BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası yılın ilk faiz toplantısını ne zaman yapacak?----

Merkez Bankası yılın ilk faiz toplantısını ne zaman yapacak?

Merkez Bankası yılın ilk faiz toplantısını ne zaman yapacak?
03 Ocak 2021 - 09:55 www.finansgundem.com

Yüksek oranlı faiz artırımlarından sonra Merkez Bankası yılın ilk faiz toplantısını ne zaman yapacak? Sorusunu yanıtı daha fazla aranmaya başlandı!

FİNANSGUNDEM.COM

Yeni ekonomi yönetimi ve yeni Merkez Bankası Başkanı’nın sadeleşme ve piyasa dostu adımlar atılacağını açıklaması yılın son aylarında piyasaları rahatlattı. Merkez Bankası son iki toplantıda 675 baz puan faiz artırımı yaparak faizleri yüzde 17’ye çekti. Ocak 2020’de yüzde 11.25 olan politika faizi yılsonunda yüzde 17’ye yükseldi. Hafta sonu temerrüt yani gecikme faizi de yüzde 18.75’e çıkarıldı.

Merkez Bankası’nın gecelik faizleri yüzde 17’ye çekmesi bankaların da mevduat faizlerini artırmalarına neden oldu. Bazı bankalar oranı yüzde 19’a kadar çıkardı. Doğal olarak kredi faizleri de bu artıştan etkilendi, bireysel kredilerde oranlar yüzde 35’i geçti.

Bu yüzden Merkez Bankası Para Politika Kurulu (PKK) toplantıları önem kazandı. Herkes "Merkez Bankası yılın ilk faiz toplantısını hangi tarihte yapacak?” sorusuna yanıt aramaya başladı.

Merkez Bankası yılın ilk Faiz toplantısını 21 Ocak tarihinde gerçekleştirecek. Bu toplantıdan çıkacak sonuç döviz ve hisse senedi cephesindeki yönü belirleyecek. İki ayda agresif bir şekilde 675 baz puan faiz artırımı yapan Merkez Bankası, küçük bir faiz artırımıyla mı yetinir, yoksa pas geçip bekle gör politikası mı izler? Tahmin etmek zor. Ancak piyasalar yeni ekonomi yönetiminin piyasa şartlarına göre hareket etmeye devam etmesi bekleniyor.

DÖVİZ DE FAİZ KARARINI BEKLİYOR

Faiz kararlarından sonra dolar kuru ise 7.4393 TL seviyesinde. Gerilemeler yaşansa da kurun 200 günlük ortalaması olan 7.31 TL’nin altında kalıcı bir hareket sergilemesi zor görünüyor.

Kurdan kaynaklı enflasyon ise gözden kaçırılmaması ve dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus olarak gösteriliyor. Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, 2021 Para ve Kur Politikası’yla ilgili sunumundan snora “ilk iletişim sınavından başarılı şekilde çıktı” yorumları yapıldı. Ağbal, Merkez Bankası’nın her TL, döviz işlemini önceden bildireceğini ve yüzde 9.4 olan 2021 enflasyon hedefine ulaşmak için sıkı para politikasını sürdüreceğini vurguladı.

Öte yandan, Şubat ve Mart ayında ayın 18. günü PPK toplanacak. 15 Nisan'da yapılacak 4. toplantıdan sonra gerçekleştirilecek Mayıs ayı toplantısı ise ayın 6'sında planlanıyor. 17 Haziran, 14 Temmuz, 12 Ağustos, 23 Eylül, 21 Ekim, 18 Kasım ve 16 Aralık diğer toplantı tarihleri.

İşte TCMB, Avrupa Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası'nın yapacağı faiz toplantılarının tarihleri:

2021'de borsada öne çıkacak sektörler

Merkez Bankası temerrüt faiz oranını yıllık yüzde 18.25 olarak açıkladı

2020'de başrol merkez bankalarının

 

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)