BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası ekim ayını pas geçer mi?----

Merkez Bankası ekim ayını pas geçer mi?

Merkez Bankası ekim ayını pas geçer mi?
17 Ekim 2021 - 22:40 www.finansgundem.com

Piyasalar, bu hafta Para Politikası Kurulu ve faiz kararına odaklanacak. Anketler ve fiyatlamalar, faiz indiriminin devam edeceğini gösteriyor. Merkez Bankası ekim ayını pas geçer mi?

Hareketli bir haftayı geride bırakan piyasada, fiyatlamalar açısından kritik bir viraja daha giriliyor. Bu hafta gözler 21 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek Merkez Bankası PPK toplantısından çıkacak faiz kararında olacak.
 
Dünya'nın haberine görei, ekonomist görüşleri ve fiyatlamalara bakıldığında, faiz indiriminin devam etmesi daha güçlü bir seçenek olarak duruyor. 

Enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu, enflasyonun yeniden düşüş trendine gireceğini düşünen Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık bir Faiz indirimi daha yapabileceği anketlere yansımış durumda.

Bir ihtimal daha var

İlk faiz indirimi mesajı verilen eylül başında 8,3 seviyelerinde olan dolar/TL, 9,3 seviyelerine dayandı. Ekonomistlere göre, sadece eylül ayı başından beri yüzde 10'a yakın değer kaybeden TL, geçişkenlik etkisiyle TÜFE'yi yüzde 20'nin üzerine tek başına taşıyabilir. 

Emtia ve enerji fiyatlarının yukarı yönlü hareketinin devamı önümüzdeki dönemde dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enflasyon üzerinde ekstra baskı oluşturacak. Bu nedenle kasım ve aralık aylarında baz etkisiyle gerilemesi beklenen TÜFE’nin düşmesi neredeyse imkansız hale gelecek.

Dünya genelinde enflasyonun görünümüne ilişkin genel resmin hala flu olması ve kurdaki bu yükselişin olumsuz etkileri, Merkez'e 'fren' yaptırır mı; bu da düşük ihtimalin olduğu bir diğer seçenek. 

Faiz indirimi için PPK'da bir görev değişimine gerek olmadığını düşünen bazı ekonomistler, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinde "riskleri" anlatmış olabileceğini söylüyor.

Bu arada bazı ekonomistlere göre, TCMB faiz indirimlerine devam etmesi halinde ani faiz artışlarına kısa sürede ihtiyaç duyulabilir. 

Kavcıoğlu: 21 Ekim’de en doğru kararı vereceğiz

CHP lideri Kılıçdaroğlu ziyareti sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan TCMB Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, görevden almalarla ilgili soru üzerine şu yanıtı vermişti:

Bir kısmı bizim tercihimiz, bir kısmı arkadaşların tercihi. TCMB yıllardır faiz indiriyor, faiz artırıyor; yıllardır bu arkadaşlar görev yapıyor. Altında bir şey aramak doğru değil.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, gözlerin çevrildiği 21 Ekim'deki PPK toplantısı için de "Tüm gelişmeleri analiz ederek en doğru kararı vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" açıklamasını yapmıştı.

Piyasalar faiz kararına odaklandı, BİST’te bilanço dönemi başlıyor

Kavcıoğlu: Merkez Bankası herkesin sahiplenmesi gereken bir kurumdur

Ekonomistlerin Merkez’den indirim beklentisi: 50 baz puan

 

YORUMLAR (34)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • recep sezer18 Ekim 2021 20:58

    100  baz puan faizde indirim yapacaklar mecburlar  çünkü her durumda try nin değersizleşeceğini  düya alem biliyor. tek fark zaman ve hızı

  • aziz18 Ekim 2021 19:52

    ülkede doğru birşey görmek nasip olmayacak 50 yaşına geldim maalesef doğru yapılan birşey göremeyeceğim

  • Mucise Reis ;)18 Ekim 2021 17:45

    Onca mevzular, atışmalar, istifa ve görevden almalar... ama malum, dışard aoluşan risk. enerjı krizi olayları doğdu. bu durumda, 0,50 baz ğuan düşürüp, iç dinamıklere kredi imkanı sağlanacak bence. yoksa. firmalarımız kredilerini krediler ile çevirip, ayakta kalmaya gayret edıyor. kredi çekmse, devlete yuk kalacak firmalar. obakımdan indirim iç piyas aiçin normal. daha fazla olur derdım ama, dışarda enerjı krizi oluşuyor. eskiden attım 90 usd varıl fiyat 1 litre attım 1 tl şuan 80usd varıl fiyat ama litre 1,50 tl.. ornek diye yazdım. ters mantık dışarlarda enflasyon oluşturuyor. o bakımdan, dunya krizide olşuabilir diye. sembolık ındırım beklıyorum... gelecekte adım atarızdiye kontrollu.yoksa 100 baz der giderdım.

  • Misafir 18 Ekim 2021 12:59

    Bence de faiz alkol haramdır ikiside en yakın zamanda inşallah yasaklanır vatandaşın telefonuna program indirip sabah namazın a giden kişilerin maaşına %5 ekstra zam yapılmalı

  • Selami18 Ekim 2021 21:55

    Sence faiz haram değil helaldir helal adam alın teriyle kazanmış insanlara üretim yapsın üretsin çark dönsün diye parasını ekonomiye kazandırıp karşılığında bedelini alacak bunun adı faizse helaldir senin ana ak sütü gibi asıl günümüzde ticaret adı altında yapılan tefecilik ticareti garsmdır bire al bine sat faiz köküne kadar helaldir yediğin içtiğin ekonominin günümüz gercegidir

  • bilal 18 Ekim 2021 13:47

    herkesin inancı kendine  senin mantıgınla bakarsak  her eve bir imam atansın zaten ülkede imamdan başka birşey yetiştiremiyoruz birbirimizi okur üfler geçinip gideriz bilim insanına ihtiyaç duyarsak herşey gibi onuda ithal ederiz kısacası yorumun saçmalıktan başka birşey değil

  • acacu18 Ekim 2021 12:30

    Daha fazla risk alamaz. Koltuğu da sallanmaya başladı Bu sefer pas geçecek, bu da dolarda gevşeme yaratacak. Alım için son fırsat olacak. 

  • Sfr18 Ekim 2021 12:29

    Merkez pas geçse de dolar geçmez

  • Dimi la Zarifff18 Ekim 2021 11:42

    Burada sallayan bir arif vardı banka pazarlıyordu hergün ne oldu ona? Akibetini bilen varmı hani yandaş topluyor yabancı kapıyor vs diyordu :)))))) saloya biz çıkıyorlar diyorduk o millete banka dayıyordu 10 gündür bakın kaybolmuş hırt.

  • İner inşallah18 Ekim 2021 11:38

    Yüksek kur iyidir faizler inmeli gerekirse fakirleşelim ama faiz vermeyelim almayalım bırakın bu dünya işlerini yarının garantisi yok hepsi boş geçici şeyler üzerimize haram kılınmış faizi anmayın bile inşallah sıfırlanır isterse 100 lira olsun dolar umurumda değil bizi ne faiz ne para ne mal ne mülk kurtaramaz tek kurtaracak şey Amelimizdir.

  • Helal sanaya cevap18 Ekim 2021 22:03

    Neresi haklı ortacag gerisindeki arap dogmalarıyla günümüz ayetlerle sürelerle idare olunurmu Birtane ülke varmı bunlarla bu çağda yönetilen neyin kafasını yaşıyorsun ayetlerle yaşayan halklara bir bak senin gibi birbirlerini asırlardır tekbirlerle kesiyorlar katlediyorlar terör ve sefalet içindeler ayetlerle hasta ruhunla örnek vereceğine akıldan ilimden bilimden örneklerle insanların refahları yaşam kaliteleri yükseltmek için ne yapılır birtek örnek söyle

  • Helal Sana18 Ekim 2021 15:29

    Yorumlara bakın adam Allahın emrini yazmış birisi dinsiz demiş birisi gerici demiş sanki memleketi yorumu yazan yönetiyor üstelik dediği yanlış da değil son derece doğru dünya hayatı geçicidir asıl hayat ahiret hayatıdır KEŞKE bilselerdi Ankebut suresi ayet 64 okuyun anlarsınız,düşüncesini paylaşmış siz hemen saldırmışsınız dikkat edin keşke diyenlerden olmayın.

  • Dinciye18 Ekim 2021 13:17

    Çıkarı için dinci milli piyango ortacagın gerisindeki yobazların kafası değil günümüzün halkın ortaklaşa biriktirmiş olduğu birikimin yine halka helal olarak dağıtılmasıdır bundan diyayet işlerinden tutta Kızılaya çocuk esirgemeye yardım kuruluşlarına sosyal kurumlara kadar birçok yere gelir sağlanmaktadır gönülden hayır yapılıp en helal varlık dağıtımıdır asıl haram onu yerine ulaştırmayanların yaptıkları rezalettir

  • Dinsiz Dinci18 Ekim 2021 12:49

    faiz haram da kumar helal mi? devlet niye milli piyango, şans topu, iddia, ganyan kumarlarının milyonlarca kişi tarafından oynamasına aracılık ediyor?

  • İnmezinşallah18 Ekim 2021 12:07

    Haram kılınan bişey yok ekonominin akademinin çağımızın uygarlığın gercegi var ortacağ gerisindeki dogmalarla din imanla ülke yönetilmez akılla zamanın gerçeklerine çağdaş donanımlarla halklar ve ülkeler yönetilir amelinin kurtulması için bu dünyada insanlara faydalı işler yaparak faydalı olman lazım bunlarda sağlık sorununu çizeceksin yolsuzlukları önleyeceksin gelir dağılımını eşitleyeceksin eğitim sorununu ekonomik problemleri çözeceksin arap palavralarından kurtulup uygar dünyada bugünün dünyasında yerini alacaksın senin kafadakilerin tarih boyunca iki yakası bir araya gelmemiştir gelmezde hepsinin sonu bu dünyada cehennemi yaşamaktır

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ18 Ekim 2021 11:14

    Eğer faizleri MB indir ise bu sefer kemal kılıçtaroğlu topu tüfeği bombaları alır  MB havaya uçurur o yüzden ben faiz indirimi olacağını hiç zannetmiyorum.

  • remzi18 Ekim 2021 10:57

    Nah pas geçer. Faizle ,dolarla, bilmediğiniz şeylerle oynamayın dedik. Dinlemediler. Dolar içimizden geçti. Kurcalaya kurcalaya ne hale getirdiler.  

  • Berber Bekri 18 Ekim 2021 10:51

    Ne yaparsan yap bir önemi yok zira Özal dan beri sata sata bugüne gelindiğini en iyi bilen Dolar satacak birşey kalmadığını da biliyor üretmedigimizi de biliyor hayvancılığı tarımı bitirdiğimizi de biliyor...ihracatın ithalatı karşılamadığı ortada tuik veririlerinin gerçek olmadığını merkez bankasının da 1 sent olmadığını - $ olduğunu biliyor...istediği gibi de yükselir ister faiz indir kaldır umurun da değil....YTD

  • osmanlı torunu18 Ekim 2021 12:52

    benim ninem ermeni, onun ninesi sırp, onun ninesi rum. Korkma Osmanlı olsa kul filan olmazdım, bey, paşa olurdum. sen kendi derdine yan. Özal ülkeyi 16. büyük ekonomi yaptı başbakanlığı döneminde, buna bir açıklama getiremeyince lafı geveleme

  • Berber Bekri 18 Ekim 2021 11:44

    Bak kendini osmanlı torunu sanan zaat zira osmanlı bir aile torunu da belli yurt dışında sen olsa olsa osmanlı tebası idin (kulu yani) Özal a gelirsek ne demirelin ne menderesi nede Özalın partisi bile kalmadı sebebi de çok net ortada çarıkla kazayla kürekle kurulan Cumhuriyet in kurduğu fabrikaların 1 tanesi bile kalmadı o yüzden doviz de yükselir faiz de MB da hicbirsey yapamaz partiler çöplüğünde ki yerini alacak öncekiler gibi YTD...

  • osmanlı torunu18 Ekim 2021 10:56

    Özal zamanında Türkiye en büyük 16. ekonomi olmuştu, türkiyeyi 21ciliğe düşüren Erdoğan ile aynı cümle içinde kullanman bile ayıp:)

  • süslü sülü18 Ekim 2021 10:38

    insan üzülüyor, 83 milyon vatandaşın cebindeki para hergün değersizleştiriliyor. çalınan sadece para değil, geleceğimiz de. asgari ücretlinin ev alma, 0 arabaya binme gibi bir hayali kalmadı. bırak tatil yapmayı, çocuğunu üniversiteye gönderme ihtimali bile kalmadı artık. işçisin sen, işçi kal diyor akp vatandaşa

  • Yılmaz18 Ekim 2021 07:44

    Pas geçsen ne olur geçmesen ne olur bir kere güven sarsıldı yanlış politikalar yüzünden piyasalar allak bullak oldu ne zaman yoluna girecek ne zaman düzelecek kim bilir

  • İnadına işler18 Ekim 2021 07:25

    Pas geçme ihtimali varsa da artık yok bence sebebi de ; sayın Kılıçdaroğlunun ziyareti ve sonrasında bürokratlara yönelik yaptığı açıklama. Ayrıca Erdoğan-Kavcıoğlu görüşmesi aralarının iyi olduğunu göstermek içindi yoksa riskler anlatıldı falan konu bile olmamıştır :) Yatırım tavsiyesi değildir.

  • usd18 Ekim 2021 06:06

    malof kafalar sıfırlayın gitsin zaten sizde gideceksiniz.

  • Fhr18 Ekim 2021 04:16

    200 baz puan bekliyorum şahsen.

  • ismail18 Ekim 2021 01:54

    Pas geçmez şimdi indirmezse ne zaman indirebilir ..neden mi avantajlı pozisyona geçmek için yani abd arttırmaya başlayınca bizde arttırabilmek için..Çaktınız değil mi manzarayı..O zaman abd arttırdı ne yapalım bizde arttırdık demek için..

  • Dobra17 Ekim 2021 23:18

    Faiz artıracaksınız başka yolu yok.siz faizin artırılacağı zamanda faiz indirirseniz doları 3 gün sonra 10 lira görürsünüz.yemin ediyorum bu işi bilmiyorsunuz.

  • Erol g.17 Ekim 2021 23:16

    BAS GECMEZ ISE BU DEFA EKİM ENFLASYONU BEKLENILMEDEN BIR DOLAR 10 TL Yİ AŞABİLİR

  • Ahmak grup sizi 17 Ekim 2021 23:06

    Merkez bankası denen kurum birilerine oyuncak olmuştur Hiç bir işe yaramaz....

  • Volkan17 Ekim 2021 23:03

    Geçen 1 puan indirdi. Bu sefer 0,50 indirirse azalarak devam edecek mesajı vermiş olur. 1 indirirse piyasanın sinir uçları ile oynamış olur, indirmezse bu sefer ters manyal olur panikletir piyasayı.

  • Yazık,günah17 Ekim 2021 23:02

    İndirsin hemde sıfırlasın artık millet sabırlı kaldı mahvolduk dolar bu gidişle yıl sonu 12 olur yazık bu millete 2000 yıllara geri döndük bumerang misali

  • Şahferda17 Ekim 2021 22:52

    Pas geçse ne yazar geçmese hiçbi anlamı yok zaten merkez bankasına en ufak güvende yok ne içerde nede dışarda ne yaptını kendide bilmiyor kimsede bilmiyor bitik durumda