BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası'na büyük övgü!----

Merkez Bankası'na büyük övgü!

Merkez Bankası'na büyük övgü!
16 Mart 2015 - 06:59 www.finansgundem.com

AB’nin krizde küçülmeyen tek ülkesi Polonya’nın Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Pawel Samecki TCMB ve Erdem Başçı için önemli yorumda bulundu

Avrupa Birliği’nde yaşanan kriz döneminde eksi büyümeye geçmeyen tek ülke olarak kalma başarısı gösteren Polonya’nın bu başarısını reformlara ve düşük değerli Zlotiye bağlayan Polonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Pawel Samecki, Türkiye’de ki faiz tartışmalarını da yakından izlediğini belirterek, “TC Merkez Bankası dünyayı iyi analiz ediyor.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı ve yardımcılarını çok iyi tanıyoruz. Uluslararası alanda çok önemli ekonomistler ve çok iyi uzmanlar. Sadece Türkiye’yi değil tüm dünyayı iyi izliyor, analiz ediyorlar, çok iyi tespitlerde bulunuyorlar. Türkiye’nin komşularına ve Polonya’nın komşularına bakarsanız, işleri de bize göre oldukça zor. Ancak konuya hakimiyetleri nedeniyle sorunların üstesinden geleceklerinden eminim” dedi.
Samecki, Dünya’nın  gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. İşte röportajın bir bölümü;

►Merkez bankalarının öneminin arttığı bir süreçten geçiyoruz. Son zamanlarda sıklaşan MB toplantılarında aktif rol aldığınızı biliyoruz. TC Merkez Bankası’nı da takip ediyor musunuz?

Çok yakından takip ediyorum. Polonya Merkez Bankası’nın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB) ile yakın ilişkileri var. Geçtiğimiz yıl kutladığımız ilişkilerin 600’üncü yıldönümü nedeniyle büyük bir konferans düzenledik ve ortak bir para bastık. Aralık ayında Türkiye’de bir konferansa katıldım. Bu sırada 15-20 yıl boyunca gerçekleşen transformasyonu, Türkiye’nin son 30 yılda gerçekleştirdiği transformasyonla karşılaştırma fırsatı buldum. Ekonomideki çok önemli benzerlikleri gördüm. Ekonomik büyümedeki yüksek hız iki ülkenin en önemli benzerliği oluşturuyor. Merkez bankalarının dış ticaret üzerinde politikalara yardımcı olması bir diğer benzerliğimiz. Dış etkilere karşı çok hassasız.

►Türkiye’de de bir faiz tartışması var. İzlediniz mi?

AB’de de de dolayısıyla Polonya’da da siyasiler ve hükümet mensupları bazen sert, bazen yapıcı bir üslupla ricalarını, taleplerini ve isteklerini ortaya koyuyor. Biz bunlara yumuşak talepler diyoruz. Ancak bu isteklere mesafeli duruyoruz. Fiyat istikrarına odaklanıyoruz. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı ve yardımcılarını çok iyi tanıyoruz. Uluslararası alanda çok önemli ekonomistler, çok iyi uzmanlar. Sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı iyi izliyor, iyi analiz ediyorlar, çok iyi tespitlerde bulunuyorlar. Türkiye’nin komşularına ve Polonya’nın komşularına bakarsanız, işleri de bize göre oldukça zor.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)