BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez bankalarının varlıklarında daralma olacak----

Merkez bankalarının varlıklarında daralma olacak

Merkez bankalarının varlıklarında daralma olacak
26 Nisan 2022 - 10:43 www.finansgundem.com

Bloomberg Intelligence, yıl sonuna kadar G7 merkez bankalarının varlıklarında 410 milyar dolarlık küçülme olacağını öngördü. Küçülmede, küresel merkez bankalarının artan enflasyona karşı sıkılaştırıcı bir politika çerçevesini gündeme alması etkili oldu.

Pandemi döneminde ekonomiye destek için açıklanan geniş kapsamlı varlık alım programları, küresel enflasyonun hızlanması sonrasında yerini bilanço daraltmaya bırakıyor.

Bloomberg Intelligence, bu yılın sonuna kadar G7 merkez bankalarının varlıklarında 410 milyar dolarlık daralma olacağını öngördü.

Analize göre G7 merkez bankaları 2021 yılında bilançolarına 2,8 trilyon dolarlık varlık ekledi. Böylelikle toplam bilanço büyüklüğü 8 trilyon doları aştı. 2022'nin ilk çeyreğinde varlık alımlarıyla 340 milyar dolar daha eklendi. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde yapılan alımların yarısına karşılık geldi.

Varlık alımlarının azalmasında küresel merkez bankalarının artan enflasyona karşı sıkılaştırıcı bir politika çerçevesini gündeme alması etkili oldu.

Başta Fed ve Avrupa Merkez Bankası olmak üzere banka yetkililerinden varlık alımlarının azaltılmasına yönelik mesajlar geldi.

Fed'in bilanço daraltma operasyonu

Fed'in Mart toplantısı tutanaklarında bilanço küçülmesinin boyutları ortaya çıkmıştı.

Buna göre Fed bilanço küçülmesinin ayda en fazla 95 milyar dolarla yapılabileceğinin sinyali verdi. Küçülmenin 35 milyar dolarlık kısmının ipotek teminatlı menkul kıymetlerden 60 milyar dolarlık kısmının ise hazine tahvillerinden oluşması öngörüldü.

2017-2019 arası döneminde aylık en fazla bilanço küçültme 50 milyar dolar seviyesinde yapılmıştı. Plana kesintisiz uyulması Fed’in 9 trilyon dolara yakın büyüklükteki bilançosunun yılda 1 trilyon dolar üzerinde küçülmesi anlamına gelecek.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin bu planı Mayıs toplantısında onaylayıp küçülmeye başlaması bekleniyor. Öte yandan, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı belirsizlik sebebiyle, birçok üyenin Mart'ta 50 baz puan artışından yana oy kullanmaktan vazgeçtiği de tutanaklarda ortaya çıktı.

Fed'in faiz artırımı Türkiye'yi nasıl etkileyecek

 

Şahinliğin zirvesindeki FED piyasaları nasıl etkileyecek?

 

Fed'den beklenti 4 ayda 200 baz puan faiz artırımı

 

Fed üyesi 50 baz puan Faiz artırımından emin

 

Fed'in Bej Kitap raporunda enflasyon ve jeopolitik gerilim vurgusu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)