluk olmayacaktır" ifadesini kullandı.

Murat Çetinkaya ayrıca, "kapalı olması nedeniyle Merkez Bankası kampından yararlanılamadığı" yönündeki değerlendirmelere ilişkin, "Kampın bu sene faaliyete geçmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kampın altyapısına ilişkin güvenlik ve hijyen unsurlarıyla ilgili kapsamlı iyileştirme ihtiyacı vardı. Bu sene yetişirse onu da faaliyete geçireceğiz" açıklamasını yaptı.

KÂR PAYININ HİSSEDARLARA DAĞITIMINA BAŞLANDI

TCMB tarafından yapılan açıklamada ''İlgili mevzuat çerçevesince 33.7 milyar TL'nin hissedarlara dağıtımına başlanmıştır'' denildi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 1Borsacı19 Ocak 2019 10:23

    37 milya kar elde eden kurum en az 500 milyar kabaca 100 milyar dolar rahat etmesi lazım. Borsaya açılması halinde yeterli talep görür. Tabi hazineye artık kar transferi değil borç para vermsi durumunda. İsviçre Merkez Bankası özel şirket.

  • kerim19 Ocak 2019 08:06

    Bizim merkez bankamizin sermayesi ne kadar onemli yerli bankalarimiz bedelli sermaye artirimina giderken bizim merkez bankamiz niye bu parayi sermaye ertiriminda kullanmiyor..

  • Muhammet Cerit18 Ocak 2019 14:04

    Meali şudur: hazineden metelik kalmadı, yılsonunu bile bekleyemeden avans kullanıyor.