BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası rezervleri 127 milyar dolara yükseldi----

Merkez Bankası rezervleri 127 milyar dolara yükseldi

Merkez Bankası rezervleri 127 milyar dolara yükseldi
22 Mart 2023 - 17:10 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın toplam rezervleri Suudi Arabistan mevduatının da desteğiyle geçen hafta 7 milyar dolar artışla 127 milyar dolar oldu.

Her hafta perşembe günü yayımlanan Merkez Bankası (TCMB)'nın döviz rezervleri verileri para ve maliye politikasının seyri konusunda gösterge olduğu için yakından izleniyor ve bankacılar tarafından çeşitli varsayımlarla önceden hesaplanıyor.

Reuters'da yayımlanan haberde üç bankacının toplam rezervdeki artış tahmininin 6.5 milyar dolar olduğu belirtilmişti. Ancak bankacılar varsayımlara dayalı tahminlerini revize ettiklerini ifade ettiler.

Reuters'ın tahminlerine başvurduğu altı bankacı toplam rezervdeki artış tahminlerinin 7 milyar dolara yükseldiğini belirttiler. Tahminlere göre toplam rezerv miktarı da 126.9 milyar dolara yükseldi.

Net uluslararası rezerv büyüklüğü 20.8 milyar dolar

Net uluslararası rezervlere bakıldığında ise artış tahmini 6 milyar dolardan 2 milyar doların biraz üzerinde bir seviyeye revize edildi. Tahminlerdeki revizyonla birlikte net uluslararası rezerv büyüklüğünün geçen hafta cuma itibarıyla 25 milyar dolar yerine 20.8 milyar dolar olduğu öngörülüyor.

Bankacılar tahminlerdeki revizyonun büyük ölçüde Suudi Arabistan'dan gelen mevduatın muhasebeleştirilmesi kaynaklı olduğunu, bu mevduatın net rezerve dahil olmayacağını belirttiler.

Bankacılar toplam ve net rezerv tahminlerini, aralarında ihracat kaynaklı döviz gelirlerinin de dahil olduğu 10'dan fazla girdiye ve bu girdilerin tahmini seyrine bağlı olarak oluşturuyorlar. Ayrıca günlük olarak açıklanan sektör verileri gibi kalemler de tahminleri şekillendiriyor.

5 milyar dolarlık mevduat TCMB hesaplarında

Bazı haftalarda tahmini oluşturmak için kullanılan kalemler büyük sapmalar içerebiliyor. Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun, 5 milyar dolar tutarındaki mevduatı geçen hafta pazartesi günü itibarıyla TCMB hesaplarına girmişti. Bu kalem brüt rezervlerdeki artışın ana bileşeni oldu.

TCMB verilerine göre altın ve brüt döviz rezervinden oluşan toplam rezervler, deprem öncesi 3 Şubat itibarıyla bulunduğu 129.63 milyar dolar seviyesinden 10 Mart itibarıyla 120 milyar dolara inmişti. Toplam 5 haftada yaşanan 9.6 milyar dolarlık düşüşün ardından geçen hafta rezervler 7 milyar dolarla depremden sonra ilk kez belirgin artmış olacak.

Resmi veriler bu hafta perşembe günü saat 14:30'da açıklanacak. Dolar/TL bu sabah 19.04 civarında seyrederken, TL depremden bugüne geçen 1.5 ayda dolar karşısında %1.1 değer kaybetti.

5 milyar dolarlık mevduat TCMB hesaplarına girdi

 

Suudi Arabistan'dan TCMB'ye 5 milyar dolar

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)