BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMerkez Bankası GLP faizini yüzde 14.75’e yükseltti----

Merkez Bankası GLP faizini yüzde 14.75’e yükseltti

Merkez Bankası GLP faizini yüzde 14.75’e yükseltti
22 Ekim 2020 - 16:07 www.finansgundem.com

TCMB politika faizini sabit tutup GLP'yi 150 bp artışla %14.75'e yükseltti, likidite adımları devam edecek

Merkez Bankası (TCMB) politika faizini sabit tutmasına karşın likidite sıkılaştırma adımlarının üst sınırını belirleyen GLP'yi ise 150 baz puan artışla %14.75'e yükselterek sıkılaştırmanın likidite adımlarıyla yapılacağı mesajı verdi.

TCMB PPK metninde enflasyon görünümünde belirgin iyileşmeye kadar likidite tedbirlerinin süreceğini belirtti. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %10.25 seviyesinde sabit tutan TCMB PPK açıklamasında, "Para politikası operasyonel çerçevesinde değişikliğe giderek Geç Likidite Penceresi işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın 300 baz puan olarak belirlenmesine karar vermiştir" görüşüne yer verildi. İlgili fark daha önce 150 baz puan idi. Bu karar TCMB'nin politika faizini artırmadan likidite adımlarıyla piyasalardaki faizleri daha fazla yükseltebileceğine işaret ediyor. Karar TCMB'nin yapabileceği sıkılaştırmanın üst limitini 150 baz puan artırıyor.

Bluebay Asset Management'tan Timothy Ash, "Bence birçok yabancı yatırımcı parasını yeniden Türkiye'ye getirmek için yeşil bir ışık görmek adına bu kararı (PPK) yakından takip ediyordu. Bu karar ile parlak bir kırmızı ışık gördüler" dedi. TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün itibarıyla %12.52 seviyesinde. Bugünkü PPK kararı öncesi fonlamanın gidebileceği üst nokta %13.25 idi. PPK sonrası ise bu rakam da %14.75 oldu. GLP repo/depo piyasalarda ana fonlama aracı olarak kullanılmasa da likidite adımlarının son seviyesini belirlemede belirleyici konumda. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde bankanın likidite politikaları piyasa tarafından yakından takip edilecek. "TCMB Faiz koridoru ile sıkılaşma politikasına geri döndü, bu ise etkisiz kalacak ve politika faizinin artırılması zorunluluğu ile sona erecektir "diyen Burumcekci Consulting'den Haluk Bürümcekci, "TCMB doğrudan faiz artırmak yerine faiz koridorunu daha etkin kullanma (koridoru genişletme) yolunu tercih etmesi de piyasa oyuncuları açısından olumsuz bir şoka işaret etmekte, bankanın geçen ayki kararla bir miktar güçlendirdiği kredibilitenin tamamen kaybedilmesi anlamına gelmektedir" dedi ve ekledi:

"Likidite tedbirlerinin kalıcı olmayabileceği dikkate alındığında, politika faizi üzerinden yapılmayan sıkılaşmanın aynı etkiyi sağlayacağı söylenememektedir.... Takip eden dönemde yine politika faizi üzerinden yapılacak ilave sıkılaşmaya gerek duyulacağını düşünmekteyiz."

PPK açıklamasında enflasyonun öngörülenden daha yüksek bir seyir izlediğine dikkat çekilirken, "Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanması amacıyla para politikası ve likidite yönetimi kapsamında atılan adımlarla finansal koşullarda belirgin bir sıkılaşma sağlanmıştır. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasıyla birlikte, likidite yönetimindeki esnekliğin arttırılmasına ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar vermiştir" denildi. Reuters anketine katılan 17 kurumun tamamı politika faizinde artış bekliyordu. Tahminlerin medyan beklentisi politika faizinin %10.25'ten %12'ye arttıracağı yönünde. Artış tahminleri ise 100 ila 300 baz puan arasında değişiyordu. Artış beklemeyen yoktu. PPK kararı öncesi 7.81 seviyesinde bulunan dolar/TL, kararın ardından 7.9845'e kadar yükselerek yeni tarihi zirvesini gördü. Kur zirveyi test etmesi ardından saat 1457'de 7.9455/7.9510 seviyesinde bulunuyor.

PPK öncesi yatay seyreden bankacılık endeksi de kararın ardından sert satışlarla karşılaşarak %3 civarı düşüşte. Karar öncesi yatay seyreden BIST-100 endeksi de aynı saatte %0.6 civarı kayıpta.

PPK açıklamasında dezenflasyon sürecinin yeniden tesis edilmesinin, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığı belirtildi. PPK açıklaması şöyle devam etti:

"Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir."

PPK'da iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğine dikkat çekilerek, "Son dönemde atılan politika adımlarıyla birlikte ticari ve bireysel kredilerdeki normalleşme eğilimi belirginleşmiştir. Salgın tedbirleri kapsamında uygulanan destekleyici politikaların kademeli olarak geri alınmasıyla ithalatta öngörülen dengelenmenin başladığı görülmektedir. Mal ihracatındaki güçlü toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir" denildi.

TCMB brüt döviz rezervleri 1.7 milyar dolar arttı

BDDK: Bankacılık sisteminde mevduat ve krediler arttı

Dolar faiz kararı sonrası zirve yeniledi

TCMB faizlere dokunmadı

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • abdulbaki23 Ekim 2020 09:56

    Merkez Bankası bağımsılık seviyesini net şekilde ortaya koydu. Helal olsun

  • demir ceyhan22 Ekim 2020 20:27

    Borsanın yabancı yatırımcıyı beklemesi asla gelmeyecek Godot'yu beklemeye döndü. Aralarındaki farksa hükümetin Godot'un gelmemesi için elinden geleni ardına koymaması :D