BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası swap hamlesi ne anlama geliyor?----

Merkez Bankası swap hamlesi ne anlama geliyor?

Merkez Bankası swap hamlesi ne anlama geliyor?
09 Ekim 2020 - 12:10 www.finansgundem.com

TCMB bu sabah swap faizini yükseltti. Bu hamlenin yüzde 10.25 olan swap faizi 11.75'e artırdı. Swap nedir, etkisi ne olur?

Merkez Bankası bu sabah aldığı kararla swap faizini 150 baz puan artırarak 10.25'ten 11.75'e çıkardı. Hafta başından bu yana rekor tazeleyen dolar bu hamle ile geriledi. Swap faizi nedir, artırmak piyasada nasıl bir etki yaratıyor? İşte cevabı...

Swap nedir?

Swap, finans piyasalarında iki tarafından belirli bir zaman diliminde, yükümlülüklere bağlı olarak faiz ödemeleri ve döviz cinsinin karşılıklı değiştirildiği sözleşmelerdir.

Swap işlemlerinde amaç, döviz kurunda yaşanan değişimlerle meydana gelen riski en aza indirgemektir. Bunun sonucunda oynaklıktan kaynaklanan riskin önü alınmış olur.

Swap işlemleri kapsamında; para swapı, faiz swapı ve çapraz döviz swapı işlemleri yapılır. Para swapında taraflar önceden anlaştıkları oran ve koşullarda belli miktardaki para birimlerini değişitirirken, Faiz swapında ise gösterge bir anapara tutarı üzerinden farklı faiz oranı esaslarına göre hesaplanacak faizlerin iki taraf arasında anlaşılan vadelerde değişimini öngörür. Çapraz döviz swapında ise farklı para birimleri ve farklı faiz yapısı üzerine (sabit veya değişken) borçlanan taraflar, diğer tarafın borcuna ilişkin anapara ve faiz ödemelerini yerine getirmek üzere anlaşarak gerekli yükümlülüğü yerine getirirler.

TCMB swap faizini artırdı

Dolar, swap hamlesi ile geriledi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)