BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriMerkez Bankası’ndan token arzı raporu----

Merkez Bankası’ndan token arzı raporu

Merkez Bankası’ndan token arzı raporu
19 Temmuz 2021 - 11:33 www.finansgundem.com

TCMB, ilk token arzı (ICO) süreçlerinin başarısı ve fon toplama sonrası performansı üzerine bir rapor yayımladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ilk token arzı (initial token offerings, ICO) süreçleri hakkında bir değerlendirme raporu yayımladı. Kripto para odaklı rapor, alanında Türkiye'de ilk konumunda.

TCMB resmi web sitesi üzerinden paylaşılan "ICO Başarısının ve ICO Sonrası Performansın Belirleyicileri" isimli raporda, ilk token arzı süreçlerinin fonlama başarıları, yatırım süreci sonrası performans ve fiyatlandırma aşaması gibi konular ele alınıyor.

Raporun özetinde ICO süreçleri, "girişimciler için yeni proje veya ürün geliştirmek üzere fon toplamanın alternatif bir yolu" şeklinde tanımlanıyor. 

ICO'ların satış sonrası performans analizlerine yer verilen raporda, "teklif fiyatının ve piyasa duyarlılığının, ICO sonrası uzun vadeli performansın açıklanmasında önemli rol oynadığı" ifadesi yer aldı.

Yatırım süreci ve ICO sonrası performansın, "kripto para piyasalarındaki patlama ve düşüş dönemleri arasında farklılık gösterdiği" vurgulandı.

ICO furyasının yükselişi ve çöküşü

Üç aylık zaman dilimlerinde ICO süreçleri. Başarılı ve başarısız olan ICO'ların sayısı sol, ICO'lar tarafından toplanan toplam fonlar sağ eksende yer alıyor.

Raporda, ICO projelerinde yüzde 75 ile baskın biçimde ERC-20 standardının kullanıldığı belirtiliyor. 

Ortalama ICO süresini 52 gün olarak bulan araştırmacılar, teklif fiyatlarının token başına 0,0000204 ila 7.554,6 dolar arasında değiştiğini tespit etmiş.

2 bin 318 girişimin değerlendirildiği raporda, toplam 14,3 milyon dolarlık fon sağlandığı açıklandı. 

ICO ekiplerinin ortalama 10 personelden oluştuğu ve ICO süreçlerinde topluluğa dağıtılan token oranının da yüzde 51,3 şeklinde hesaplandığı belirtildi.

Raporun sonuç kısmında, token satış sürecini kısa tutan girişimlerin, ICO projelerinde daha başarılı oldukları gösteriliyor. Raporda şöyle deniliyor:

"Kitle fonlaması aşamalarında, token çıkarmak ne kadar uzun sürerse girişimin başarılı olma şansı o kadar az."

Uzun süren ICO dönemleri, girişim açısından güven eksikliğine işaret ettiğinden, yatırım yapma konusunda katılımcıların bir adım geride durmayı tercih ettikleri savunuluyor. Öte yandan bonus planı ve toplanabilecek maksimum fon miktarı kriterleri bulunan projelerin başarı olasılığının azaldığı vurgulanıyor.

Cointelegraph tarafından haberi yapıldığı üzere, Türkiye merkezli kripto para borsası BtcTurk kurucusu Kerem Tibuk, 2017 yılının popüler konuları arasında yer alan kimi ICO projelerine "saadet zinciri" yakıştırması yapmış, şunları söylemişti:

"2017'de ICO denilen bir çılgınlık vardı. Milyarlarca dolar topladılar ama hiçbir şey çıkmadığı görüldü."

Altın, dolar baskısıyla geriledi

Merkez Bankası piyasaya 61 milyar TL verdi

Delta varyantına karşı başarı için iki doz aşı şart

Erdoğan bayram mesajında ilan etti: Yerli aşı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)