BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMerkez Bankası rezervleri neden azaldı?----

Merkez Bankası rezervleri neden azaldı?

Merkez Bankası rezervleri neden azaldı?
23 Mart 2019 - 08:58 www.finansgundem.com

TCMB'nin brüt döviz rezervinin 15 Mart itibarıyla bir önceki haftaya göre 3.18 milyar dolar azalışla 73.78 milyar dolara gerilemesine ilişkin bir MB yetkilisinden açıklama geldi

TCMB rezervlerinin bir haftada 3 milyar doların üzerinde azalması ardından bir Merkez Bankası yetkilisi bu azalışta olağandışı bir durum olmadığını, son dönemde 5.3 milyar dolar tutarında dış borç ödemesi ve enerji ithalatçısı kurumlara döviz satımı yapıldığını söyledi.

TCMB verilerine göre, bankanın brüt döviz rezervi 15 Mart itibarıyla bir önceki haftaya göre 3.18 milyar dolar azalışla 73.78 milyar dolara geriledi. Bankanın Mart ayı başından bu yana rezerv düşüşü ise 5.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Reuters'a bilgi veren bir Merkez Bankası yetkilisi, "Son dönemde açıklanan rezerv rakamları ile ilgili olağandışı bir durum yoktur.... Bu kapsamda, son dönemde yaklaşık 5.3 milyar ABD doları tutarında dış borç ödemesi ve enerji ithalatçısı kurumlara döviz satımı yapıldı" dedi.

Yetkili TCMB rezerv değişiminde Hazine adına gerçekleştirilen dış borç ve diğer cari döviz ödemeleri, Hazine'nin yurtiçinde ve dışında gerçekleştirdiği döviz cinsi borçlanmaları, enerji ithalatçısı kamu kuruluşlarına yapılan döviz satışları, ihracat reeskont kredileri ile bankaların yabancı para ve TL zorunlu karşılıkları için TCMB nezdinde tutulan döviz hesaplarındaki hareketlerin dönem dönem rezervlerde hızlı değişimlere yol açabildiğini belirterek şöyle dedi:

"TL depo karşılığı döviz depo ihaleleri, teminat döviz depo işlemleri ve döviz karşılığı TL swap imkanı gibi politika araçları kapsamındaki döviz hareketlerinin de rezervlerde geçici dalgalanmalara yol açabiliyor. Ayrıca rezervlerde farklı para birimlerinin ve altının dolar karşısındaki değer değişimleri kaynaklı değerleme etkilerinin de olabiliyor."

"TCMB'nin rezerv biriktirme politikası devam ediyor" diyen yetkili "Yukarıda bahsi geçen hususlar kaynaklı rezerv rakamlarında dalgalanmaların normaldir" dedi.

TL bugün sert değer kaybı yaşarken bankacılar TCMB'nin rezervlerindeki düşüşü TL'deki değer kaybında belirleyici olarak göstermedi. Ancak basında yer alan haberlerde rezervlerdeki düşüşe ilişkin bazı iddialar da yer almıştı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)