BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası başarısız----

Merkez Bankası başarısız

Merkez Bankası başarısız
04 Kasım 2015 - 14:36 www.finansgundem.com

JCR Türkiye Başkanı Ökmen, Merkez Bankası'nın enflasyon konusunda yetersiz kaldığını söyledi

JCR Türkiye Başkanı Orhan Ökmen, Merkez Bankası'nın enflasyon konusunda başarısız olduğunu söyledi.

Bir televizyon programına konuk olan Ökmen, seçim belirsizliğinin aşılmasının ardından Türkiye ekonomisinin görünümünü değerlendirdi. Türkiye'de iç ve dış riskler olduğuna dikkat çeken Ökmen, "Seçimler politik belirsizliğe dair bir riski azalttı ancak hala bir takım politik riskler var. Hukuksal anlamda bozulmalar var, kutuplaşma ve jeopolitik riskler devam ediyor" dedi.

"Kriz riski görmüyoruz"

Siyasi ve ekonomik risklere rağmen ekonominin dışsal şoklara rağmen direnç gösterdiğini belirten Ökmen "Ekonomi her ne kadar darbe aldıysa da kriz riski görmüyoruz, büyümede belki bir sıkıntı olabilir" diye konuştu.

Ekonomideki risklere dikkat çeken Ökmen "Özel sektör borçlarının nasıl idare edilecek, küresel talep yetersizliğine karşı nasıl politika geliştirilecek, bu gelişmelere yeni kurulan hükümetin nasıl cevap vereceği önemli olacak" dedi.

Dışarıdaki risklere de dikkat çeken Ökmen, Fed kararları, Çin'in daralması ve emtia ihraç eden ülkelerdeki durgunluk riski konusunda uygulanacak pollitikaları görmeden not konusunda bir aksiyodan bahsetmenin anlam ifade etmeyeceğini belirtti. 

"Merkez Bankası yeni bir politikaya gitmeli"

Ökmen, Merkez Bankası'nın son 10 yılda para politikasını ikinci plana ittiğini, makro ihtiyati tedbirleri öne çıkardığını ve enflasyonla mücadelesini kur üzerinde baskı kurarak sağlamaya çalıştığını söyledi. Ökmen, "Her ne kadar Türkiye'de dalgalı kur rejimi varsa da hep kur üzerinde baskı oluşturulmuştu. Buradan hareketle Merkez Bankası enflasyon konusunda başarısız oldu. Finansal dengeleri gözeten Merkez Bankası o alanda da başarısız oldu. Cari açığın geldiği nokta ortada. Bu anlamda biz hem fiyat istikrarı hem finansal istikrar açısından uygulanan politikaları yeterli görmüyoruz, Merkez Bankası'nın yeni bir politikaya gitmesi lazım. Yaptığımız araştırmalar sonucunda şunu gördük, Türk halkı ve ekonomi oyuncuları enflasyonun indirilmesi konusunda ikna edilmiş değil. MB'nin bu anlamda faiz temelli para politikasını öne çıkarması lazım, faiz aracını kullanabilmeli" diye konuştu. 
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ekselans00604 Kasım 2015 14:54

    adamlar artnıyetlı. en ihtiyaç duyulacak zamanda bıle zarar verdıler...secim zamanı ekonomı için hep kotu oynadılar. yumusatmadılar pıyasayı...