BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez Bankası faizi yüzde 5'e indirmeli----

Merkez Bankası faizi yüzde 5'e indirmeli

Merkez Bankası faizi yüzde 5'e indirmeli
20 Ağustos 2016 - 17:13 www.finansgundem.com

Mahfi Eğilmez Türkiye'yi bunaltan faiz tartışmasında noktayı koydu, Merkez Bankası'na kritik bir çağrı yaptı...

Ünlü ekonomist, akademisyen, yazar ve yorumcu Mahfi Eğilmez, faiz tartışmasında sonunda 'pes' ettiğini itiraf etti. Mahfi Hoca, internetteki "Kendime Yazılar" köşesinde çarpıcı bir yazı kaleme aldı, Merkez Bankası'na da "Faizi yüzde 5'e indirmeli" çağrısı yaptı. İşte o önemli yazı...

*

Başıma taş filan düşmedi, yıllardır savunduklarımın yanlış olduğunu da kabul etmedim, ‘burası Türkiye burada başka dinamikler geçerli’ gibi sokak teorilerine de kapılmadım. Sadece bıktım. İnatla bilime meydan okuyanlara karşı bilimi savunmaktan bıktım. Faizin neden değil sonuç olduğunu şekillerle, denklemlerle, hipotezlerle kanıtlamaya çabalamaktan, enflasyonu bırakıp faizi düşürürseniz faizi orada tutamazsınız, kur fırlar, enflasyon fırlar, mecbur kalır faizi indirdiğiniz yerden de daha yukarı çıkarmak zorunda kalırsınız demekten yoruldum. ABD’de, Avrupa’da, Japonya’da faiz sıfıra yakın çünkü oralarda enflasyon yok, oysa bizde enflasyon yüzde 9’a dayanmış diye düzeltme yapmaktan sıkıldım. Merkez Bankası’nın bile sesini çıkarmadığı bir ortamda ‘faizi düşürerek enflasyonun düşmesini beklemek hatadır’ demekten usandım. Kendisini savunmayan bir Merkez Bankası’nı savunmak bana mı kaldı diye düşünür hale geldim ve sonunda pes ettim.

Başka yerlerde bu konuda kaç görüş vardır bilmiyorum ama enflasyon ve Faiz ilişkisi konusunda Türkiye’de başlıca iki görüş var: (1) Benim de aralarında bulunduğum bir bölüm iktisatçı enflasyonun neden, faizin sonuç olduğunu söylüyor. Bunların görüşüne katılan insanlar da ikiye ayrılıyor: (a) Gerçekten bu görüşte olanlar, (b) İktisatçıların bir bildiği vardır diyerek bu görüşten yana görünenler. (2) Siyasetçilerin ve halkın önemli bir bölümü, hatta bazı iktisatçılar faizin neden enflasyonun sonuç olduğunu iddia ediyor. Bunlar da ikiye ayrılıyor: (a) Bir bölümü faizin her türlü belanın kaynağı olduğuna inandıkları için yani inançlarını bilimin önüne koydukları için bu görüşü savunuyorlar. (b) Bir bölümü gerçekten faizin neden, enflasyonun sonuç olduğunu sanıyor.

Enflasyonun neden, faizin sonuç olduğu yolundaki Türk teorisinin doğru olup olmadığını yani faizi indirirsek enflasyonu düşürüp düşüremeyeceğimizi geçmişte iki kez test ettik. İlki 1994 kriziyle, ikincisi 2014’ün başlarında önce kurda, sonra enflasyon ve faizde ciddi artışlarla sonuçlandı. Bu iki test sonrasında durumu anlamış görünsek de bir süre sonra yine neden – sonuç ilişkilerini karıştırmaya başladık.

Ekonomi, laboratuvarı olmayan bir bilim dalı. Yaşananlardan çıkarılacak gözlemler ve deneyimlere bağlı yasalara, teorilere ve hipotezlere dayanıyor. Öyle olunca da herkes inanç ve koşullanmışlıkları çerçevesinde kendi gözlemlerine dayalı teoriler ve hipotezler geliştirebiliyor. Ve bunlar bazen benzer koşullanmışlıklara sahip insanlar arasında kabul de görebiliyor. Bazen hastalar laboratuvar sonuçlarından kuşkuya düşerler. Bu gibi durumlarda hastayı sözle ikna etmeye çalışmak yerine testleri yenilemek en iyi yoldur. Aynı şeyi faizler konusunda da yapabiliriz.

Salı günü yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin beklenti, gecelik borç verme faizinin yüzde 8,75’den 8,50’ye indirilmesi yolunda oluşmuş bulunuyor. Bence artık böyle cesaretsiz adımlarla zaman geçirmekte yarar yok. Enflasyon hedefi yüzde 5 olduğuna ve enflasyonun faizin nedeni değil de sonucu olduğu inancı yayıldığına göre Merkez Bankası faizi yüzde 5’e indirmelidir. Bu durumda eğer ‘faiz, enflasyonun nedenidir teorisi’ doğruysa bir süre sonra enflasyon da yüzde 5’e inecek demektir. Eğer tersi doğruysa yani faiz, enflasyonun sonucuysa o zaman enflasyon yükselecek demektir. Bu durumda tıpkı hastanın, sonuçtan emin olmak için, ikinci kez test maliyetine katlanması gibi biz de toplum olarak enflasyon artışının maliyetine katlanmış oluruz ama en azından bu tartışmayı bir süreliğine bitirmiş oluruz. Bir süreliğine diyorum çünkü geçmişte de iki kez aynı şeyi test edip konunun gündemden çıktığını sanmıştık. (mahfiegilmez.com)

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • boş tartışmalar 22 Ağustos 2016 16:35

    faizin çekirdeği üretim ve tüketim zincirindeki yetenek ve hızına bağlıdır

  • han22 Ağustos 2016 16:02

    senin bahsettigin tarihlerde iki siyasetci birbirine yan baksa enflasyonu birak sabaha devule oluyorduk. gececen bu isleri. su anda en azindan kirilgan bir zemin yok , cok iyi demiyorum ama riske girilmeli diye dusunuyorum

  • yazık ki gerçekler22 Ağustos 2016 13:53

    Faiz bir tek kredi faizi, mevduat, faiz lobisi değildir. İslamda faiz riba olarak geniş bir şekilde tanımlanır. Gıda stokçusu, komisyoncusu islamda haramdır, gayrımenkulün böyle uçması , birilerini bedavadan zengin etmesi, rant, peşkeş haramdır, ramazanda fırsatçılıkla gıdanın özellikle artışı haramdır, işçinin sırtından zengin olup hakkını yemek haramdır, bu kadar gelir adaletsizliği, vergilerin hakkaniyetle direk değilde halkın geneline indirek yansıtılması haramdır. İnsanların barınma, gıda, evlenme, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçları en azından temelde standardize edilmelidir, karşılanmalıdır. Bence yine el bizi düğünde görsün anlayışı hakim, gerçek toplumsal sorunları çözmek, adalet, islam ahlakı, müslüman hakkı, kulhakkı kimsenin umurunda değil.

  • Kamu Bankaları Fetöcülerden Temizlenmeli21 Ağustos 2016 18:51

    mevduata düşük faiz verirsen, bende tcmb olarak zk yı indiririm, roku lehine değiştiririm. sende kredi faizlerini düşürürsün, tüccar ve üretici düşük faizli krediyi fiyatına yansıtır, enflasyonda düşer bu iş bu kadar basittir.. faiz lobisine hayır!

  • Ufuk Karaca21 Ağustos 2016 18:02

    Faizi savunan kesim, kazançlarının büyük bölümü faizden olanlardır.

  • Canko21 Ağustos 2016 12:39

    Yabancının bonoya girmesi için bu modeli uygulamaları normal

  • Kaçan Grup21 Ağustos 2016 08:51

    Dolar depoladım bekliyorum. Faizler hemen indirilsin lütfen.

  • bb20 Ağustos 2016 23:02

    Ama bizde de enflasyon 2013 mayıstan sonra ortalık karıştırılıp, faizler yükseltilmeye başladıktan sonra çıkmaya başladı.

  • KEMAL TUNA20 Ağustos 2016 21:48

    HOCAM KUSURA SENİ YILLARCA DINLEDİK ,SONUÇ SIFIR,FAİZİ YÜKSELTİRSEN ENFLASYON DÜŞER Mİ ?ALLAHAŞKINA YAPMA HOCA YÜKSEK FAİZ YÜKSEK ENFLASYON DEMEKTİR ,ÖĞRENİN ARTIK

  • OKTAY DOĞANER20 Ağustos 2016 19:34

    güzel hocam sen her şeyinle güven veren düzgün bi insansın ne zAMAN SENİN GİBİ GÜZEL İNSANLAR DİNLENMEYE BAŞLANIR İŞTE BU GÜZEL VATANDA İŞLER YOLUNA GİRER.

  • Selim20 Ağustos 2016 19:12

    Gecmiste uyguladigin politikalar cok dogruydu da milli gelir neden uyguladigin zamanlarda artmadi iktisat bir bilim mi ki bende iktisat okudum duruma gore yorum yapan adamlar surusu ayni nedenler ayni sonuclari dogurmuyor canisi öyle olsaydi geri kalmis ulkemi kalirdi her ulke ayni politikayi uygular ayni sonuclari alirdi artik yeni şeyler söylemek lazim...

  • Yok20 Ağustos 2016 17:57

    Öyle 3 köfte 5 kuruş, yarın açılan ihalelere katılımcı bulamazsın bu sefer çift hane diye ağlarsın..