BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez Bankası: Yıllık enflasyonda yavaşlama devam ediyor----

Merkez Bankası: Yıllık enflasyonda yavaşlama devam ediyor

Merkez Bankası: Yıllık enflasyonda yavaşlama devam ediyor
04 Nisan 2019 - 10:20 www.finansgundem.com

Merkez Bankası, Mart ayında çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki yavaşlamasının devam ettiğini, ana eğilimindeki düşük seviyelerin korunduğunu bildirdi.

Merkez Bankası, Mart ayı fiyat gelişmeleri raporu yayınlandı.

Ayrıntılar şu şekilde:

"Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 1,03 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,04 puan yükselerek yüzde 19,71 olmuştur. Çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki yavaşlama devam etmiş, ana eğilimindeki düşük seviyeler korunmuştur. 

Bu dönemde hizmet yıllık enflasyonu yataya yakın bir seyir izlerken, temel mallar enflasyonundaki yavaşlama eğilimi alt gruplar geneline yayılarak sürmüştür. 

Gıda yıllık enflasyonu taze meyve ve sebze fiyatlarındaki belirgin artışa bağlı olarak yükselmiştir. Enerji enflasyonundaki artışta ise döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmeler etkili olmuştur. 

Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 1,03 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,04 puan yükselerek yüzde 19,71 olmuştur. Bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları, sırasıyla 0,76 ve 0,59 puan azalarak yüzde 17,72 ve 17,53 olarak gerçekleşmiştir.

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre enerji ve gıda gruplarının katkılarında sırasıyla 0,22 ve 0,17 puan artış gözlenirken, temel mal grubunun katkısı 0,36 puan düşmüş, hizmet grubunun katkısında ise bir değişim olmamıştır.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin üç aylık ortalamaları yataya yakın seyretmiştir. Bu dönemde ana eğilim hizmet grubunda bir miktar yükselirken, temel mal grubunda düşüş kaydetmiştir.

Mart ayında hizmet fiyatları yüzde 0,59 oranında yükselmiş, grup yıllık enflasyonu 0,07 puan artışla yataya yakın seyrederek yüzde 15,21 olmuştur. 

Bu dönemde yıllık enflasyon diğer hizmetler dışındaki alt kalemlerde sınırlı oranlarda düşüş göstermiştir. 

Lokanta-otel grubu yıllık enflasyonu konaklama hizmetlerinde gözlenen baz etkisi kaynaklı olarak gerilemiş, ulaştırma grubu enflasyonundaki düşüşte şehir içi yolcu taşımacılığı öne çıkmıştır. 

Diğer hizmetler grubu enflasyonundaki yükselişte ise bakım-onarım ile özel okul ücretleri kaynaklı olarak eğitim hizmetleri belirleyici olmuştur. 

Temel mal grubu yıllık enflasyonu Mart ayında 1,30 puan düşüşle yüzde 19,92 olmuştur. Yıllık enflasyon tüm alt gruplarda gerilemeye devam etmiştir. 

Bu dönemde dayanıklı mal grubu fiyatları otomobil fiyatları (yüzde 1,48) öncülüğünde yüzde 0,79 düşmüştür. 

Giyim ve ayakkabı grubunda yeni sezon açılışındaki fiyat artışı bir önceki yılın altında gerçekleşirken, diğer temel mallar grubunda yıllık enflasyon ilaç fiyatlarındaki yükselişe rağmen yavaşlamıştır. 

Özetle, bu dönemde temel mal grubu fiyatlarındaki ılımlı seyirde Türk lirasındaki değer kaybına karşın, iç talepteki zayıflamanın etkileri izlenmiştir.

Enerji fiyatları Mart ayında yüzde 1,94 oranında artmıştır. Bu gelişmede döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak yükselen akaryakıt ve tüp gaz fiyatları (sırasıyla yüzde 4,94 ve 3,81) etkili olmuştur. 

Bu gelişmelerle birlikte, enerji grubu yıllık enflasyonu 1,84 puanlık artışla yüzde 16,41 seviyesine yükselmiştir.

Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu Mart ayında 0,52 puan artarak yüzde 29,77’ye yükselmiştir. Bu gelişmede, taze meyve ve sebze fiyatlarına bağlı olarak yüzde 41,71’e yükselen işlenmemiş gıda enflasyonu belirleyici olmuştur. 

Taze meyve-sebze grubunda yıllık enflasyonun yüzde 70,69’a ulaşması dikkat çekmiştir. Diğer işlenmemiş gıda grubunda ise kırmızı et fiyatlarında artış gözlenmiştir. 

Mart ayında işlenmiş gıda fiyatları yüzde 0,25 ile ılımlı bir oranda artmış grup yıllık enflasyonu yüzde 18,69’a gerilemiştir. Özetle, bu dönemde enflasyon taze meyve-sebze grubunda yükselirken, taze meyve-sebze dışı gıdada gerilemiştir.

Yİ-ÜFE

Yurt içi üretici fiyatları Mart ayında yüzde 1,58 oranında artmış, yıllık enflasyon ise yataya yakın seyrederek yüzde 29,64 olmuştur. 

İmalat sanayi yıllık enflasyonu sınırlı bir düşüşle yüzde 28,23’e gerilemiştir. Petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğilimi ise bu dönemde yükselmiştir.

Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, fiyatların alt gruplar genelinde arttığı gözlenmiştir. Enerji grubundaki artışta petrol ürünleri ve elektrik fiyatları belirleyici olmuştur. 

Ara malı grubundaki fiyat artışında demir-çelik, tekstil ve kablolama ürünleri sermaye mallarında ise metal yapı ürünleri, motorlu kara taşıtlarının parça ve aksesuarları ile makineler öne çıkmıştır. 

Bu dönemde, dayanıksız tüketim malları fiyatları, ilaç, et ve meyve-sebze ürünleri dayanıklı tüketim malları fiyatları ise mobilya grubu öncülüğünde yükselmiştir. 

Sonuç olarak, tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları bir önceki aya kıyasla bir miktar artmıştır."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)