BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası sürpriz yapar mı?----

Merkez Bankası sürpriz yapar mı?

Merkez Bankası sürpriz yapar mı?
23 Şubat 2015 - 07:07 www.finansgundem.com

Merkez Bankası kritik faiz kararını yarın açıklayacak. Piyasa Merkez'in bu kararına odaklandı

Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu yarın faiz için toplanıyor. ‘Şah Fırat Operasyonu’ sonrası ve seçim öncesi Merkez, illa ki bir adım atmak zorunda hissederse sürprizler çıkabilir.

Vatan gazetesi ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde Merkez Bankası'nın yarın alacağı faiz kararını ve piyasanın tepkilerine yönelik öngörülerini kalema aldı. İşte Ağaoğlu'nun kararı;
 
Geçtiğimiz haftanın en önemli konusu Yunanistan idi.  Yunan Başbakanı Tsipras; hafta sonunda Yunan televizyonlarında halka sesleniş konuşması yaptı. Bugün resmi tatil olan Atina’da yarın açılacak bankalara olası hücumu engellemek amacını da taşıyan ve “hamasi” unsurların fazla olduğu bu konuşmasında Tsipras, “Bir muharebe kazandık, henüz savaşı değil” diyerek kendi çapında bir “zafer” ilân etti.
 
Ortada henüz ne bir anlaşma ne de bir zafer var. Dört aylık erteleme var ve Yunan hükümeti bugün-yarın ortaya bir yol planı koyması gerek. Bu plan; AB (Troyka’yı geride bıraktık dense de yine Troyka) yetkililerince kabul görürse, borçların yeniden yapılandırılması tartışılabilecek.
 
G. Kıbrıs’ı unutmayın
 
Geçtiğimiz haftanın son gününde “mutabakata” varılmış olması, tarafların bir “orta yol” bulma niyetlerini koruduklarını göstermesi açısından piyasalar için olumlu. Özellikle de AB tarafının kestirip atmaması, Komşu’nun da seçim propagandası dönemindeki sert söylemlerinden taviz vereceği sinyallerini vermesi bu turda Yunanistan’ın dışlanmayacağının işareti. Sıkça tekrarladığım üzere “AB projesi” çok pahalı ve sırf Yunanistan nedeniyle tehlikeye atılmayacaktır.
 
Bu arada herkesin  atladığı bir nokta daha var: Yunanistan’dan önce Güney Kıbrıs var. G. Kıbrıs halen daha AB üyesi ve üyelikten çıkarılmamışken; Komşu’nun kendisinin birlikten çıkmayacağını, diğerlerinin de atamayacağını düşünüyorum.  Eğer böylesi bir adım atılacak olur ise izlenecek adımların ne olabileceği, önce G.Kıbrıs’ta denenecektir. ‘Grexit’ öncesi belki G.Kıbrıs benzeri sermaye kontrolleri ve “kesintiler” Yunanistan’a uygulanabilir. Yine de Komşu, hem AB hem de Euro Bölgesi içinde kalacaktır diye düşünüyorum. Bu çerçevede de piyasalardaki Yunanistan korkusu bir süre sonra yatışacaktır.
 
Bu da euro tarafında bir süredir beklediğim önemli düzeltme için fırsat yaratacak. Euro/dolar paritesinde ilk aşamada 1.1530 seviyesi önemli. Bu seviye yukarı yönde kırılacak olur ise sırada 1.1730 seviyesi var ki bu seviyenin 50 günlük basit hareketli ortalamaya da denk gelmesi açısından ilk denemede önemli bir “direnç” olacağını düşünüyorum.
 
TÜFE’de iyileşme zayıf
 
Bu haftanın bizim piyasalarımız açısından en önemli olayı, yarın yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. Geçtiğimiz toplantıda herhangi bir değişiklik yapmayan Merkez Bankası’nda (MB) bu toplantıda bir adım bekleniyor. Benim “ıspanak-ceviz endeksim” herhangi bir değişiklik yapılmaması gerektiğini söylüyor. Enflasyon tarafından “belirgin” bir iyileşme haberi henüz gelmiş değil. Bu seferki PPK öncesinde siyasi baskılar bir öncekine göre yok denecek kadar az. MB; Süleyman Şah Türbesi operasyonu sonrası ve seçimler öncesi illâki bir adım atmak zorunda hissederse ne yapar diye baktığımda, bu toplantıdan “sürprizler” çıkabilir. Politika faizi olan haftalık repo ihale Faiz oranında 25 baz puanlık bir indirim (50 baz puana kadar etkisi benzer olur) gelebilir. Borç alma faizindeki indirimin 25 baz puan üzerinde olacağını; yüzde 11.25’teki (PY’ler için 10.75) Gecelik Marjinal Fonlama oranının ya sabit tutulmasını ya da en fazla 25 baz puan indirilmesini bekliyorum.
 
Bu durumda MB; siyasilere “faiz indirdim”, piyasa katılımcılarına da “dövizdeki oynaklık artarsa, borçlanma faiziniz yüksek kalacak” mesajı verecek.
 
Dolar/TL ne olur?

 
Eğer politika faizi 25 baz puan iner (ya da sabit kalır) ise döviz kurlarında gevşeme görebiliriz. Hele ki euro/dolarda beklediğim düzeltme başlarsa dolar/TL kurlarının geçtiğimiz hafta yazdığım 2.4230’lara gerilemesi mümkün. Yok eğer, MB politika faizini 75 baz puan ve daha fazla indirecek olursa (Gecelik Marjinal Fonlama faizini ne yaparsa yapsın) dolar/TL kurlarında yukarı yönlü hareketler görebiliriz. Bunda; bir yandan MB’nin kredibilite sorgulaması, diğer yandan da “cazibesi azalan TL” düşüncesinin payı olacaktır.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)