BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez Bankası piyasaları şaşırttı mı?----

Merkez Bankası piyasaları şaşırttı mı?

Merkez Bankası piyasaları şaşırttı mı?
29 Temmuz 2020 - 16:20 www.finansgundem.com

TCMB bugün yıl sonu enflasyon beklentilerini Enflasyon Raporu toplantısı ile açıkladı. Yukarı revize edilen enflasyon yıl sonunda ne olur ? Uzmanlar Finansgundem.com’a konuştu.

ÖZDER ŞEYDA UYANIK - FINANSGUNDEM.COM

Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği Enflasyon Raporu toplantısında piyasaları şaşırttı mı? Beklentiler iyimser mi gerçekçi mi? 3 Temmuz'da gelen enflasyon verilerinden bu yana bugünü bekleyen uzmanlara sorduk... Kritik detaylara değindiler...

PİYASAYA YAKLAŞTI

Gedik Yatırım Ekonomisti Serkan Gönençler, Merkez Bankası'nın piyasaya yaklaştığı konusunda hem fikir. %7,4 seviyesindeki sene sonu TÜFE enflasyon tahminini %8,9’a çekerek, %9,5-10,0 civarındaki piyasa tahminlerine yaklaştırdığını belirten Gönençler değerlendirmesine şu şekilde devam etti:
"Son dönemde gıda fiyatları, petrol fiyatları, kur gelişmeleri ve enflasyonun ana eğilimindeki gelişmeler (maliyet artışları) dikkate alındığında, TCMB’nin yukarı yönlü revizyonunun (ve miktarının da) beklentiler dahilinde olduğu söylenebilir. Bu revizyonun ardından, önümüzdeki günlerde TCMB’nin halihazırda %7,5 civarındaki ortalama fonlama maliyetini yukarı çekmek üzere bir miktar likidite kısıntısına gittiğini de görebiliriz.”

MERKEZ, ÜST BANTTA ÇİFT HANEYE GÖZ KIRPTI

Deniz Yatırım Strateji Bölüm Müdürü Orkun Gödek, Merkez Bankası'nın tahminlerini beklentilere paralel ve sürpriz bulmadığını belirtirken, piyasada yıl sonu enflasyon beklentisinin geniş bir aralıkta olduğuna değindi. Bu minvalde yapılan revizenin olumlu olduğunu söyleyen Gödek, görece realist bir beklenti olduğunu da ekledi. Kurum beklentilerine yakın bir tahmin olduğunu ileten Gödek, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Son enflasyon verisinden bu yana 1-1,5 puan revizyon bekliyordum. Beklentinin hala gerisinde olmasına rağmen 9‘a yaklaşması önemli olurken daha önemlisi üst bandın çift haneye çıkması.
Bundan sonra ne olur? Fonlama maliyeti biraz yükseltilebilir. Orda da politika faizine doğru bir kerede değil ama kademeli bir şekilde yükseltilebilir çünkü bankalardaki kredi genişlemesinin etkilenmemesi gerekiyor. Son çeyrekte aktif olması beklenen asıl kurum ise BDDK. Aktif Rasyo üzerinden biraz geri çekilme yaşanabilir, kredi risk iştahını geri alabilir. Enflasyonda bu yıl biz 9-10 aralığı bekliyoruz. Kurdaki hareketlilik ve krediler dolayısıyla çift haneyi sürpriz görmüyoruz."

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini 1.5 puan artırdı

TCMB: Enflasyondaki riskler yukarı yönlü

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)