BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası, enflasyona odaklandı----

Merkez Bankası, enflasyona odaklandı

Merkez Bankası, enflasyona odaklandı
15 Nisan 2021 - 15:52 www.finansgundem.com

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın faiz kararını, PPK metnindeki değişikliği ve bundan sonra izleyeceği para politikasına dair göstergeleri değerlendirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 19 seviyesinde bırakırken, toplantı metninde değişikliğe gitti. 'Politika faizinin enflasyonun üzerinde oluşturulmaya devam edileceği' ifadesi toplantı metninde yer bulurken, 'gerekirse ilave sıkılaştırma yapılacağı ve sıkı duruşun uzun müddet korunacağı' ifadesi metinden çıkarıldı.

Ekonomistler, artık faiz artırımının söz konusu olamayacağını, enflasyonun seyrine bağlı olarak, Merkez Bankası'nın faiz indirimine gidebileceğini düşünüyor.

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, Merkez Bankası'nın 'ilk fırsatta' faizi indireceğini beklediklerini söylerken, "Bir önceki toplantının basın duyurusunda 'Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır' ifadesi bulunuyordu, bu toplantıda bu metnin kaldırılmış olması ve 'Politika faizi, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir' ifadesinin eklenmiş olmasını ileri yönelik bir gevşeme sinyali olarak değerlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde makro dengeler ve enflasyonun TCMB’ye alan açtığı ilk fırsatta Faiz indirilmesi konusunda beklenilmeyeceğini düşünüyoruz. Bir sonraki toplantı tarihi olan 6 Mayıs öncesinde açıklanacak nisan ayı enflasyon rakamları beklentilerden yüksek gelmezse, 6 Mayıs toplantısında bir faiz indirimi ihtimalini yüksek görüyoruz" diye belirtti.

"Sıkı duruşa yönelik takip edilen ifadeler metinden çıkarıldı"

Deniz Yatırım Strateji Bölüm Müdürü Orkun Gödek tarafından hazırlanan notta, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gerçekleştirilen Nisan ayı olağan Para Politikası Kurulu (PPK)  toplantısında 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 19.00 seviyesinde sabit tutuldu. Piyasa konsensüsü ve Deniz Yatırım Araştırma Bölümü beklentileri de bu yönde adım atılması şeklindeydi. Kamuoyu ile paylaşılan PPK metninde Mart ayına kıyasla önemli değişiklikler olduğu görülüyor. Sıkı para politikası duruşuna yönelik yapılan iki önemli yönlendirme metinden çıkarılırken, global emtia fiyatlarını içerir değerlendirmenin de güncellendiği görüldü. Kurul tarafından yapılan değerlendirmeler arasındaki en önemli değişikliklerden birisi de salgının gidişatına bağlı olarak risklerin iki yönlü olduğu şeklinde yeni bir ifadenin metin üzerinde kendisine yer bulması oldu" denildi.

Enflasyonda yukarı yönlü riskler

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan analizde ise, "TCMB, politika faiz oranını %19 da sabit bıraktı ve sıkı parasal duruşun korunmasına karar verdi. Küresel toparlanmaya bağlı olarak yükselen küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkisi önemini korumaktadır. Yurt içi iktisadi faaliyet, salgının olumsuz etkilerine rağmen, güçlü seyretmektedir. Özellikle imalat sanayindeki seyir güçlü sürmekle beraber, hizmet sektöründe zayıflık gözlenmektedir. Buna karşılık, ekonomik görünüme yönelik her iki yönde riskler mevcuttur ihracattaki artış ve altın ithalatındaki gerileme olumlu olmasına rağmen, güçlü iç talep ve emtia fiyatlarındaki yüksek seyir cari işlemler dengesini olumsuz etkilemeye devam etmektedir” diye belirtiliyor.

Analizin devamı şu şekilde:

Kredi görünümü: Ticari krediler ılımlı seyrederken, bireysel kredi büyümesi ise, finansal sıkılaşmaya rağmen ivmelenme göstermektedir.

Enflasyonu etkileyen yurt içi talep ve maliyet unsurları ile arz kısıtları, yüksek enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları enflasyonda yukarı yönlü risklere işaret ediyor. Bununla beraber TCMB önümüzdeki dönemde sıkılaşan finansal koşullarla kredi ve iç talepte yavaşlama beklemektedir.

Para politikasının geleceğe yönelik duruşu konusunda ise TCMB,  sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiş, gerektiği takdirde ilave parasal sıkılaştırma yapılacağı söylemini ise metinden çıkartmıştır.

Yorum: TCMB enflasyon üzerindeki risklerin altını çizerek sıkı para politikasını sürdürmektedir. Enflasyon üzerindeki risklerin azalma eğilimine gireceği döneme kadar merkez bankasının var olan politika faiz seviyesini koruma eğiliminde olmasını bekliyoruz. Nisan ayında enflasyon üzerinde, özellikle geçen yıldan kaynaklı baz etkilerinin yüksek kalmaya devam edeceğini değerlendiriyoruz.

Güvercin ton

Şekerbank Başekonomist Gülay Elif Girgin tarafından hazırlanan analiz şu şekilde:

"Para Piyasası Kurulu Nisan toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmezken daha güvercin bir tona geçti…

Kurul tüketici kredilerindeki artış eğilimine dikkat çekti…

PPK, “%5 hedefine ulaşıncaya kadar…” ifadesini korudu…

PPK Nisan ayı karar metninde “gerektiğinde ilave adım atılabilir” ifadesine yer vermedi…

TCMB Para Politikası Kurulu Nisan toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %19 seviyesinde sabit tutulmasına karar vermiştir. Piyasa beklentisi de politika faizinde bir değişikliğe gidilmemesi yönündeydi.

PPK, Mart ayı toplantısında küresel piyasalarda emtia ve gıda fiyatlarındaki artış eğiliminin etkilerini vurgulayarak önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma adımı atmaya karar vermişti.

Kurul, Sn. Kavcıoğlu başkanlığında yapılan ilk toplantısında mevcut parasal duruşun krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin önümüzdeki dönemde belirginleşeceğini öngördüğünü belirterek politika faizini mevcut seviyesinde korumuştur. Merkez Bankası Başkanlığına Sayın Kavcıoğlu’nun atanmasıyla para politikasında sert bir değişiklik olup olmayacağına dair tartışmalar başlamıştı. Kurul Sayın Başkan’ın ilk toplantısında para politikasındaki mevcut sıkı duruşu korumuştur. Kurul’un ilk kez Şubat ayı karar metninde yer alan, enflasyonla mücadeleyi %5 hedefine ulaşana kadar sürdürülecek bir süreç olarak gördüklerini belirtmesi beklenti yönetimi tarafında atılmış çok önemli bir adım olarak gördüğümüz ifadeyi korumuş olmasını olumlu karşılıyoruz. Politika faizinin enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceğinin belirtilmesini de reel faiz anlamında net bir yönlendirme olarak okuyoruz. Merkez Bankası’nın Nisan ayı metninde belirttiği tüketici kredilerindeki artış eğilimi, enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir ve maliyet unsurları sıkı para politikasının devamını gerekli kılmaktadır..

Nisan ayı karar metninde önceki metinlerde yer alan sıkı para politikasının kararlıkla sürdürüleceği ve gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaştırma yapılacağı ifadelerinin yer almamasını, beklenti yönetiminde daha güvercin bir tona geçilmesi olarak yorumluyoruz.

Kurul’un son dönemde TL’de görülen değer kaybından metinde bahsetmemiş olmasını bu etkinin geçici olduğunu değerlendiriyor olmasına bağlıyoruz. Son dönemde yaşanan hareketin kur geçişkenliği ile enflasyon tarafında ek bir baskı olarak gördüğümüzü belirtmek istiyoruz. Kurulun Nisan ayı karar metninde ilave parasal sıkılaştırma sinyali vermemiş olmamasının diğer unsurları bir kenara bıraksak da tek başına yarattığı algı bozulması ile önümüzdeki süreçte ek sıkılaştırma gereğini ortaya çıkaracağını düşünüyoruz..

Mart ayında gerçekleştirilen önden yüklemeli faiz artırımı sonrasında Nisan ayı toplantısında Merkez Bankasından bir adım beklemiyorduk.

Fakat bu ay sonunda yayınlanacak olan enflasyon raporunda son dönemdeki gelişmelerin de enflasyon üzerindeki riskler arasında sayılmasını ve yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı yönlü güncellenmesini bekliyoruz. Merkez Bankası'nın koşullar uygun olduğunda faiz indirimine gidebileceğini düşünmekle birlikte uygun koşulların en iyi ihtimalle üçüncü çeyrekte oluşabileceğine inanıyoruz. Bu ay içinde yayınlanacak olan enflasyon raporunda Sn. Başkan’ın sorular kapsamında para politikasının, özelikle ek sıkılaştırma ihtimalinin ortadan kalkması sonrası, önümüzdeki sürecine dair yönlendirmesinin piyasa tarafından yakından takip edileceğini ifade etmek isteriz."

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı

Kurlar faiz kararına ne tepki verdi?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)