BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası'nın kritik faiz kararı açıklandı----

Merkez Bankası'nın kritik faiz kararı açıklandı

Merkez Bankası'nın kritik faiz kararı açıklandı
16 Aralık 2021 - 13:54 www.finansgundem.com

TCMB yılın son PPK toplantısında faizleri beklentiler doğrultusunda 100 baz puan indirerek yüzde 15’den yüzde 14’e çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (#TCMB) Para Politikası Kurulu (#PPK) yılın son toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda 100 baz puan indirimle yüzde 14 seviyesine indirdi. Son 4 ayda 500 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirildi.

faiz indirim kararı sonrası PPK açıklamasında şu noktların altı çizildi: 

"Enflasyonda Kasım ayında gözlenen yükselişte; döviz kuru gelişmeleri, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Kurul, politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir.  

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir."

Naci Ağbal’ın görevden alınmasıyla, Merkez Bankası Başkanı olan Prof. Şahap Kavcıoğlu, atanmasından önce Yeni Şafak gazetesinde yazdığı köşe yazılarında, yüksek faizi yanlış bulduğunu dile getiriyordu.

Buna rağmen Prof. Kavcığlu, katıldığı beş Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında salgının da etkisiyle, yüzde 19 olan politika faizinin sabit tutulması yönünde tutum takındı.

Eylül ayındaki PPK toplantısında 100 baz puan, Ekim ayında iki yüz puan ve Kasım ayında da 100 baz puan indirimle politika faizi yüzde 19’dan yüzde 15’e düşürüldü.

Yılın son toplantısında alınan 100 baz puanlık indirim kararıyla 4 ay da 500 baz puan indirim yapılarak faizleri yüzde 14 seviyesine çekildi.

Bu arada 2022 yılının ilk  Merkez Bankası PPK toplantısı 20 Ocak tarihinde gerçekleştirilecek. 17 Şubat ve 17 Mart ilk çeyrekte faiz kararlarının açıklanacağı tarihler olacak.

DÖVİZDEKİ ARTIŞ YÜZDE 100’Ü GEÇTİ

Bu hamlelerin ardından 1 Eylül’de 8,30 TL olan dolar kuru bugün 15,22’den işlem görüyor. Aynı tarihte 9.84 olan euro kuru ise Faiz kararı açıklanmasına dakikalar kala 17.17 liraya yükseldi. Ve 4 ay gibi kısa sürede 5 puanlık faiz indirimi Türk Lirası’nın yüzde 85 oranında değer kaybetmesine neden oldu.

Diğer taraftan, 1 Ocak 2021’de 7,43 olan dolar kuru karşısında Türk Lirası’nın değer kaybı, yüzde 100’ü de aşarak yüzde 107’e ulaştı. 1 Ocak’ta 9,07 TL olan Euro kuru, Türk Lirası karşısında geride kalan bir yılda yüzde 91 değer kazanmış oldu. Kurlardaki yükselişe paralel olarak gram altın da 875 TL ile tarihin en yüksek seviyesini gördü.  

Bu arada, faiz kararından önce en kritik gelişmelerden birisi döviz piyasasına satım yönünde yapılan müdahaleler oldu.

TCMB’nin 1 Aralık tarihindeki ilk müdahalesi yaklaşık 650 milyon dolar, 3 Aralık’taki ikinci müdahalesi yaklaşık 400 milyon dolar, 10 Aralık’taki üçüncü müdahalesi ise yaklaşık 500 milyon dolar seviyesindeydi. TCMB’nin dördüncü ve 2,5 milyar dolarlık son müdahalesi ile birlikte toplam tutar yaklaşık 4 milyar seviyesine yükseldi.

BORSA REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRIYOR

Borsa İstanbul (BİST), 2021 yılını tamamlamasına çok az kala, rekor yükselişlere sahne oluyor. BİST-100 endeksi, Türk Lirası’nın değer kaybının hızlandığı son 3 ayda yüzde 55’e varan bir yükseliş kaydederek, gelişmekte olan ülke borsaları içerisinde öne çıktı. Özellikle yüksek enflasyon nedeni ile birikimlerini korumak isteyen vatandaşlar ve şirketler, borsanın yolunu tutuyor.

Faiz indirimi süreci başladığında 1.400 puan seviyesinde olan endeks bugün öğlen saatlerinde 2,184 puana ulaştı.

ENFLASLYON 3 YILIN ZİRVESİNDE

Tüketici fiyatları Kasım'da yıllık yüzde 21,31 arttı. Böylelikle yıllık tüketici enflasyonunda Kasım 2018'den bu yana en yüksek seviye kaydedildi.Üretici fiyatlarında yıllık artış ise yüzde 54,62 ile 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bu rakamların ardından tüketici ve üretici enflasyonu arasındaki fark rekor kırdı.

Kredi çekip döviz alanlara son uyarı!

 

Yabancılar 104 milyonluk hisse sattı

 

İngiltere Merkez Bankası'ndan şaşırtan faiz kararı

 

TCMB brüt döviz rezervleri azaldı

 

Norveç Merkez Bankası'ndan faiz artırma kararı

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • murat16 Aralık 2021 14:58

    Bi Murat Ünsal ve bir de bu bir insanın getirilebileceği son noktaya en iyi örnekler. Biatda sınır yok.

  • Furkan 16 Aralık 2021 14:14

    Yazık yazık yangına benzinle giderek ülkeyi ekonomik krizin dibine atarak Tl yi yok ederek tarihe geçen bir merkez bankası olacak akıl ilim bilim dışı karar alarak faizin yükselmesi gerektiğinde birleşirken indirmek inanılmaz

  • gariban16 Aralık 2021 14:09

    Adı malum şahıs "ÜZÜLDÜ MÜ" 1000 kişisine ne oldu, dediği gibi biz enflasyon altında ezildik.