BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMerkez Bankaları ekonomileri için her yolu deniyor----

Merkez Bankaları ekonomileri için her yolu deniyor

Merkez Bankaları ekonomileri için her yolu deniyor
19 Mart 2020 - 17:48 www.finansgundem.com

Tüm dünyada merkez bankaları, korona virüsten dolayı yoğunlaşan satışlar sonrası kontrolü ele alabilmek için büyük çaba gösteriyor

Merkez Bankaları, Asya Pasifik bögesinden Avrupa'ya, küresel piyasalardaki satış dalgasını durdurabilmek için milyarlarca dolar harcama tahhüdünde bulunuyor ve yeni politika adımları atıyor.

Euro Bölgesi tahvilleri Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), Kore Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın benzer adımlarının ardından, borçlanma maliyetlerini kontrol altına tutabilmek için 750 milyar euroluk (820 milyar dolar) tahvil alım programı açıklamasının ardından sert yükseldi. İsviçre Merkez Bankası, güvenli liman olarak görülen franktaki yükselişi durdurmak için Döviz müdahalelerini hızlandırdı ve Rusya Merkez Bankası rubledeki düşüşü yavaşlatabilmek için devreye girdi. Parasının değeri bu ay yaklaşık yüzde 20 düşen Norveç de benzer adımları atmayı düşünüyor.

Piyasaların ne denli güçlü volatiliteyle karşı karşıya olduğunun bir işareti de, parasal genişlemeye muhalif önemli merkez bankalarından biri olan Avustralya Merkez Bankası'nın tüm getiri eğrisi boyunca tahvil alımı yapacağını duyurmasıydı.

İngiltere Merkez Bankası faiz indirdi

 

İtalya'dan Fransa'ya, tahvil faizleri sert düşerken, Yunan tahvillerinin faizi 200 baz puan geriledi. Bu hareketler, Asya tahvillerinin önceki gün fonların uzun sürmesi beklenen koronavirüs salgınına hazırlık için nakit elde etmek amacıyla varlıklarını likide etmesi ile Avrupa tahvil piyasalarında görülen sert satış dalgasına katılmasının ardından gerçekleşti.

Londra'da Allianz Global Investors para yöneticisi Mike Riddell, "Müdahaleler faiz piyasalarının istikrar kazanmasına yardımcı olmalı ve eğer olmazlarsa, AMB daha fazlasını yapabileceğini taahhüt etti," dedi ve "Ancak Faiz piyasalarınına istikrar kazandırılması yeterli olmayabilir. Zira satışlar sadece faiz piyasalarında değil, her yerde" şeklinde görüş bildirdi.

Avustralya Merkez Bankası'nın tarihi duyurusu, gösterge 10 yıl vadeli tahvilin faizinin kısa süreliğine 128 baz puanlık rekor bir artış göstermesi ve üç yıllıklarınkinin düşmesi ile getiri eğrisinin dikleşmesine yol açtı. Yeni Zelanda'da da faizler, Çarşamba günü Avrupa tahvillerinde hükümetlerin virüsün etkisi ile mücadele için fon sağlamak amacıyla borçlanma maliyetlerini artırmak zorunda kalabilecekleri endişelerine bağlı erimenin ardından 30 baz puandan fazla sıçradı.

Fed Çarşamba günü, para piyasayı yatırım fonlarını desteklemeye yönelik birprogram başlatacağını kaydetti.

Londra'da Mizuho International Plc Avrupa faiz strateji müdürü Peter Chatwell, "Uluslararası gevşeme piyasaların önemli kısmında yükü kademeli olarak azaltacak, ancak muhtemelen normale dönmelerini sağlayamayacak," dedi.

Chatwell, "Bunları aşırı anormal zamanlar; risk alıcılar evden çalışıyor, okullar kapalı" dedi ve "Euro parçalanması somut bir şekilde azalacak, parasal aktarma mekanizması normalleşmeye başlayacak, ancak piyasa likiditesinin en erken gelecek aya kadar geri dönmesini beklemiyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya Merkez Bankası da gün boyu adım atmaya devam etti. 25 yıla kadar vadeli tahvillerin alımlarının yanında, Japonya Merkez Bankası da, piyasaların Cuma günü tatil nedeniyle kapalı olmasından dolayı fon sağladı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)